Venezuela och förbindelser med en reaktionär och fientlig omvärld

Humanitär hjälp från USA till Venezuela?

Allmosor argument för krig. Pentagons agerande för icke konventionella krig har ett nytt viktigt budskap till Venezuela – nödvändigheten av en ”humanitär korridor” till landet.

Det är en gammal historia. USA försöker förföra och köpa stöd av en befolkning som lider nöd efter att ha utsatts för en ekonomisk belägring. I Venezuela är det kris, framförallt på grund av USA och dess allierades ekonomiska krigföring. Nu erbjuder USA 60 miljoner dollar i ”humanitär hjälp”.

Det är 27 gånger mindre än de 1 650 miljoner dollar som USA låst av venezolanska tillgångar. USA hävdar att de 60 miljonerna skulle lösa beristen på mediciner och livsmedel. Men det är just den finansiella blockaden som hindrar dessa produkter från att kunna importeras till Venezuela.

Dessutom vill USA överlämna ”hjälpen” oberoende av den venezolanska staten. Inblandning och provokation och sedan anklagar man Venezuela för att vägra ta emot humanitär hjälp!

I denna smutsiga krigföring räknar USA med två viktiga medlöpare: vissa NGO-er som girigt vill ha ekonomiskt stöd och de internationella medierna som har till uppgift att få med sig opinionen på en militär intervention.

Cubainformacion 180703

http://www.cubainformacion.tv/index.php/en-portada/79846-limosnas-para-venezuela-nuevo-argumento-para-la-guerra-

EU, Venezuela, Colombia och Mexiko

EU-parlamentet har just röstat för en resolution riktad mot Venezuela. Man säger sig vara bekymrad för den humanitära situationen och man kräver nya presidentval. Samtidigt ökar antalet mord på sociala ledare i grannlandet Colombia. Igår mördades Ana Maria Cortez, som också var koordinator för vänsterkandidaten Gustavo Petros kampanj i provinsen Antioquia. Morden pågår dagligen och antalet ökar. Bara mellan 1 juni och 4 juli har 20 ledare för folkrörelser mördats i Colombia. Det är paramilitarismen som agerar, expanderar. Oligarikins mordprojekt har mördat ungefär 300 folkrörelseledare sedan fredsavtalet mellan FARC och Colombias regering skrevs på. Ett avtal som regeringen aldrig haft för avsikt att uppfylla.

I Mexiko genomfördes 133 politiska mord under valkampanjen som avslutades i söndags. Men EU-parlamentet bekymrar sig för, inte Colombia, inte Mexiko, utan Venezuela. EU gör allt för att tillfredsställa den nordamerikanska politiken och attackerar Venezuela för att stöpa den latinamerikanska kontinenten enligt USA-imperiets önskemål

Marco Teruggi 180705

Trump pressar på för invasion av Venezuela

Vid ett möte i höstas för att diskutera sanktioner mot Venezuela, vände sig Trump till militärerna och frågade: Med ett Venezuela i snabb upplösning, varför kan inte USA helt enkelt invadera landet?

Förslaget gjorde de närvarande i Ovala Rummet häpna, inklusive utrikesminister Rex Tillerson och den nationelle säkerhetsrådgivaren McMaster. Båda dessa har senare lämnat administrationen. Berättelsen om vad som hände från den tidigare hemlighållna konversationen kommer från en uppsatt person som känner till vad som sades.

I ett meningsutbyte som varade ca 5 minuter försökte McMaster och andra förklara för Trump att ett militärt angrepp kunde slå tillbaka och riskera det svårvunna stödet bland latinamerikanska regeringar som kunde bli följden om man straffade Venezuelas president Nicolas Maduro för att leda Venezuela mot diktatur, enligt källan. McMaster försökte avråda Trump.

Men Trump framhärdade. Även om han inte deklarerade att han var på väg att beordra militär aktion, så pekade han på vad han ansåg tidigare framgångsrik kanonbåtsdiplomati i regionen. Han framhöll invasioner som de i Panama och Grenada på 1980-talet. Trots rådgivarnas försök att desarmera idén, så fanns den kvar i Trumps skalle.

Dagen efter skrämde han såväl vänner som fiender med prat om ett ”militärt alternativ” för att avlägsna Maduro från makten. De offentliga anmärkningarna från Trump avvisades först i politiska kretsar som den typ av krigsretorik som folk kan förvänta sig från en såpoperastjärna som blivit ÖB.

Men kort tid därpå tog Trump upp frågan med Colombias president Juan Manuel Santos. Två höga colombianska officerare bekräftar detta. I samband med höstens FN-möte tog Trump åter upp frågan. Denna gången mer detaljerat i samband med en middag med fyra latinamerikanska allierade, inklusive Colombias Santos. Detta uppges av de tidigare källorona och Politico.

USA-källan uppger att Trump särskilt uppmanades att inte ta upp frågan och att det inte skulle tas väl emot. Men det första Trump säger vid middagen är ”mina anställda sade till mig att inte säga detta…” Sedan gick han runt bordet och frågade var och en om de var säkra på att de inte ville ha en militär lösning. Enligt källan sade samtliga att de var säkra. McMaster drog presidenten åt sidan och redogjorde för farorna med en invasion.

Vita Huset vill inte kommentera, men en talesperson för Nationella Säkerhetsrådet försäkrade att USA kommer att överväga alla alternativ för att hjälpa Venezuela att återinföra demokrati och skapa stabilitet.

Under Trump har USA, Kanada och EU infört sanktioner mot Venezuela med hänvisning till korruption, knarkhandel och människorättsövergrepp.

Trots att det hävdas att Trumps rådgivare avrådde från ett militärt ingripande så har de flesta av dem sedan dess uttryckt uppfattningar till stöd förett våldsamt regimskifte. McMaster i augusti 2017: ”Det finns inte längre bara det militära, diplomatiska eller ekonomiska alternativet. Vi försöker integrera alla alternativ till ett enda.” På liknande sätt uttryckte sig Tillersson i februari där han hänvisade till en militärkupp i Venezuela: ”När det är så dåligt att det militära ledarskapet inser att de inte kan tjäna medborgarna längre kommer de att leda en fredlig övergång.”

Tillersons ersättare som utrikesminister, förre CIA-chefen Mike Pompeo, försäkrade att han var ”hoppfull om att en övergång skulle ske i Venezuela”. Det efter möten med colombianska och mexikanska politiker.

Den högerextreme senatorn från Florida, Marco Rubio, som är en viktig rådgivare till Trump i Latinamerikafrågor, har uttryckt stort stöd för att militären ska störta Maduro. I februari tweetade han: ”Världen skulle stödja de väpnade styrkorna i Venezuela om de beslutar sig för att skydda folket och återställa demokratin genom att avlägsna diktatorn.”

Trumpadministrationen har inte erkänt presidentvalet i Venezuela och leder sanktioner mot landet. Sanktioner som FN-experter har förklarat för att vara ”olagliga”.

180704 itv.com, 180705 Venezuelanalyses

http://www.itv.com/news/2018-07-04/trump-pressed-aides-about-venezuela-invasion/

https://venezuelanalysis.com/news/13919