WHO listar två kubanska vaccinkandidater mot Covid-19

WHO listar två kubanska vaccinkandidater mot Covid-19

Världshälsoorganisationen WHO inkluderade idag den andra kubanska vaccinkandidaten Soberana 02 på sin officiella lista över projekt som befinner sig i kliniska prov mot Covid-19.

Det var Kubas Finlayinstitut för vacciner som tillkännagav detta på sitt Twitterkonto. ”Soberana 02 är redan med i listan från WHO. Listan är en referensplats för officiell information om vaccin mot Covid-19 som befinner sig i fasen av kliniska försök. För närvarande finns det 47 kandidater registrerade i världen, två av dem är kubanska.”

Cubadebate 201103 (nedkortat)

Incluye la OMS a Soberana 02 de Cuba en listado mundial de vacunas antiCovid-19

Medicinsk tidskrift i USA framhåller Kubas resultat för Covid-19 vaccin

Den medicinska tidskriften MEDICC Review i USA betonar resultaten som Kuba uppnått i framtagandet av kandidater för vaccin i kampen mot Covid-19 pandemin. Det gäller de kubanska Soberana 01 och 02 (Suveränitet 01 och 02).

I en artikel i det senaste numret av tidskriften ger man detaljer genom en intervju med chefen för Finlayinstitutet för Vaccin Dagmar Garcia, arbetet i den vetenskapliga sfären på ön för att genomföra projekten med båda läkemedlen.

”Analysen av resultaten och utvecklingen av de olika vaccinkandidaterna är på gång. De kliniska proven i Fas III planeras till början på 2021”, uppges det i texten.

Artikeln framhåller dessutom att den kubanska bioteknologiska industrin under årtionden har utvecklat och distribuerat vaccin som följer internationell standard för bra praxis och kliniska standarder i tillverkning.

”Dessa faktorer är fördelaktiga för att snabbt och säkert kunna utveckla ett vaccin mot Covid-19. Tidigare arbete betyder at all teknisk kapacitet och nödvändiga föreskrifter för intyg redan är på plats”, säger tidskriften.

Dagmar Garcia påpekar för tidskriften att den första vaccinkandidaten, Soberana 01, är ett vaccin som ska tas i två doser. Det bygger på en serie aminosyror RBD, som genom sin utformning kombineras med vesikel i det yttre membranet på meningococo B, som ger immunitet.

Man använder en plattform av etablerad teknologi som testats, provats och givit erfarenheter under mer än 30 år i den kubanska vetenskapen: vaccinet VA-MENGOC-BC, som utvecklades för mer än tre årtionden sedan vid detta institut för meningitis B. (Hjärnhinneinflammation).

För att göra vaccinet Soberana 01 forskade man först efter vilken antigen som var mest signifikativ för viruset. Därefter, med genetiska ingenjörsmetoder och bioteknologiska processer, producerades framgångsrikt proteinet RBD i celler på däggdjur får att få en molekylär struktur som är stabil och väl definierad, förklarade Garcia.

Den viktigaste antigenen för denna sjukdom är betydelsen av föreningen av mottagaren (RBD) med glykoproteinet Spike (S), som gör att SARS-CoV-2 invaderar de mänskliga cellerna genom enzym som konverteras av angiotensina 2 eller ACE2 mottagare.

”Soberana 01 har som mål att framkalla produktion av antikroppar som neutraliserar viruset SARS-CoV-2, patogenen som orsakar Covid-19”.  Hon betonar också att under resten av året ska man ägna sig åt de kliniska försöken med Soberana 01 och 02. Innan årets slut räknar man med att publicera resultaten av försöken.

Prensa Latina 201104 (med reservation för översättningen av vissa medicinska begrepp)

Revista de EE.UU. resalta logros de Cuba en vacunas anti Covid-19

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72