Valvinst mot nyliberalismen i Ecuador
De progressivas seger i Ecuador i de senaste regionvalen och att den folkomröstning som president Guillermo Lasso förespråkade förkastats är ett tecken på folkets missnöje med nyliberalismen, enligt sociologen Irene León från ”Nätverket för intellektuella till försvar av mänskligheten”.
Till Prensa Latina sade Irene León att resultaten är ett rungande förkastande på alla områden från den nuvarande nyliberala politiken i valet som ägde rum i söndags.
Folket uttryckte sitt avståndstagande från den nyliberala modellen både genom att rösta ”nej” i den folkomröstning som Lasso förespråkade och i valet av regionala myndigheter, sade León. Hon anser att väljarna har visat vad de vill och att de behövs förändring, särskilt i de provinser där ledare bytts ut.
Så var till exempel fallet i Guayas, där rörelsen Revolución Ciudadana (RC, Medborgarrevolutionen) satte stopp för högerpartiet Partido Social Cristiano (PSC), som haft makten där i mer än 30 år, genom att Marcela Aguiñaga blev prefekt och Aquiles Álverez blev borgmästare i Guayaquil.
RC stärktes politiskt efter att under de senaste åren ha utsatts för förföljelse, fängelse, ledare som drivits i exil och misskreditering.
Hon påpekade att denna politiska rörelse, som leds av den tidigare presidenten Rafael Correa (2007-2017) segrade i minst nio provinser, inklusive de mest befolkade.
Analytikern framhöll om hur politisk förföljelse kostade denna rörelse åratal av arbete för att legitimeras av det nationella valrådet och hur den sedan på bara ett år lyckats gå segrande ur dessa regionala val, både i storstäder och på landsbygden.
Budskapet från detta val är att Revolución Ciudadana är tillbaka som den viktigaste politiska kraften i landet, betonade hon. Hon framhöll Rafael Correa som, trots att han befinner sig i exil, hade stor betydelse för sitt partis seger i valet.
När det gäller den folkomröstning, som majoriteten av ecuadorianerna förkastade, sade hon att det enda syftet med denna var att regeringen ville legitimera nyliberalismen i grundlagen. Ecuadors grundlag [som röstades fram under president Correa] anses vara en av de mest avancerade i vår tid. Den är uppbyggd kring suveränitet och det är därför de insisterar på att ändra den, eftersom den utgör ett hinder för tillämpningen av den radikala nyliberalismen, förklarade León.
Hon menade att under de återstående två åren av Lassos mandat kommer han och hans team att fortsätta att fördjupa modellen att minska statens inflytande och fortsätta att bekämpa alla alternativ.
Hon tillade dock att tvisten kommer att ta sig uttryck på ett annat sätt i och med att det nu finns lokala styren, varav många från Revolución Ciudadana.
När det gäller år 2025, då det är presidentval, förutspådde hon att dilemmat mellan ett nyliberalt projekt och CR, som representerar en förändring av det latinamerikanska och karibiska scenariot, kommer att kvarstå.
Prensa Latina 230207 /cv
Victoria electoral contra el neoliberalismo en Ecuador