Venezuelas opposition säger: Adjö Guaidó

Guaidó, Venezuela
”För första gången i historien genomförs en statskupp mot en icke-existerande regering som dog vid födseln.” @TovarichDelSur

Venezuelas opposition eliminerar den icke-existerande interimsregeringen

Beslutet godkändes med 72 röster för, 29 emot och åtta nedlagda.

Delar av den venezuelanska oppositionen enades på fredagen om att eliminera den så kallade ”interimsregeringen”, som inte är etablerad i republikens konstitution och som leds av den tidigare deputerade Juan Guaidó.

Den nationalförsamling som valdes 2015, och som inte längre är i kraft men som stödde den obefintliga posten som ”interimspresident”, sammanträdde med medlemmar av oppositionen där de godkände förslaget att avskaffa ”interimsregeringen” med 72 röster för, 29 emot och åtta nedlagda.

Via sitt konto på Twitter uppgav de att projektet, ett förslag som lagts fram av fraktioner från partier som Primero Justicia, Acción Democrática, Un Nuevo Tiempo och Movimiento por Venezuela, skulle gå till omröstning.

Beslutet kommer inom ramen för de dialoger som president Nicolás Maduros regering har förespråkat och hållit med landets opposition, och som bekräftar att dialog är det enda sättet att främja landets återhämtning.

Den tidigare oppositionsrepresentanten Guaidó utropade sig själv till ”interimspresident” i januari 2019, en funktion som inte finns i Venezuelas konstitution. Han fick stöd främst av USAs regering och dess allierade [däribland Sverige].

Venezuelas myndigheter har dessutom upprepade gånger fördömt Guaidó och andra oppositionella, som Leopoldo López som är på flykt undan rättvisan, för korruption då de olagligen tillskansat sig statliga medel.

TeleSur 221230

/cv

Oposición venezolana elimina figura inexistente de Gobierno Interino