Venezuela fördömer folkmordet på palestinier

Palestina. (Fotot har inget direkt samband med den nu pågående massakern) Foto: Creative Commons

FN:s chef Antonio Guterres beklagar förlusten av människoliv,  särskilt personal som arbetat för FN och som dag och natt försökt hjälpa Gazaborna. Civila bör skyddas, internationell humanitär rätt bör respekteras och försvaras, sa han.

Brasiliens president Lula da Silva uppmanade i onsdags det internationella samfundet att intervenera för att rädda de barn som befinner sig i skottlinjen i konflikten. 

Venezuela fördömer folkmordet på palestinier

Venezuelas vice president Delcy Rodriguez fördömde i onsdags det folkmord som Israel begått mot det palestinska folket och de ensidiga tvångsåtgärder som Förenta staterna och västländerna infört mot nationer som inte underkastar sig deras vilja.

Rodriguez upprepade Venezuelas ståndpunkt att uppmana till vapenvila med det palestinska folket och förespråkade fred.

Hon betonade att ”det har funnits årtionden av förtryck och förödmjukelse av ett folk som har rätt till utveckling och fred. Vi måste enas för Palestina”.

Hon sade att ett folkmord pågår i Gaza och på Västbanken inför världens ögon. Det palestinska motståndet mot Israels fientlighet ”härrör från årtionden av frustration hos ett folk som inte har funnit multilaterala utrymmen för att genomdriva sina rättigheter”.

Hon tillade att det har varit decennier av förtryck, förödmjukelse, mord, massakrer och palestinska barn fängslade och inburade. ”Vi kräver ett slut på våldet”, krävde hon och betonade att sionismen kränker det palestinska folkets rättigheter.

Hon krävde respekt för FN:s resolutioner för att lösa konflikten, för genomförandet av tvåstatslösningen och för skapandet av en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

Venezuelas vicepresident tog också avstånd från de ensidiga tvångsåtgärder som Vita huset och satellitländerna infört mot nationer som Ryssland, Venezuela, Iran, Irak, Kuba och Nicaragua.  Hon påminde om att dessa åtgärder orsakar betydande svårigheter för folken och ansåg att de har fungerat som ett incitament för nationer att söka alternativ till den västdominerade världsordningen.

Telesur 231011 (kortat och redigerat ZT)

Venezuela rechaza genocidio contra Palestina y bloqueos de EE.UU.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72