De flesta kubaner är uppkopplade

"Den här websidan har beslagtagits". Text som i många fall möter kubanska Internetanvändare.

Alltfler kubaner uppkopplade

Antalet kubaner med tillgång till Internet växer snabbt. Under 2020 fortsatte antalet att växa trots pandemi, skärpt blockad och uteblivna turistinkomster.

Det framgår av ”informes Digital 2021”, utarbetat av byrån We Are Social och Hootsuite, den plattform som är mest använd internationellt för att administrera näten.

Enligt de senaste data är 7,7 miljoner invånare i Kuba uppkopplade till Internet sedan början på 2021. Det betyder att 68 procent av befolkningen har tillgång till Internet. För andra året i rad ökar tillgängligheten mer i Kuba än genomsnittet i världen.

När den första rapporten togs fram av We Are Social och Hootsuite 2011 var det endast 16 procent i Kuba som var uppkopplade, mot 30 procent i världen. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt. 

Landets statliga telebolag ETECSA arbetar hårt för att öka tillgängligheten. Det finns nu drygt 4,4 miljoner uppkopplade mobiltelefoner i landet. De står för 64 procent av internettrafiken.

Ett av meddelandena som kommer upp på kubanska skärmar. Här Facebook som stänger kubanska konton.
Här är det Google som ”inaktiverar” kubanska konton.

 

Kubas tillgång till digitala medier är en utmaning och stor framgång med tanke på lavinen av manipulation, USA:s ”cyberinsatsstyrka mot Kuba” och av blockaden. Det är framförallt det sistnämnda som hindrat Kubas anslutning till nätet. Ännu ett argument för alla de som kritiserar Kuba har fallit. 

Cubadebate 210226 (nedkortat och redigerat)

DIGITAL 2021: Cuba sigue ampliando su presencia en el espacio público virtual

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72