Venezuelas Washington-ambassad: inget vatten, polis blockerar införsel av mat

Foto: Medea Benjamin

Efter att i flera veckor ha skyddat den venezolanska ambassaden i Washington D.C., har ”USAs regering” stängt av vattnet i ett försök att ”röka ut” Maduro-supportrarna i CODEPINK.

Efter att vattnet på lördagsmorgonen plötsligt stängdes av till den venezolanska ambassaden i USA stoppas nu CODEPINK-aktivister av lokal polis från att föra in mat till aktivisterna.

Elen i byggnaden stängdes av trots att alla räkningar var betalda den 8 maj. CODEPINKs grundare, Medea Benjamin, tweeted på lördag morgon att vattnet också stängts av.

”BREAKING NEWS: USAs regering stängde av vattnet till Venezuela-ambassaden i morse för att försöka tvinga #EmbassyProtectionCollective att lämna. Ingen el, inget vatten, lite mat. Kom och visa stöd. kl 13, 1099 30e St NW DC. Säg med oss: Nej till Kupp. Ingen USA-intervention #HandsOffVenezeula” twittrade ledaren för denna mänskliga rättighets-organisation, som också förespråkar ett fritt Palestina.

Benjamin lade till i en uppföljande tweet: ”Nu har USA-regeringen stängt av vattnet till Venezuela-ambassaden för att röka ut oss. Ingen el, inget vatten, lite mat. Så här försöker Big Brother krossa även andra länder. Vi står fast. Skicka kärlek till #embassyprotectioncollective #HandsOffVenezeula.”

CODEPINK och dess anhängare har fått tillstånd att uppehålla sig i ambassadbyggnaden i Washington av Nicolás Maduros regering för att skydda det diplomatiska territoriet från att tas över av USA- och venezolanska oppositionsmedlemmar som vill få in den självutnämnda interimspresidenten Juan Guiadó och hans utsedda.

Gruppen hade redan planerat en demonstration utanför ambassaden i fortsatt stöd till Maduro och för att fördöma USAs fortsatta hot om att använda militärstyrka för att störta presidenten.

På lördagseftermiddagen twittrade teleSURs korrespondent i USA, Alina R. Duarte, en video av polis och oppositionsdemonstranter som blockerar den venezolanska regeringens anhängare från att föra in mat till de som har varit där inne i flera veckor och som börjar få ont om mat och förnödenheter.

Pro-Guiadó-demonstranter utanför ambassaden blev våldsamma under veckan när de skadade pro-Maduro-aktivister. En ledare för mänskliga rättigheter arresterades av lokal polis för att ha kastat in bröd till aktivisterna genom byggnadens fönster.

Ambassadens el stängdes av på onsdagen utan förklaring. Carlos Vecchio, en del av den grupp som flera gånger försökt störta president Nicolás Maduro och installera Guaidó, beskrev detta som ”en liten seger”.

teleSUR 190511

Venezuelan Embassy: Water Shut Off, Police Block Entry of Food