Kubansk opposition och spansk fascism

HBTQ
Det fascistiska och homofoba VOX i Spanien är den "måttfulla" kubanska oppositionens såta allierade. Källa: gayles.tv

Den spanska ultrahögern och de kubanska dissidenterna

Somos+ är en kubansk ”anticastro”-organisation under ledning av Eliecer Avila. I medier presenteras Somos+ som en ”måttfull röst”. Måttfull? Låt oss se.

Avila träffade för ett år sedan Rocio Monasterio som är ordförande i Madrid för ultrahögerpartiet Vox. Vox är öppet rasistiskt och samlar tusentals gamla Francoanhängare. Avila sa då om Monasterio att hon ”är hoppet om hur vi vill leva i Kuba, med sanning och frihet”.

Monasterio är i sin tur dotter till en rik kubansk storgodsägare som påverkades av jordreformen i Kuba efter revolutionen och gick i exil i Francospanien.

Talesperson och koordinatör för Somos+ i Spanien är Lazaro Mireles. Han är också aktivist i – gissa vad? – i Vox. Han var för några dagar sedan med i Vox´ valkampanj i Katalonien.

Hans fall är särskilt intressant. Det då Mireles är homosexuell och han har i åratal fördömt homofobi i Kuba. Nu är han aktivist i ett parti som är öppet homofobt, motståndare till samkönade äktenskap och till och med föreslår att legalisera ”terapi” för att få homosexuella att byta sexuell läggning.

Mireles är en av organisatörerna bakom manifestationer som genomförs av den kubanska kontrarevolutionen i Spanien och han har varit aktiv i ett otal antal provokationer vid Kubas ambassad i Madrid.

Det är inte första gången kubaner som är motståndare till sitt lands regering har aktiverat sig i Vox. Bland dess aktivister fanns, fram till sin uteslutning, den färgade musikern Sayde Chaling-Chong. Men det blev ohållbart för honom att vara med i det öppet rasistiska Vox.

Avila, som bor i USA sedan två år, attackerade för några månader sedan demonstrationer för Black Lives Matter. Hon deklarerade att den höga arbetslösheten bland afroamerikanerna i USA beror på att ”de inte vill arbeta”.

För några dagar sedan undertecknade såväl Avila som Mireles ett brev till president Joe Biden som kräver att han bibehåller blockaden och sanktionerna mot Kuba.

Rasism, homofobi, imperialism. Det är de värden som den ”måttfulla” kubanska oppositionen representerar.

Cubainformacion 210225 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

El partido de ultraderecha Vox, Eliécer Ávila y la “disidencia moderada” cubana

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)