Bombattentat mot Bolivias nyvalde president

Bombattentat mot Bolivias nyvalde president

Ett bombdåd har ägt rum mot en lokal tillhörande socialistpartiet MAS i vilken bland annat landets nyvalde president, som ska tillträda om några dagar, befann sig.

En talesperson för MAS fördömde attentatet och kritiserar att de ansvariga för säkerheten i landet inte uttalat sig. Det vari i torsdags som talespersonen för MAS, Sebatian Michel, fördömde ett attentat riktat mot den valde presidenten Luis Arce, i vilket en explosion utförde i ett hus som tillhör partiet i landets huvudstad.

Extremhögern har vägrat erkänna valresultatet, som gav en överväldigande seger åt Arce. För några dagar sedan misshandlade de gruvarbetarfackets ordförande till döds.

Enligt MAS genomfördes attentatet av grupp personer som sprängde en dynamitladdning när ett möte pågick i huset där Luis Arce deltog.

”För bara några minuter sedan var vi offer för ett attentat utfört av grupp som har lämnat en dynamitladdning i ett hus där bland annat vår valde president Luis Arce närvarade. Vi är väldigt bekymrade över det som händer”, sa Michel till TV. Han beklagade att de ansvariga för säkerheten i landet inte uttalat sig och att de inte ger nödvändig säkerhet åt en person som valts av en stor majoritet av det bolivianska folket. ”Vi har inte sett något uttalande i ämnet från inrikesminister Arturo Murillo. Vi känner att vi är utlämnade till oss själva, utan något som helst skydd. Ingen ger oss de nödvändiga garantierna för säkerheten åt våra representanter”, sa Michel. Han tillade att attentatet ingår i ett klimat av våld som främjas av högerkrafter.

Enligt planerna ska Arce installeras nu på söndag den 8 november i Nationalförsamlingen. En akt som gör slut på den snart ett år långa diktaturen under ledning av Jeanine Añez.

Telesur 201105

Denuncian atentado contra el presidente electo de Bolivia, Luis Arce

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)