Journalist på ”oberoende” kubansk media berättar om sin betalning

USA-finansierade ADN:s reporter berättar om betalningen för oroligheterna 27 januari. Foto: Facebook Mauro Torres

Journalist på ”oberoende” kubansk media berättar hur mycket betalt han får

Nelson Julio Alvarez Mairata, reporter på ADN Cuba, fick drygt 150 dollar för att skriva om protesterna som genomfördes framför Kulturministeriet 27 januari. På en video som läckt ut via Facebookgruppen ”Telescopio Cubano” deklarerar Mairata följande:

”Mitt honorar för mitt arbete som reporter denna dag var mellan 150 och 200 dollar, jag minns inte exakt.”  Han berättar att ”Allt jag vet är att en person kommer med pengarna till mig i huset. Det är aldrig samma, eller jag vet inte om det skickas från ett kontor. Jag vet bara att någon ringer på eller ringer på telefon för att överlämna pengarna.”

Mairata redogör också för hur han fick instruktioner om att göra ett reportage från aktiviteterna vid Kulturministeriet 27 januari. ”Jag kommunicerade med folk på tidningen för att veta hur jag skulle direktsända och i vilket ögonblick. Redaktören var vid detta tillfälle Yaima Pardo.”

Enligt websidan Cuba Money Project, som undersöker penningflödet till de kubanska ”dissidenterna”, administreras ADN Cuba från USA. Förra året tog ADN Cuba emot 410 710 dollar via USAID, vars Kubakontor leds av Rebecca Demar, som garanterar att cheferna på ADN Cuba, som Gelet Fragela och Yaima Pardo, får avsevärda summor pengar som de kan fördela mellan sina medarbetare.

Cubadebate 210202 (nedkortat)

Reportero de ADN Cuba reconoce cuánto le pagaron por el show frente al Ministerio de Cultura

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)