Venezuela fördömer Lima-gruppens destabiliseringsförsök

Foto: Twitter @CancilleriaVE

 

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza betecknar Lima-gruppens möte som en förödmjukande underkastelse att tillåta USAs deltagande utan att vara medlem.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza sade på fredagen ​​att den så kallade Lima-gruppen syftar till att destabilisera demokratin i landet.

I ett uttalande till media sade han att de länder som ingår i gruppen ”har enats om att uppmuntra en kupp i Venezuela” enligt instruktioner från USAs regering.

Han kategoriserade detta som en ”händelse utan motstycke i regionens historia”, eftersom de försöker ignorera den ”demokratiskt valda regeringen och de legitima institutionerna”.

Den venezolanska utrikesministern påpekade att ”vi venezolaner alltid kommer att lösa våra problem utan inblandning, utan störningar och utan ingripanden från utländska imperialistiska makter”.

Nicolás Maduro svärs in som president
Angående Nicolás Maduros installering för en ny mandatperiod den 10 januari försäkrade Arreaza att presidenten ”tar legitim och konstitutionell besittning av republikens presidentskap”.

Han betonade att den venezolanska ledarens valseger uppnåddes med stort folkligt deltagande och i närvaro av 200 nationella och internationella valobservatörer.

”Den 10 januari kommer hela världen att bevittna Nicolás Maduros tillträde som president, omvald för perioden 2019-2025, och inget och ingen kan förhindra det,” sade han.

”Förnedrande underkastelse”
Arreaza beskriver den så kallade Lima-gruppens möte med deltagande av USAs utrikesminister Mike Pompeo via videolänk som en ”förödmjukande underkastelse”.

På sitt Twitter-konto betonade diplomaten att de regeringar som ingår i Lima-gruppen ”möts för att ta order från (USAs president) Donald Trump genom statssekreterare Mike Pompeo. Vilken förödmjukande underkastelse!”

Vid mötet bekräftade företrädare för vissa medlemsländer att de inte kommer att erkänna det venezolanska presidenten Nicolás Maduros nya mandat.

Den venezolanska regeringen har vid flera tillfällen upprepat sitt fördömande av Lima-gruppens möten, då de utgör ett tydligt exempel på den intervention som främjas av USA i regionen.

På samma sätt har Venezuela fördömt dessa länders inblandning i sina interna angelägenheter, en inblandning som hotar landets suveränitet.

teleSUR 190104
Venezuela denuncia pretensión del Grupo de Lima de desestabilizar su democracia

Mer på samma tema:
Venezuela Rejects US Backed Interventionism From Lima Group
Canciller venezolano denuncia alianzas entre Pompeo y Grupo de Lima
ALBA tv på Facebook