En hjältinna i vår tid
"USAs politik mot Kuba är grym och orättfärdig"

 

 

  

”Kanske kan ett italienskt ordspråk bäst beskriva den sanning jag tror på. ´Hela världen är ett land´. I en sådan värld är principen om ´att älska sin granne lika mycket som sig själv´ en grundsats för harmoniska förhållanden mellan alla våra nationer och grannar. Det är en princip som uppmanar till tolerans och förståelse av varandras särdrag. Den uppmanar oss att behandla andra nationer som vi själva vill bli behandlade - med respekt och medkänsla. Det är en princip som vi sorgligt nog aldrig har tillämpat på Kuba.”
Så inledde Ana Belen Montes sitt försvarstal den 16 oktober inför den domstol som sedan dömde henne till 25 års fängelse för spioneri för att ha informerat Kuba om USAs planer mot landet. Och hon fortsatte:
”Ärade domare, den verksamhet som fört mig hit utförde jag för att jag lydde mitt samvete i stället för lagen. Jag tycker att vår regerings politik mot Kuba är grym och orättfärdig, idjup motsats till allt vad grannsämja heter, och jag upplevde det som min moraliska plikt att hjälpa ön försvara sig mot våra ansträngningar att tvinga på den våra värderingar och vårt politiska system. Vi har visat Kuba oförsonlighet och förakt under största delen av fyra årtionden. Vi har aldrig respekterat Kubas rätt att välja sin väg för att uppnå idealen om jämlikhet och rättvisa. Jag förstår inte varför vi måste fortsätta och diktera för kubanerna hur de ska välja sina ledare, vilka ledare de inte får välja, och vilka lagar som är lämpliga för deras land. Varför kan vi inte låta Kuba följa sin egen väg, som USA har gjort under två århundraden?
Mitt sätt att reagera på vår Kuba-politik var kanske moraliskt fel. Kanske kan Kubas rätt att leva utan politisk och ekonomisk utpressning inte rättfärdiga utlämnandet av hemliga uppgifter för att hjälpa landet försvara sig. Jag kan bara säga att jag gjorde vad jag ansåg rätt mot en allvarlig oförrätt.
Min största önskan är att få se vänskapliga förbindelser mellan USA och Kuba. Jag hoppas att mitt fall på något sätt kan uppmuntra regeringen att överge sin fientliga hållning mot Kuba och inleda samarbete med Havanna i en anda av ömsesidig respekt och förståelse. Idag kan vi tydligare än någonsin se hur hat och intolerans som sprids av individer eller regeringar bara skapar smärta och lidande.

   

Jag hoppas på en politik från USAs sida som grundar sig på grannsämja, en politik som erkänner att Kuba som alla andra nationer vill bemötas med värdighet och inte förakt. En sådan politik skulle återföra vår regering till samklang med det amerikanska folkets medkänsla och storsinthet. Det skulle göra det möjligt för kubaner och amerikaner att lära av varandra och dela med sig. Det skulle möjliggöra för Kuba att sänka garden och lättare pröva förändringar. Och det skulle göra det möjligt för två nationer att främja tolerans och samarbete i vår enda värld, vårt enda hemland.”
Ana Belen Montes är 45 år gammal. Hon är född i Tyskland, där hennes far av puertoricansk härkomst tjänstgjorde på USAs militärförläggning i Nurnberg. Hon arbetade för Defence Intelligence Agency i Washington sedan 1985, och var dess främste specialist på Kuba. Hon erkände inför domstolen att hon under 16 år försett Kubas regering med hemlig information, bland annat identiteten på fyra hemliga USA-agenter på Kuba. Hon gjorde det på eget initiativ av samvetskäl, utan att ta emot någon ersättning.
Kuba utrikesminister Felipe Perez Roque bekräftade dagarna efter den 25-åriga fängelsedomen att Ana Belen Montes aldrig fått pengar från Kuba utan ”drivits av etiska skäl och en beundransvärd rättskänsla. Jag känner djup respekt för Ana Belen Montes. Hon har redan själv talat om sitt förhållande till Kuba och sina motiv… Den dag USAs aggressioner och terroristangrepp på Kuba upphör och vi alla får leva i fred finns inte längre behov för människor av Ana Belen Montes moraliska resning och beredskap att offra liv, familjekontakter och personliga intressen för att försvara vårt folks rätt att leva i frid”. Ministern underströk samtidigt att Kuba inte spionerat eller spionerar på USA.

De som vill skriva till Ana Belen Montes kan göra det via hennes advokat: The Law Offices of Plato Cacheris Suite 730
1100 Connecticut Avenue, N. W. Washington D.C. 20036, USA, Fax 202 775 8702





 

Innehåll

Svårare ekonomiskt läge

Latinamerika i kris

Kuba och Sverige

En annan läkemedelsindustri är möjlig

Medicuba

Hälften av sockerbruken slår igen

"Nobelpriset nästa!"

En biskops vädjan, en troendes vacklan

Amnesty och Kuba

5 kubaner och kampen mot terrorism

CIA, Bushfamiljen och Miamimaffian

En hjältinna i vår tid

Polo Montañez till minne

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 26 March, 2002