Venezolansk ”journalist” avslöjad som spion

Foto: @nelsonbocaranda & Wikileaks

Känd venezolansk journalist jobbade för USA och Storbritannien. Venezuelas FN-ambassadör Samuel Moncada avslöjade bevis på att den välkände oppositions”journalisten” Nelson Bocaranda arbetat som agent för USA och UK ända sedan 1980-talet.

Moncada skrev på Twitter: ”Det finns samarbetsmän i Venezuela som lånar sig till att förråda sitt fosterland till handelsmän i krig och kolonisering. I åratal har de presenterat sig som journalister och har åtnjutit oförtjänt respekt”, skrev diplomaten och historikern Moncada.

Enligt Moncada så behövde UK-ambassadören 1982 ”en lokal agent som inte verkade försvara Storbritannien” i samband med kriget om Malvinas (Falklandsöarna). Detta för att förvirra den venezolanska allmänheten som stödde Argentina i kriget med UK. Storbritanniens ”allierade” var Nelson Bocaranda som hade en TV-show på bästa sändningstid i den privata TV-kanalen RCTV. Ambassadören ska då ha betalat Bocaranda för att sända en pro-brittisk dokumentär. Överenskommelsen gjordes i hemlighet eftersom det handlade om att framställa propaganda som information.

”Det var svårt att få fram bevis, men vi har dem. Det är officiella dokument från brittiska regeringen som skrevs, men avsikten var att de aldrig skulle komma fram”, sade Moncada och visade ett dokument från UK-ambassaden i Caracas med titeln_ ”Årlig Informationsrapport” och undertecknad av VJ Henderson, förste sekreterare och informationsofficer den 13 juli och 2 augusti 1982.

I dokumentet står att ”Vi lyckades övertala Nelson Bocaranda från Kanal 2 att visa filmen från Informations Kommissionen om Falklandsöarnas historia på hans morgonshow. Han gjorde det med en argentinare i studion som kunde bemöta filmen. Trots bemötandet fick Bocaranda utstå massor med kritik under och efter programmet för att han sänt ’brittisk propaganda’, Han var klart chockad efter programmet.

När vi talade med honom strax efter visade han en märklig blandning av upprymdhet för att ha orsakat så mycket kontrovers och bekymmer över att ha exponerat sig för mycket. Nelson är vår allierade. Vi måste ta hand om honom ett bra tag. Vid detta tillfälle förbrukade vi nästan alla pengar vi avsatt till honom. För att använda det effektivt igen kommer vi att behöva ackumulera lite mer kapital.”

Men detta var inte det enda tillfälle som Bocaranda använts av en främmande regering för att spionera och agera mot sitt land. I måndags twittrade Venezuelas FN-representant för att hävda att Bocaranda också tjänstgjort åt USA:s regering.

”2009 skrev USA:s ambassadör i Venezuela ett konfidentiellt telegram till Washington där han sade att Bocaranda i hemlighet gav information om kapaciteten hos Venezuelas stridsflyg”, skrev Moncada.

Meddelandet har publicerats av WikiLeaks, daterad 20 november 2009 och är undertecknad av dåvarande USA-ambassadören Patrick Duddy. Här rapporteras att Bocaranda den 16 november informerat den utländske diplomaten att Venezuela bara hade åtta piloter till sina 20 F-16 stridsplan.  Här sägs också att Bocaranda är ”en pålitlig källa” och att han behöver ”skyddas strikt”.  Meddelandet fortsätter med att säga att Bocaranda informerat om ett påstått besök i Caracas av colombiansk gerilla i vad han ”trodde” ingick i en plan för att arrangera en provokation, antingen vid gränsen mellan Colombia och Venezuela eller inne i Colombia.

Moncadas kommentar: ”Denna falska information har inget att skaffa med professionell etik hos en journalist. Det är ett uppenbart fall av att sprida giftig information för att ge USA och Colombia ursäkter för att attackera Venezuela.”

Moncada påminde om att Bocaranda bröt mot lagen och citerade artikel 128 i den venezolanska strafflagen som säger att ”den som konspirerar med ett främmande land, främmande fiender, terroristgrupper eller terroristorganisationer, paramilitärer, upprorsmakare eller sådana som undergräver; mot territoriets integritet eller mot dess republikanska institutioner, eller trakasserar dem med några medel för något av dessa syften, straffas med fängelse i mellan 20 och 30 år.

Venezuelanalysis 190814

Venezuelan Opposition Journalist Served as Agent for US, UK Gov’t