Venezuelas flotta avvisar USAs kustbevakningsfartyg

En av många åtgärder som USA vidtagit för att strypa den kubanska och venezolanska ekonomin och svälta befolkningen är sanktioner mot handelsfartyg, rederier och försäkringsbolag.

Fartyget seglade genom den venezolanska ”exklusiva ekonomiska zonen”.

Bolivarianska Nationella Flottan rapporterade på fredagen att man avvisat ett USA-fartyg från att ta sig in på venezolanskt territorialvatten.

Den venezolanska flottan sa i ett uttalande att det avvisat från dess territorialvatten USAs kustbevakningsfartyg James, som närmade sig hamnen i La Guaira, i delstaten Vargas. James är ett kustbevakningsfartyg som verkar i Karibiska havet.

Den första observationen inträffade onsdagen den 8 maj, när James befann sig i den venezolanska exklusiva ekonomiska zonen. Dagen därpå ändrade det kurs och styrde söderut och närmade sig då 14 sjömil (26 kilometer) från hamnen i La Guaira, i staten Vargas.

”Bolivarianska Flottans Patrullbåt Zarpa PO 13 uppmanade då USCG James via radio att ändra kurs och lämna vatten under vår jurisdiktion. Uppmaningen efterföljdes,” lyder den officiella bulletinen.

Venezuelas FN-ambassadör, Samuel Moncada, ser händelsen som en ”provokation för att öka de bilaterala” spänningarna.

teleSUR 190511

Armada de Venezuela expulsa guardacostas de EE.UU. de sus aguas