Vilket system är egentligen bäst?

"Det mäktigaste vapnet är inte ett gevär eller en bomb. Det är kontroll över informationen. Att kontrollera informationen är att kunna manipulera alla sinnen som konsumerar den"

Reflektioner kring nyheterna vi matas med – Vilket system är egentligen bäst?

”Det mäktigaste vapnet är inte ett gevär eller en bomb. Det är kontroll över informationen. Att kontrollera informationen är att kunna manipulera alla sinnen som konsumerar den”

I januari var det dags för en ny karavan med sex tusen personer som flyr från fattigdom, ohälsa och våld i Honduras. Destinationen är USA, men karavanen stoppas och attackeras med tårgas av Guatemalas polis. För övrigt det land som har högst ande kronisk undernäring i hela Latinamerika.

Men vi kan inte läsa om ”det ineffektiva kapitalistiska systemet” i Honduras eller Guatemala. När det handlar om emigranter från Kuba då kan vi läsa att ”de försöker finna ett bättre liv, långt från det ineffektiva kommunistiska systemet”. Vi kan läsa i ”Periodico Cubano”, ett av dessa många digitala medier som finansieras av Vita Huset, om hur en kuban skjuts ner av gränspolisen i USA med sju kulor när han – ja faktiskt – ville söka ”politisk asyl”.

Venezuelas regering skickar varje vecka 80 000 liter syre för behandling av patienter med Covid-19 i norra Brasilien, där 211 000 människor dött i sjukdomen. Hur mycket har vi kunnat läsa om det? Men minns ni den medieshow som kablades ut över världen i hundratals reportage om påstått ”humanitär hjälp” från USA till Venezuela för två år sedan?

Den brittiska organisationen Oxfam skriver i sin rapport ”Ojämlikhetens virus” att de tio rikaste personerna i världen under pandemin tjänat 500 miljarder dollar samtidigt som den extrema fattigdomen och arbetslösheten skjuter i höjden. Särskilt bland kvinnor. Har du sett några speciella TV-program, i någon kanal, om detta? Jo, i Kuba där ett program tog upp det under en timme på bästa sändningstid.

Den globala ojämlikheten påverkar också tillgången på vaccin mot Covid. Befolkningen i EU disponerar elva gånger fler doser än hela Afrika. Men till och med detta europeiska privilegium står under företagens makt. Medicintillverkaren AstraZeneca ämnar bara leverera hälften av de 80 miljoner doser som kontrakterats av EU. Trots att företaget tagit emot 336 miljoner euro i stöd från EU. Orsaken är att företaget erbjudits ett högre pris av Storbritannien. Så låt oss berätta om ett motsatt fall: Kuba, ett fattigt land och utsatt för en ekonomisk blockad, blir ett av de första länderna som kommer att immunisera hela sin befolkning redan detta år med ett till 100 procent samhällsägt vaccin. Har någon sett en debatt om detta tema i de stora TV-kanalerna?

Om den massiva militära närvaron, värdigt ett land i krig, som förekom när president Biden svors in, hade skett i Venezuela, kan vi tänka oss rubrikerna: ”Nicolas Maduro förlänger tyranniet och mobiliserar 22 000 soldater för att trycka ner folkviljan”.

Om denna kvinna, (i bifogad video) som inte har råd att betala de 1 000 dollar som insulinet till hennes dotter kostar, hade varit kubanska och inte nordamerikan hade hon fått insulinet utan kostnad. Ändå kan vi läsa om ”hälsovårdskris” i Kuba. I videon nämns namn på människor som avlidit för att de inte hade råd med insulin, vars pris fördubblats de senaste åren. Har det kanske att göra med att Trumps hälsovårdsminister var Alex Azar, chef för ett av de laboratorier som marknadsför insulin?

(Videon https://www.cubainformacion.tv/storage/videos/doblerasero0045.mp4 illustrerar denna artikel med tal, filmer och intervjuer)

Ukrainas regering har stängt ner tre TV-kanaler som det säger har en ”prorysk” tendens för att ”skydda den nationella säkerheten” och för att de gör ”propaganda” som ”försvårar integrationen av Ukraina i EU och NATO”. Har vi hört något fördömande från väst mot mediecensuren? Men om Kubas regering fördömer och begränsar medier som finansieras av USA, ett land som utsätter ön för ett brutalt ekonomiskt krig, då får vi höra att Havanna ”kränker pressfriheten”.

Av de närmare tre tusen anmälningar mot polisen i Chile i samband med protester som utbröt hösten 2019, och där polisen dödat 34 ungdomar, har bara ett dödsfall resulterat i något straff. Den 6 februari mördades ytterligare en ung artist av kulor, också han av poliser.

2020 dödade Israels militär 27 palestinier, varav sju var minderåriga. Israel rev 273 bostäder. Men ordet ”förtryck” reserveras till Kuba av den internationella pressen. Det för att landets kulturminister – läs nu noga – slog till en mobiltelefon hos en påstådd journalist som trakasserade ministern. En ”journalist” som får sin lön från USA:s regering. Detta ”våldsdåd” har lett till uttalanden från USA:s UD, EU-parlamentet och en rad politiker.

Cubainformacion 210210 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Cubainformacion – Artículo: ¿Cuál es el ineficiente sistema que genera emigración?

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!  

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72