Venezuela firar frigivningen av Alex Saab

Alex Saab på mural i Caracas. Foto: orinocotribune.com

I ett uttalande från presidentpalatset meddelas att det venezolanska folket tar emot Alex Saab med stolthet efter att ha lidit tre och ett halvt år av olagligt frihetsberövande och under grym, omänsklig och förnedrande behandling, i strid med hans mänskliga rättigheter och i strid mot Wienkonventionen som ger honom diplomatisk immunitet.

Alex Saab är ett offer för USA:s vedergällning på grund av hans exceptionella internationella insatser för att skydda alla venezuelaners sociala rättigheter under intensifieringen av de unilaterala tvångsåtgärderna, menar den venezolanska regeringen. Uttalandet uttryckte att hans frihet är en symbol för segern för den bolivarianska fredsdiplomatin och för de tusentals manifestationer av solidaritet som uttryckts från alla hörn av världen av sociala rörelser, intellektuella, konstnärer och de som kämpar för rättvisa.

Den bolivarianska republikens regering erkände särskilt modet och värdigheten hos hans fru, barn och släktingar, som hela tiden följde honom i fördömandet och hoppet om hans frigivning. Idag är denna orättvisa bruten, vilket tvingar oss att än en gång bekräfta det enhälliga kravet från hela Venezuela på ett definitivt, omedelbart och ovillkorligt slut på den kriminella blockad som USA:s regering infört mot hela det venezuelanska folket, betonade uttalandet.

rgh/jcd

Översättning: Joel Assarsson
Venezuela celebró liberación de diplomático Alex Saab, preso en EEUU