Venezuela kastar ut EU:s ambassadör

Som svar på EU:s sanktioner mot Venezuela fick ambassadören 72 timmar på sig att lämna landet. Foto: Twitter @CancilleriaVE

Venezuela kastar ut EU:s ambassadör

Venezuela har förklarat EU:s ambassadör Isabel Brilhante Pedrosa i landet för ”persona non grata” och hon får 72 timmar på sig att lämna landet.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza förklarade för pressen att han personligen överlämnat utvisningsbeslutet till Brilhante i samband med ett möte på UD.

”Vi gör det för att omständigheterna kräver det”, sa Arreaza i en kommentar till att EU infört 55 sanktioner mot Venezuela så här långt.

Beslutet kommer efter beslut i Europarådet att inkludera 19 ämbetspersoner på en lista över ”personer som är objekt för begränsande åtgärder” för sina ”roller i aktioner och beslut som underminerar demokratin och rättsstaten i landet och som resulterat i grova brott mot de mänskliga rättigheterna.”

EU:s sanktioner har införts efter att EU i början på året förklarade valen till Nationalförsamlingen 6 december 2020 som föga ”trovärdiga, inkluderande eller transparenta.” I valet fick regeringspartiet 256 av de 277 platserna.

Arreaza kommenterade detta med att sanktionerna infördes plötsligt trots att Venezuela förra året hade ett stadigt utbyte med EU:s högste representant för utrikesrelationer, Josep Borrell. Venezuela har vidtagit alla åtgärder för att ”stabilisera den demokratiska samlevnaden i landet.”

”Beslutet är oacceptabelt med tanke på hur generös president Maudro varit genom att tillåta EU:s utsända vara kvar när dessa i februari 2019 slutade erkänna honom”, tillade Arreaza med referens till de länder som slutade erkänna Venezuelas president för att ge sitt stöd till den då parlamentsledamoten och självutnämnde ”interimspresidenten” Juan Guaido.

Arreaza tillade att EU ”tror att det utgör världens centrum”, men det ”är inte annat än det gamla Europa där de värsta konflikter, de värsta krig pågått. Varifrån de kom som utförde de värsta folkmorden i Afrika och här i Latinamerika.”

Arreaza sa att han i samtalet med Brilhante Pedrosa uppmanade EU att tänka över hur ”det kan överge en sådan attityd av inblandning och maktfullkomlighet” för att kunna ”återuppbygga dialog och förståelse.”

Cubadebate 210225 (nedkortat)

Venezuela declaró “persona non grata” a la embajadora de la Unión Europea y le dio 72 horas para abandonar el país

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)