En annan läkemedelsindustri är möjlig
Susanne Andersson

 


  

På 90-talet led Kuba av akut medicinbrist, till följd av den djupa ekonomiska kris som landet kastades in i efter Sovjets fall.
- Nu har vi i stort sett överbryggat bristen. Vi har inte sista skriket i medicinväg, men livsnödvändiga läkemedel saknas inte, säger läkaren León Ciapadróno. En omfattande satsning på naturmediciner har varit en väg ut ur krisen.
I och med Sovjetblockets undergång förlorade Kuba i ett slag sina viktigaste handelspartner. Effekterna av USA:s blockad blev ännu tydligare: blockaden omöjliggör handel med USA, och försvårar och fördyrar handel med andra länder. Nu har Kuba nästan tagit sig ur den så kallade ”speciella perioden”, som kännetecknades av allvarlig brist på livsmedel, energi och mediciner. Oljebristen gjorde att många fabriker stod stilla och det fanns inte pengar till import av alla nödvändiga mediciner.
- Värst var det runt 1994. Då saknade vi mediciner för enkla åkommor som diarré. Men livsavgörande läkemedel, som insulin, har vi alltid haft. Ingen dog på grund av medicinbristen, säger León Ciapadróno, chef för Nationella centret för traditionella mediciner och naturläkemedel, som lyder under hälsovårdsdepartementet.
Staten garanterar idag ett utbud på 809 olika läkemedel, varav drygt 600 tillverkas i landet. Kuba är framstående när det gäller läkemedelsforskning (exempelvis i forskningen efter aidsvaccin) och producerar egna mediciner, men ungefär 90 procent av råvarorna måste importeras.
- USA:s blockad är ett jätteproblem. Vissa råvaror finns bara där. Dem måste vi köpa via tredje land. Det blir 2-3 gånger så dyrt. Andra får vi försöka hitta i vänländer som Kina.
Ett sätt att överbrygga 90-talets medicinbrist var satsningen på örtmediciner.
- Det var nödvändigt att börja använda naturmediciner och även rikta blickarna mot Kina och den traditionella orientaliska läkekonsten. Vi satsar fortfarande på alternativ medicin, för vi har bra erfarenheter av den. Idag finns naturalternativ till många kemiska läkemedel och forskning pågår för att utveckla fler.
- På Kuba finns det sedan länge en folklig tradition att använda dekokter och andra naturmediciner, särskilt på landsbygden. Lindblomma och valeriana används till exempel mot oro. Men precis som i andra västerländska system har dessa kunskaper inte accepterats , utan setts som ovetenskapliga, berättar Ciapadróno.
Ett forskningsprogram inleddes för att vetenskapligt studera örternas effekt på olika sjukdomar och åkommor. Idag säljs ca 200 godkända naturprodukter på apoteken. Har det varit svårt att få kubanerna att använda örtmediciner?
- Konsumenterna har inte varit svåra att övertyga. Det är läkarna som är konservativa, men nu rekommenderar fler och fler av dem naturmediciner, liksom apotekarna.
För ett tiotal år sedan började också akupunktur användas för att behandla sjukdomar. Idag ingår studier i alternativmedicin i läkar- och apotekarutbildningarna. För läkare finns också olika typer av vidareutbildning i naturmedicin.
- Vi gör inte anspråk på att vara specialister på kinesisk medicin, det skulle kräva mycket lång utbildning. Men läkarna kan tillräckligt för att ge sina patienter akupunktur.
Satsningen på örtmediciner har ökat den totala konsumtionen. Nu när det inte råder samma medicinbrist används naturmedlen ofta som komplement, snarare än ersättning för traditionella läkemedel. Myndigheterna vill begränsa användningen av de kemiska produkterna. En statlig institution studerar just nu utskrivningen av mediciner.
- Hög läkemedelskonsumtion är ett internationellt problem. Men när det gäller att åtgärda problemet har vi en fördel. Här finns inga multinationella läkemedelsbolag med privata vinstintressen. Våra statliga bolag ska producera de läkemedel som behövs.
Sjukvården på Kuba är avgiftsfri och väl utvecklad med familjeläkare, vårdcentraler och sjukhus. Medicinerna är kraftigt subventionerade; de dyraste (antibiotika) kostar cirka sex kronor. Många kubaner tjänar dock inte mer än cirka 100 kronor i månaden. För barn, socialbidragstagare, personer på fängelser, ålderdomshem och andra institutioner är medicinerna kostnadsfria.



   

Alla mediciner, utom naturmedlen, är receptbelagda. En viktig anledning är att undvika att preparaten säljs svart. På svarta marknaden säljs stulna mediciner och läkemedel som kubaner bosatta utomlands skickar hem till anhöriga. Staten räknar dock med att svartabörshandeln ska försvinna när alla mediciner finns på apoteken.
- Idag saknas vissa antibiotiska preparat ibland, det beror oftast på problem i produktionskedjan och är inget hälsovårdsproblem, menar Ciopadróno.
På Kuba säljs nästan bara generiska produkter. På grund av USA:s blockad är det svårt att importera nya märkesmediciner. Ciopadróno anser att de oftast inte behövs heller, det finns alternativ.
- Det är som med folk som vill ha den senaste bilmodellen. Det kan man ju vilja, men det fungerar inte så på Kuba. Men om det kommer ut en ny livsavgörande medicin på marknaden och vi inte kan ersätta den, så importerar vi på något sätt.
Kuba har, enligt basindustriministern Marcos Portal, kapacitet att klara både den inhemska läkemedelsförsörjningen och att exportera mediciner. Enligt officiella siffror exporterade landet år 2000 mediciner och andra farmacevtiska produkter för 33 miljoner dollar. Samtidigt importerade man råvaror och färdiga mediciner för drygt 100 miljoner dollar.
- Vi vill exportera mer, men det är mycket svårt att konkurrera på världsmarknaden med de stora multinationella bolagen, konstaterar Ciopadróno.



Ny behandling av Parkinsons

En ny teknik inom hjärnkirurgi som utvecklats på Kuba kan erbjuda långvarig lindring från den stelhet och smärta som följer med Parkinsons sjukdom. De flesta patienter fick omedelbar smärtlindring och den har varat över två år.
Ett lag vid kliniken för rörelsehindrade i Havanna under ledning av neurologen Lázaro Alvarez, har studerat patienter som varit mitt i och i slutskedet av Parkinsons, med problem med manuell fingerfärdighet eller kroppshållning, symptom som vanlig behandling kontrollerar dåligt.
Parkinson angriper nervsystemet, påverkar musklerna, skakningar, försvårad rörlighet och dålig balans. Det verkar döda hjärnceller som producerar dopamin som gör det möjligt för människor att röra sig lätt och smidigt. Det nya är ett kirurgiskt ingrepp som förstör två små klasar av hjärnvävnad, som normalt hjälper till att kontrollera kroppsrörelser och är överaktiv för människor med Parkinsons.
De kubanska forskarna studerade 18 patienter. Två år senare uppvisade dessa patienter 50 procent bättre rörlighet i test än före operationen. De hade heller inga bestående men i tal eller tankemönster. Resultaten presenterades nyligen i USA vid den neurologiska föreningens årliga möte. Presentationen gjordes av neurologen Jorge Juncos från Emory-universitetet i Atlanta. Han lovordade studien och noterade att resultaten kan ha en hälsosam effekt för många med Parkinsons i USA. Men det kubanska forskningslaget hade nekats inresevisum till USA och kunde därför inte själva presentera resultaten.

 


 

Innehåll

Svårare ekonomiskt läge

Latinamerika i kris

Kuba och Sverige

En annan läkemedelsindustri är möjlig

Medicuba

Hälften av sockerbruken slår igen

"Nobelpriset nästa!"

En biskops vädjan, en troendes vacklan

Amnesty och Kuba

5 kubaner och kampen mot terrorism

CIA, Bushfamiljen och Miamimaffian

En hjältinna i vår tid

Polo Montañez till minne

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 26 March, 2002