Vi sörjer Hebe de Bonafini, från Mödrar på Plaza de Mayo

Hebe de Bonafini, Madres de Plaza de Mayo
Foto: Twitter: @lambert_to

Vi sörjer Hebe de Bonafini

Statsöverhuvuden, ministrar och ledare för sociala och politiska organisationer uttryckte idag sin sorg över att Hebe de Bonafini, ordförande för den argentinska föreningen Mödrar på Plaza de Mayo, har avlidit.

”Med hennes bortgång har vi förlorat en outtröttlig kämpe. Hon krävde sanning och rättvisa tillsammans med mödrar och mormödrar och konfronterade folkmördarna när det kollektiva förnuftet gick i en annan riktning. Det är med stor tillgivenhet och uppriktigt beklagande som jag tar farväl av henne. Farväl Hebe”, skrev Argentinas president Alberto Fernández på Twitter. Argentina har utlyst tre dagars landsorg. 

Venezuelas president Nicolás Maduro, Bolivias och Ecuadors tidigare presidenter Evo Morales och Rafael Correa samt Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez uttryckte också sina kondoleanser.

Kubas president, Miguel Diaz-Canel skrev på Twitter: ”Hebe de Bonafinis död smärtar Kuba som om en närstående och älskad gått bort. Vi kommer alltid att minnas hur hon fördömde folkmördarna och kämpade för en rättvis värld som försvarar sina barn. Våra kondoleanser till familjen och hela Argentina.”

Adolfo Pérez Esquivel, argentinsk mottagare av Nobels fredspris, sade att De Bonafini är en nationell och internationell referens när det gäller försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Argentinas försvarsminister Jorge Taiana påminde om att två av hennes söner försvann under den sista civil-militära diktaturen (1976-1983), vilket ledde till att hon blev en symbol för kampen för sanning, rättvisa och minne. Estela de Carlotto, ordförande för Plaza de Mayos mormödrar, sade att detta är en mycket sorglig dag för nationen på grund av förlusten av en stark kvinna som ägnade sitt liv åt att söka efter de 30 000 personer som fängslats, kidnappats, torterats och mördats av diktaturen.

”Vi sörjer. Vi kommer säkert att sakna henne eftersom människor som hon fyller historien. Hennes glöd har sått många frön. Vi visar vår respekt i smärta och i tystnad. Vi kommer att fortsätta kämpa för att se till att det som hände under dessa år inte upprepas”, sade hon.

Statsvetaren Atilio Borón påpekade att De Bonafini och Mödrarna var de första som stod upp mot terrorregimen som underkuvade Argentina. Hon var en person med en universell projicering. Tack vare henne och en grupp extraordinära kvinnor blev de mänskliga rättigheterna en outplånlig del av landets demokratisering. Vi kommer outtröttligen att fortsätta hennes kamp, så som hon lärde oss genom sitt exempel, sade han.

Inrikesminister Eduardo de Pedro, ministern för mänskliga rättigheter Horacio Pietragalla, Justicialistpartiet och nationella organisationer som La Cámpora och Hijos uttryckte också sina kondoleanser.

”Hennes död lämnar ett stort tomrum. Hennes exempel på motstånd mot straffrihet och nyliberalism, liksom hennes stöd för folkliga frågor, lämnar ett outplånligt avtryck hos de människor som sörjer henne idag. Hennes arv kommer att fortsätta att vägleda oss på vägen mot ett mer rättvist och jämlikt hemland”, skrev Pietragalla.

”Hon var allas mamma. Mitt under diktaturen konfronterade hon folkmorden och deltog varje torsdag i Mödrarnas demonstrationer. Med sin vanliga tydlighet uppmanade hon oss i sitt sista tal att på gatorna konfrontera den juridiska korporation som attackerar folkets rättigheter”, heter det i en text från Hijos.

Den förening som hon ledde försäkrade å sin sida att Hebe även i fortsättningen kommer att finnas med på Plaza de Mayo, där hennes aska kommer att placeras i enlighet med hennes önskan.

Du visade oss vägen, nu ska vi följa i dina fotspår, heter det i ett uttalande från organisationen.

Prensa Latina 221120, Cubadebate 221120
/cv

Expresan pesar por muerte de luchadora argentina Hebe de Bonafini