Venezuela: Ny terroristattack mot raffinaderi

Arbetet med att återställa raffinaderiet efter attentatet pågår

Venezuela: Ny terroristattack mot raffinaderi

Venezuelas president Nicolas Maduro fördömde en ”terroristattack” mot landets största raffinaderi.

Vid en presskonferens i onsdags gav Maduro detaljer om ett ”kraftigt potent vapen” som använts för att spränga ett torn i Amuayraffinaderiet i delstaten Falcon, dagen innan. Maduro sa att Venezuela står inför ständiga komplotter riktade mot dess infrastruktur och raffinaderier. Komplotter som ”stöds, finansieras och främjas av USA:s regering”.

I torsdags rapporterade oljeminister Tareck El Aissami att preliminära undersökningar pekar på att det var en missil som avfyrats från en drönare eller fartyg som orsakade sprängningen. En kommission har tillsatts för att undersöka attentatet vidare.

”Undersökningar har kommit fram till att en mycket kraftig explosion orsakades av en missil. Vi undersöker källan till denna terroristattack”, sa ministern till journalister. El Aissami fördömde de upprepade attackerna mot oljeindustrin liksom mot elnätet i delstaten Falcon.

Även om attentatet inte orsakade personskador innebär det ett ytterligare bakslag i landets raffinaderikapacitet. Produktionen ligger för närvarande nere medan arbetare försöker återställa den. Preliminära rapporter visar att det sprängda tornet inte går att reparera, utan måste ersättas av ett helt nytt.

Raffinaderiet Amuay har en kapacitet på 645 000 fat om dagen. Tillsammans med Cardonraffinaderiet och dess kapacitet på 310 000 fat om dagen utgör de två Paraguana Refining Complex, det näst största i världen.

Venezuela lider brist på bensin och har tvingats importera bränsle från Iran. Sanktionerna slår hårt mot landets oljesektor. Teheran har också hjälpt Caracas att återaktivera raffinaderierna. De i Palito och Cardon har arbetat oregelbundet de senaste månaderna, då tekniska problem orsakat flera framtvingade stopp.

President Maduro informerade också om att två utlänningar greps 26 oktober i delstaten Zulia. Han hävdade att de hade kopplingar till ”extremistgrupper” och planerade att ”döda ledare för den Bolivarianska revolutionen”. Inga fler detaljer gavs. Maduro påminde också om hur säkerhetsstyrkor i september arresterade Matthew John Heath, en tidigare USA marinkårssoldat, i närheten av Paraguana Refining Complex. Heath och tre venezolaner greps med vapen och en stor summa US dollar.

Venezuelanalysis 201029

Venezuelan Government Denounces ‘Terrorist Attack’ Against Refinery

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)