Venezuela – repris på Pinochetkuppen i Chile

Oppositionsledaren, Folkviljepartiets ordförande, Freddy Guevara, avslöjade i en intervju i tevekanalen Venevision 24 juli att han ser sitt uppror som en repris på statskuppen i Chile 1973: ”Här har vi inslag som snarare liknar den chilenska samling som stod upp mot Allende och återuppbyggde det Chile som sedan växte fram.

När Chile valde socialisten Salvador Allende till president 1970, inledde omedelbart planerna på att störta honom med chilensk militär och borgerlighet. USA saboterade den chilenska ekonomin, borgerligheten hamstrade och skapade livsmedelsbrist för att skapa missnöje. Högern demonstrerade på gatorna. Men folkflertalet stod vid sin president. Så med USAs goda minne genomförde generalen Augusto Pinochet en blodig militärkupp och fängslade och torterade misstänkta socialister i massor. Kollegorna i Argentina följde efter. I Uruguay hade de kuppat strax före Chiles och i Brasilien sedan länge. Mörkret sänkte sig över Latinamerika.

Det bröts när Venezuela valde Hugo Chávez till president. Han drog igång med utbildning hälsovård för alla, deltagande demokrati, livsmedels försörjning mm.  Högerns försök att störta Chavez i en kupp 2002 misslyckades. Venezuelas blev ett föredöme och stöd för vänstervågen i Latinamerika. USAs höll på att förlora greppet över sin ”bakgård”.  2014 dog Cháves mycket snabbt av cancer. Socialistipartiets Nicolás Maduro valdes till president och fortsatte Chávez politik.  Men oljepriset som finansierat de sociala programmen sjönk och ekonomin försvårades. Högern och USA dammade av receptet från Chile. Ekonomiska sanktioner, undergrävande verksamhet, hamstring, framkallad livsmedelsbrist, valutaspekulation mm för att skapa missnöje som grogrund för ”regimskifte”.

Men folket håller fast vid sin bolivarianska revolution och vill inte låta högern bryta ner den sociala välfärden och berika sig själva. Den USA-stödda högerns kampanj har trappats upp och oppositionens våldsamma gatugäng bränner ”chavister” levande, anlägger mordbrand på förskolor och sjukhus, för att skapa rädsla och kaos. Samma recept som Chile säger högerns företrädare.

Skillnaden är att USA inte har kontroll över Venezuelas militär, så för att uppnå sitt mål måste annan militär anlitas. Faran är överhängande för att Colombias militär kommer att ingripa, planerna ligger färdiga för att med alla medel stoppa det val till en grundlagsförsamling som utlystes 1 maj för att äga rum i söndags 30 juli. Det lyckades inte, när oppositionen försöker genomföra statskupp, organiserar sig chavisterna och blir fler. Även en hel del motståndare röstade som protest mot oppositionens barrikader och oerhörda våld mot misstänkta chavister, kollektivtrafik och offentliga institutioner.

Men oppositionen tänker fortsätta för att med våld och USAs stöd tvinga fram ett regimskifte.
Eva Björklund 170731