Vem är överflödig?

Biskop Rolando Alvarez, Nicaragua, sätts i husarrest
Foto: Consejo Episcopal CELAM via elmostrador.cl

Vem är överflödig i Nicaragua? Vem är överflödig i USA? Vem är överflödig i världen?

(Bakgrundsinformation i en längre kommentar av Dick Emanuelsson efter artikeln.)

 

”Jag gick till den rikes hus / och tog tillbaka det han stulit från mig / jag tog tillbaka min mänsklighet / min värdighet / jag gick till Wall Street och tog tillbaka vad som hade stulits från mig / jag kommer inte att låta systemet köra över mig”, sjöng demonstranterna när de i april protesterade mot fattigdomen framför New York-börsen.

När jag såg dig i din religiösa utstyrsel, knäböjande med armarna i kors och nästan leende mot kameran, såg det ut som en karaktär från en av Buñuels filmer. Vad ska jag kalla dig – Rolando Álvarez, eller ska jag hitta på ett eget namn? Det är inte det att du är en bra skådespelare, utan att jag inte trodde att du var en biskop eller någon som försörjer sig på att jobba som skådespelare. Jag vet inte, jag tyckte du såg ut som som en kille som det där uttrycket inte riktigt passade in på.

När jag såg att du var biskop kom jag att tänka på fader Miguel D’Escoto, en man jag såg jag som en präst med ansvar för präster. Då undrade jag hur det kommer sig att en mörkhyad man försvarar dem som utrotat hans eget folk. Jag tänkte också att det finns slavar och arbetare som försvarar sina utsugare, och det finns präster som hatar arbetare. Så vem är det skådisen Rolando beundrar?

I det land där arbetarklassen har sina maktorgan som underlättar deras arbetsliv, framför du önskemål om störningar. Från predikstolen säger du till församlingsmedlemmarna att de ska kämpa för att förhindra välstånd åt dem som har offrat sin fysiska och intellektuella kraft för att en gång för alla bli historiens huvudrollsinnehavare. Vet du varför de har kämpat för att uppnå detta? För att de inte längre vill vara slavar åt unge herrn, inte heller åt oligarkin som är allierad med prästerskapet, inte heller åt imperiet.

Jag ser dig med den violetta mössan på huvudet, ditt krucifix, och vet du, alltihop ser ut som en lögn. Du som är överstepräst, du som har anförtrotts auktoritet, du i sutan med knappar och lila kantband… Du hedrar inte Don Miguel D’Escoto. Du har låst in dig själv mot den enorma majoritetens regler, som måste förklaras i god samexistens. I Nicaragua är ingen överflödig, det är bara du som vet om du vill utesluta dig själv. Det är väl inte så att du längtar efter svunna dagar, det är väl inte så du vill att tragedin ska upprepas och att du ska se dig själv styra elden?

Din frustration är att de inte har krökt ett hårstrå på ditt huvud; sådan är sandinisternas mänsklighet. De har skickat hem dig, och det är därför jag har sett dig böja knä, med utsträckta armar och jag vet inte om du kanske småler. Du ser ut att tigga om en skråma, ett blåmärke, och om ingen sandinist vill så kan väl någon annan ge dig det, om så bara ett nyp. Nej du, herr präst, tänk efter nu, om du är kapabel till det, och bli som folk, vilket inte är att sträcka ut armarna och gå ner på knä.

Vem är överflödig i Nicaragua?

Du som följer era hierarkiska överordnade som flydde till USA för att hänga efter ”Narco” Rubio (du vet säkert varför de kallar honom Narco), du vet att den stora majoriteten av fångar i USA är afroamerikaner och latinamerikaner, och att du därför skulle vara en kandidat för att komma in i dessa skräckcentra, men du har tur som befinner dig i Nicaragua, närmare bestämt i ditt hemland.

Nicaraguas regering för försoning och nationell enhet, som består av hälften kvinnor och hälften män, attackerar inte någon, stjäl inte från någon, blockerar inte någon. Mot den nuvarande krisen som USA har framkallat finns en detalj som borde vara känd: Nicaraguas sandinistiska regering har till sitt förfogande ett socialt system som skyddar folket och som dessutom ger solidariskt stöd till ett vänskapligt och respektfullt land som behövt det, precis som Kuba.

Medan imperialismens, kapitalismens och ”liberalismens” regering köpslår om sitt eget folk och andra folk i världen, för krig så till den grad att mänsklighetens existens äventyras, stjäl och förstör allt som den angriper, och blockerar och kväver de som den inte rår på. Det så kallade ”rikaste landet i världen” är inte det rikaste, utan det land som har de rikaste människorna i världen, 1 procent av befolkningen, och deras regering, eftersom den tillhör dem, ger knappt något socialt stöd till USAs folk. Vem skulle du säga är överflödig i USA?

Du ska också veta att de flesta fängelser i USA drivs av kapitalistiska företag, ”liberala” företag, och att den utbredda korruptionen i denna ruttna statsapparat har i rättsväsendet en stimulans för fängelseverksamheten. Det har framkommit hur mycket vissa domare tar betalt för att döma barn till fängelse, det rör sig om miljonbelopp. Sådan är USA-regimen. Du skulle inte befinna dig i ditt hem om du angrep de rika US-amerikanerna från din predikstol. Känner du till Martin Luther King? Han mördades för att han försvarade de fattiga och afroamerikanska invånarna. Så långt du befinner dig från fader Miguel D’Escoto.

Jag ska berätta något om USA, det land där dina kuppledare gömmer sig, och om några av de saker som deras miljardärer är inblandade i, och sedan kan du säga mig vem som är överflödig i världen.

I USA finns 17 miljoner barn som lider av hunger och extrem fattigdom, och till råga på allt är det dessa fattiga barn som riskerar att bli inlåsta i fängelse.

Kapitalismen har gått in i en växande kris och hotar att explodera. Dess förlamning, dekadens och nedgång har skapat sådana internationella spänningar att de hotar till och med livet på jorden. Kapitalismen visar tecken på att vara förbrukad, den producerar inte själv och dess skulder finns det ingen som kan betala. Som ett resultat av deras misslyckande föreslår storkapitalisterna att man ska eliminera allt de tycker är överflödigt för att kunna fortsätta att dominera – om du inte är lönsam, om du inte skapar mervärde, ett plus i deras resultaträkning, då behövs du inte, du hamnar i avfallshanteringen.

År 2012 var 12 miljoner barn hungriga i USA, nu är de 17 miljoner. Hur många finns på den listan i Spanien? Det var 30 procent, och nu? Miljardärerna har ett sätt att göra sig av med människor som är överflödiga i deras affärsverksamhet, det säger jag er, herr präst.

I Nicaragua finns inga överflödiga människor.

De svältande barnen i USA är överflödiga, de svältande spanska barnen är överflödiga, barn och äldre i de territorier som styrs av USA och deras hantlangare, all arbetarklass som inte är produktiv … vi är överflödiga för dem.

Men gå inte ner på knä igen med armarna i kors mitt på gatan, gör inte bort dig och säg: vem är överflödig för biskop Rolando Álvarez? Tänk efter nu när du har tid att tänka där hemma. Du har tur som befinner dig i Nicaragua. De har inte satt dig i fängelse, trots att du har uppmuntrat kuppmakeriet att fortsätta.

Kom ihåg vad jag sa i början. Efter att ha läst detta kan du säga mig vem som är överflödig:

”Jag gick till den rikes hus / och tog tillbaka det han stulit från mig / jag tog tillbaka min mänsklighet / min värdighet / jag gick till Wall Street och tog tillbaka vad som hade stulits från mig / jag kommer inte att låta systemet köra över mig”, sjöng demonstranterna när de i april protesterade mot fattigdomen framför New York-börsen.

Ramón Pedregal, Cubainformación 220826
(Övers: CV)

¿Quién sobra en Nicaragua? ¿Quién sobra en EEUU? ¿Quién sobra en el mundo?

 

Kontrarevolutionens biskop Alvarez i husarrest

Matagalpas och Estelis biskop Rolando Alvarez sitter sedan tio dagar i en husarrest i huvudstaden Managua. Anklagelserna är att han inlett ett nytt försök till att störta den demokratiska ordningen i Nicaragua.

Alvarez får ta emot besök av både sina ”arbetskamrater” och sin familj. I husarresten förblir han tills den preliminära undersökningen av åklagarmyndigheterna har avslutats.

Hans konspirationer inleddes efter att de åtta närradiostationer som han står för i Matagalpa och Esteli stängdes då Alvarez vägrat att uppfylla de förpliktelser som alla radiostationer anslutna till den statliga myndigheten för radio- och tevekanaler enligt lagen måste uppfylla.

Sandinistregeringen har också i de ekonomiskt kritiska tiderna tröttnat på att vara en ”socialbyrå” för en kyrklig institution som 2018 utgjorde en bokstavlig kommandocentral för de politiska och ekonomiska krafter som satsade allt på ett kort för att med väpnat våld störta den folkligt valda regeringen. Statens ekonomiska bidrag till underhållet av både kyrkor, löner och fordon för en katolsk hierarki, som har mer lojalitet till den nicaraguanska oligarkin och USA-ambassadören än till sitt eget fattiga folk, nådde Vägs Ände, och det orsakade raseriet hos Alvarez.

Alvarez inledde vad som skulle bli ”Version II” av kuppförsöket 2018. Det skulle kulminera under valkampanjen för kommunalvalet i november. Men i dag är han och hans religiösa ”bröder” totalt isolerade i Nicaragua och en katolsk kyrka som i dag är i minoritet jämfört med de evangeliska samfunden i landet. Katolicismen i Nicaragua har förlorat hundratusentals av sina medlemmar.

I omvärlden blev det skandalrubriker men Påven är mer intelligent än så och har inte uttryckt något stöd till biskopen.

Påven, efter att ha tagit emot 650 000 namnunderskrifter i slutet av 2018 med krav på att Managuas biskop Silvio Baez skulle kallas hem till Vatikanen för sin roll som konspiratör mot FSLN-regeringen, biföll petitionen och Baez blev placerad i Vatikanen. Men där blev han inte länge utan begärde förmodligen att återigen få ”tjäna katolikerna i världen” och skickades av Påven dit han hör hemma – till Miami. 

Vem vet om inte också Rolando Alvarez också slutar där. 

Dick Emanuelsson

Nicaragua: Católicos de base contra obispos golpistas