Var finns upprördheten? USA och Venezuela.

Om sanktionerna mot Venezuela hävs ger det förutsättningar för att bekämpa mässling och andra sjukdomar.

Var finns upprördheten? USA och Venezuela.

Donald Trump 19 juni 2023 vid ett kampanjmöte i North Carolina: 

”Vad sägs om att vi nu köper olja från Venezuela? När jag lämnade (presidentposten) var Venezuela på vippen att kollapsa. Vi skulle tagit över; vi skulle fått all deras olja; det skulle varit alldeles i närheten. Men nu köper vi olja från Venezuela. Vi gör en diktator väldigt rik. Är det möjligt? Det borde inte vara möjligt.”

 

Den tidigare presidenten, nu kandidat i nästa val, medgav alltså att han ville att en demokratiskt vald regering skulle ”kollapsa”, att USA skulle ta över och lägga beslag på Venezuelas olja. Detta är ett medgivande av brott mot grundläggande internationella lagar och ett försök att begå brott mot mänskligheten.

Varför kommer det så få, eller inga, reaktioner på Trumps öppna medgivande från alla dessa media, politiker och kommentatorer som aktivt stödde USA:s imperialistiska äventyr för ”regimförändring”? Var är talespersonerna från de 50 regeringar (inklusive Sveriges) som följde Trump och nekade den venezolanska regeringen legitimitet, utan insisterade på att en bluff- och icke-vald person var Venezuelas verklige president, och slöt upp bakom de olagliga sanktionerna mot Venezuela? Känner de sig missledda av Trump? Om så är fallet; var är upprördheten? Ingenstans. Man kan bara anta att de visste detta hela tiden. Idag har dessa länder i tysthet accepterat realiteten att Nicolas Maduro är den ende och verklige presidenten och USA är det enda land som förnekar det trots att det haft vissa samtal på hög nivå med Venezuelas regering.

Trump rev tydligt och demonstrativt masken av denna uppenbara nykolonialism. Trumps oavbrutna ekonomiska och våldsamma attacker och demonisering av Venezuelas regering handlade om att beröva och plundra ett land på dess naturrikedomar. Det handlar inte om skydd av demokratin utan om fullskalig stöld.

Kanske några i USA och andra regeringar lurades av det skenheliga talet om att ”återställa demokratin i Venezuela” och ”rädda det från en diktator”, ”skydda mänskliga rättigheter” och andra hycklande liknande påståenden. Men för varje tänkande person, och säkert för den stora majoriteten av venezolaner, var detta inget nytt. De visste från början att Washingtons eskalerande aggression mot dem enbart handlade om olja. USA vill helt enkelt ha total kontroll över Venezuelas olja. Det räckte inte med att Venezuela alltid gärna sålt sin olja också till USA ända sedan 1920. Nej, det handlade om att USA vill ha full kontroll. Inget annat räckte. Ett fullständigt beslag var Trumps mål. Det räcker inte med det; Demokraternas president Joe Biden följer Trumps politik och har inte lättat på någon av de 926 olagliga sanktionerna mot Venezuela. Bortsett från själv-intresse, då Washington tillät Chevron att utvinna olja i Venezuela. Men det får enbart exporteras till USA och inga vinster får gå till Venezuela, enbart till fordringsägare i USA.

Vad gjorde Trumpregeringen för att få Venezuelas regering att kollapsa? USA stödde och finansierade öppet och entusiastiskt de mest extrema högerelementen i den venezolanska oppositionen, inblandad i det ena kuppförsöket efter den andra. USA införde olagliga sanktioner och backade upp invasioner av legoknektar. 

USA:s sanktioner utestänger Venezuela från de internationella marknaderna för olja, mediciner och livsmedel. De hindrar landet från att producera och sälja sin olja. I 14 månader kunde Venezuela inte sälja en enda droppe. Landets inkomster minskade med häpnadsväckande 99 procent. FN:s rapportörer uppskattar att dessa åtgärder kostade minst 100 000 venezolaner livet. USA stödde månader av gatuvåld som resulterade i 150 döda; invasion av legoknektar; ett mordförsök mot president Maduro som de försökte genomföra med drönare lastade med sprängmedel; en förlamande cyberattack på landets elnät som gjorde Venezuela strömlöst i fem dygn; en falsk ”humanitär” invasion; en alternativ regering med en icke-vald marionett; stölden av 10 miljarder dollar genom beslagtagandet av Venezuelas bensinstationer CITGO i USA; och stölden 7 miljarder dollar i USA-banker som lämnades till marionettpresidenten Guaido och hans kriminella gäng; många framgångsrika attacker på landets valuta och ekonomi som orsakade hyperinflation och asyl till de som flytt det venezolanska rättsväsendet anklagade för korruption, förräderi och annat.

Det borde vara häpnadsväckande att Trumps uttalanden inte rapporterats brett i de stora medierna. Var finns indignationen bland dem som tror på internationell rätt? Var finns ursäkterna från de som spridit ogrundad kritik av Venezuela?

Det här rör långt ifrån enbart Venezuela. Jag tänker på de internationella lagar som proklamerar alla nationers rätt till självbestämmande och förbud att hota eller tvinga dem.

Washingtons sanktioner och aggression mot Venezuela har brutit mot alla fundamentala internationella lagar. Dessa sanktioner har fördömts av inte mindre än tre FN-rapportörer för mänskliga rättigheter,  Alfred De Zaya, Alena Douhan och Volker Turk, har samtliga rapporterat att politiken är brott mot mänskligheten eftersom deras direkta syfte är att åstadkomma skada på civilbefolkningen.

Så var är upprördheten när USA:s förre president offentligt skryter med den skada hans politik åsamkat det venezolanska folket? Var är upprördheten när den nuvarande presidenten fortsätter denna illegala och omoraliska politik? Var är upprördheten när landet med den mäktigaste militärstyrkan i världen driver ett hybrid-, men dödligt, krig mot en mycket mindre nation som på intet sätt utgör en militär eller säkerhetsrisk för USA?

Utan denna upprördhet lämnas vi med oskyddade, försvarslösa nationer. En värld där internationella lagar inte betyder någonting, där demokrati kränks och bara snikenhet och egenintresse från en supermakt finns för att plundra och förstöra.

Maria Paez Victor Counterpunch 230622, Något kortad och redigerad. Med utförliga källhänvisningar i länken (ZT)

Where is the Outrage? – CounterPunch.org

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72