Venezolansk diplomat kidnappad av USA

Venezueladiplomaten Alex Saab
Foto: Orinoco Tribune

Venezolansk diplomat kidnappad av USA

USA trampar åter internationell rätt under fötterna och agerar enligt Vilda Västerns logik av våld och laglöshet.

Venezolanska regeringens utsände Alex Saab har utlämnats till USA från Kap Verde, där han varit fängslad sedan 2020. Enligt uppgifter har han utsatts för tortyr och förnedrande behandling.

Utlämningen har bekräftats av USA, där Saab anklagas för penningtvätt. Han har, betecknande nog, förts till Miami.

Venezuelas regering reagerade omedelbart och fördömde ”kidnappningen” av Saab. Nationalförsamlingens ordförande Jorge Rodríguez förklarade att regeringens delegation ställer in sitt deltagande i samtalen med oppositionen i Mexiko.

Saab, som är född i Colombia, anhölls i juni 2020 vid en mellanlandning i Kap Verde. Han var på väg till Iran för att, som representant för Venezuelas regering, förhandla om import av bränsle och livsmedel. Han reste med diplomatpass.

8 september bestämde Kap Verdes författningsdomstol att Saab skulle utlämnas efter att ha avvisat försvarets invändningar om att lägre instanser och Högsta Domstolen hade agerat lagstridigt under förhandlingarna. Saabs advokater har fördömt ”politiska” påtryckningar och flera oegentligheter under processen. Såväl venezolanska myndigheter, advokater som företräder Saab och hans familj har nekats inresa till Kap Verde.

Händelsen är ett brott mot internationell rätt och sätter också den fortsatta processen av dialog mellan Venezuelas regering och landets opposition i fara.

Den venezolanske diplomaten var en nyckelfigur för att skaffa livsmedel från olika länder till Venezuela, där maten distribueras till behövande familjer. Vita Huset motarbetar dessa insatser genom sin blockad och sanktioner mot företag som handlar med för USA misshagliga länder.

Venezuelas president Maduro fördömer det olagliga fängslandet och utlämnandet av Saab. Det är en attack från USA mot Venezuelas livsmedelsförsörjning och stöd till behövande familjer. Maduro avslöjade att Saab utsatts för tortyr innan han fördes till USA. I fängelset torterades han av representanter för USA. Saab misshandlades, han fick tre tänder utslagna och han utsattes för elchocker under flera dagar. ”De försökte tvinga honom att ljuga för att göra falska anklagelser mot Venezuela, något Saab aldrig gick med på.”

Efter att tortyren mot Saab blivit känd demonstrerade hundratals Caracasbor för att kräva hans frisläppande. De kräver också straff för de skyldiga i Kap Verde och USA för misshandeln av Saab.

Saab ingick i Venezuelas delegation i samtalen med oppositionen, samtal som förs i Mexiko under Norges överinseende. Venezuela har nu som reaktion på utlämnandet av Saab ställt in samtalen på grund av USA:s inblandning (och Kap Verdes medlöperi) i Venezuelas affärer.

Venezuela protesterar kraftfullt mot gripandet och säger att ”Alex Saabs mänskliga rättigheter kränkts av Kap Verdes regering och landets juridiska system.”

Västra Afrikanska Ekonomiska Samfundet har betecknat gripandet av Saab som olagligt och kräver hans omedelbara frigivning. Likaså har FN:s Kommitté för Mänskliga Rättigheter i juni krävt att Saab inte skulle utlämnas till USA.

Venezuelanalysis 211016, Cubadebate 211018

Venezuelan Government Envoy Alex Saab Extradited to the United States

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0