Stort pådrag bland "oppositionella"
”Nobelpriset nästa!”

Eva Björklund

 

  

Det råder hög aktivitet bland USA-finansierade grupper i Miami och på Kuba, och de får enastående bra täckning i de stora internationella nyhetsbyråerna. Med tanke på hur små de är, och hur få, och hur fritt de får verka, kan den massmediala uppmärksamheten verka något oproportionerlig i dagens krisdrabbade Latinamerika.

”Moderata oppositionens Runda Bord”
Efter Varela-projektet i våras, med kristdemokraten Oswaldo Payá som officiell upphovsman (se Kuba 3.02) har flera nya initiativ tagits bland de hundratals smågrupper som kämpar om internationella massmedias uppmärksamhet och USAs och EUs pengar. I slutet av augusti lanserade en gruppering som kallar sig ”Moderata oppositionens Runda Bord” ett ”Brev om kubanernas grundläggande rättigheter och skyldigheter”. Det skedde i opposition mot Varela-projektet som de säger rättfärdigar Kubas grundlag genom att vända sig till Nationalförsamlingen med krav på ändringar. Anhängare av Varela-projektet, som Vladimiro Roca, protesterade mot illojal konkurrens.

50.000 dollar till Roca
8 oktober tilldelades Vladimiro Roca 50.000 US dollar av Kubansk-Amerikanska Stiftelsen, CANF, i Miami, för sitt ”orubbliga motstånd mot ondskan”. Han har nyligen avtjänat en fängelsedom på 5 år för att ha försökt förmå utländska företag att ansluta sig till blockaden (se Kuba 2.99). En annan av de Miami-omhuldade kubanerna, Gustavo Arcos Bergnes, fick 5.000 dollar. Han leder”Kubanska Kommittén för Mänskliga rättigheter” och författade ”Arcos-principerna”, också till stöd för USAs ekonomiska krigföring.

USAs intressekontor
9 oktober höll USAs intressekontor i Havanna en mottagning för en grupp redaktörer från ”American Society of Newspaper Editors”. Chefen för intressekontoret presenterade där Oswaldo Payá, Vladimiro Roca och Marta Roque för redaktörerna och talade om USAs omfattande stöd, bl a maskinell utrustning och trycksaker. Payá sade att hans grupp ”Todos Unidos” kallade Kuba ”stalinistiskt”. De tre hedersgästerna erkände att de är mer kända utomlands än på Kuba, men i en intervju sade Payá att ”era artiklar når Kuba via BBC, Voice of Americas, Nederländska radion, och Radio José Martí” (Miamibaserad). Han gratulerade också Carter för Nobelpriset och sade att ”Todos Unidos” var övertygade om att han fått priset för att han nämnt Varelaprojektet, och att ”de som stöder projektet betraktar priset som lika mycket sitt som Carters” (CNS 021218).
1 miljon dollar till planering för systemskifte
17 oktober höll University of Miami ett stort seminarium om systemskifte på Kuba med inledningsanförande av Adolfo Franco, Latinamerikaansvarig inom USAID (USAs SIDA), som stöder universitetets systemförändringsprojektet med över 1 miljon dollar. Syftet är att få fram en «ritning för ett fritt Kuba», utan bröderna Castro. I projektet ingår «USA-stöd för fria och hederliga val» (som i Florida!) och «grundläggande reformer av utbildnings- sjukvård- och sociala trygghetssystem». USA-baserade NGO-organisationer och privata företag planeras spela en stor roll i förvandlingen av Kuba. En jordreform planeras återföra jordbruksmark till «privat ägande och sund förvaltning», med erfarenheter från systemskiftet i Östeuropa (http://usinfo.state.gov), beröva småbönderna deras jordar och återföra dem till storgodsägarna. Systemförändringsprojektet genomförs på universitetets Bacardi House (CN 021025).

"Församlingen för att främja civilsamhället"
I slutet av oktober meddelande Marta Roque, dömd 1998 tillsammans med Roca, att 321 grupper - 190 «oberoende» bibliotek, ca 30 «oberoende» nyhetsbyråer, opreciserat antal «oberoende» fackföreningar - gått samman i ett "oppositionsparlament, Församlingen för att främja civilsamhället". Också detta i opposition mot Varela-projektet. Enligt Roque skulle grupperna ha över 5.000 medlemmar, ca 15 medlemmar var. Andra talar om totalt 500 - 1.000 medlemmar, 2-3 per grupp.

50.000 euro till Payá
Samtidigt meddelade EU-parlamentet att Oswaldo Payá tilldelats årets Sacharov-pris på 50.000 euro för Varela-projektet. Tidigare pristagare är bl a Nelson Mandela. Bland de mer aktiva tillskyndarna återfinns de svenska folkpartisterna tillsammans med spanska högern (f.d. franquist-parti). Dagen efter utsåg University of Miami samme Payá till hedersdoktor i litteratur, på Vaclav Havels inrådan, och som stöd för Havels kampanj för Payá till Nobels Fredspris.
10 december samlade Marta Roque ett femtiotal människor hemmavid. Det fick ordentlig täckning i internationella nyhetsbyråer, men där framgick också Roques besvikelse över att bara USAs intressekontor ställde upp, men inga representanter från EU eller Latinamerika, trots inbjudan.

Reformförslag - genomförda för länge sedan
19 december lanserade “Todos Unidos” en lista med 36 reformer som borde genomföras, enligt språkröret Vladimiro Roca, bl.a höjda löner och pensioner, rätt att äga sin bostad och att äga en bil, och att starta eget företag, avskaffande av värnplikten, och rätt att resa fritt utomlands. Eftersom kunskapen om Kuba är starkt begränsad bland internationella nyhetsbyråer är det förståeligt att ingen informerade om att de flesta kubaner äger sina bostäder sedan stadsreformlagen 1959 och att för den som har råd finns inga förbud mot att äga en bil eller resa utomlands, och att det finns omkring 200.000 egenföretagare.

Om de “oberoende”

Enligt CIA, citerad av NBC 00 04 12, är “inre oppositionen mycket liten och saknar nästan helt folkligt stöd”. Enligt USAs intressekontor fanns där inte mer än ett hundratal aktivister, med stöd av kanske ett tusental.
Washington Post, 00 07 16 “Av ett dussintal intervjuer med politiska dissidenter, missnöjda kubaner och utländska diploma-ter framgår att de tror att 75 % av dem som går med i dissident-grupper är regeringsagenter eller opportunister som eftersträvar snabb arrestering för att få flyktingstatus och biljett till USA. Enligt en veteran finns knappt 500 sanna aktivister”.

   

Waine Smith, f.d. chef för USAs intressekontor i Havanna (Kuba 3.99): “USA har använt sig av exilkubanska organisationer… de är inte självständiga, de fungerar som redskap för USAs regering. Kubansk-Amerikanska Stiftelsen (CANF) och Plataforma Democratica Cubana (PDC) som Montaner leder i Spanien… kan räkna med mycket pengar, de är mäktiga och aggresiva. … De är skickliga på att infiltrera och förstår hur det politiska systemet fungerar. De … tar reda på vilka politiker som kan vara påverkbara, eller till salu. De som inte vill samarbete kan få sina liv undersökta för att utsättas för hot och utpressning.
Om vi sedan 1985 öppet främjar och finansierar dissident- och människorättsgrupper på Kuba så är det för att det tjänar våra intressen... Dessa dissidenter och människorättsgrupper , som bara består av några få personer, har bara betydelse för oss i den mån de tjänar vårt syfte: att destabilisera Castros regim…för att installera en regering för att återta vår kontroll över ön.”
Vicky Huddleston, chef för USAs intressekontor 1999-2002 berättade i tidningsintervjuer (Kuba 4.02) inför sin avgång att hon från början inriktat på att stärka de ”oberoende grupperna” och hur de vuxit under hennes tid, och att ”åtminstone folk som Elizardo Sanchez, Osvaldo Payá, Marta Beatriz Roque, Vladimir0 Roca - numera är kända av det internationella samfundet, internationella massmedia, folk som lyssnar till Radio Marti (Miami-baserad) och uppenbarligen av sina grannar, och andra inom rörelsen”. Om det s k Varela-projektet sade hon att ”USA måste absolut spela en roll, USAIDs pengar har stor betydelse”.

Varela-projektets bakgrund

Med anslag på 250.000 dollar från USAID grundade Ruth “Chuny” Montaner och “Arbetsgruppen för kubanska oliktän-kare” (GTDC ) ett så kallat “Felix Varela Law Center” (FVLC) i Miami 1998. GTDCs arbetade för att skapa internationell opinion för s k “oberoende” grupper på Kuba, särskilt “de fyras grupp” (Vladimiro Roca, Martha Roque, Felix Bonne, René Gomez, se Kuba 2.99) i slutet av 90-talet. Syftet med FVLC var att “stödja kubanska advokaters studium av vilka förändringar som måste genomföras i den kubanska grundlagen för att möjliggöra en fredlig övergång från totalitarism till demokrati”.
Ruth Montaner ingår eller har ingått i ett 10-tal exilkubanska organisationer i Miami. 1998-99 stod hon som chef för GTDC, som språkrör för Stödgruppen för inhemska oliktänkande, GADI, för “Cuba Habla” och “Fundación Lawton”. Hon är programdirektör för radiostationen WQBA, där hon håller i “Alinas Pratprogram” (Alina uppger sig vara dotter till Castro).
I bakgrunden finns också en annan Montaner, Carlos Alberto, f d (?) terrorist, fd (?) CIA-agent, grundare 1990 av “Union Liberal Cubana” 1990, medlem i Folkpartiets international, där Montaner är en av 55 viceordföranden. Montaner dömdes på Kuba 1961 för medverkan i en av CIAs terroristgrupper. Han bor sedan 1970 i Spanien där han grundade förlaget Playor och nyhetsbyrån Firmas Press, för antikubansk ”information” till massmedia. De finansieras enligt kubanska underrättelsekällor av CIA. Under 80-talet organiserade han kongresser i Europa och Latinamerika, finansierade av USAs “National Endowment for Democracy”, NED. Han gav ut Armando Valladares dikter (den förlamade poeten som varken var det ena eller det andra, en av CIAs grövre propagandabluffar), som många menar att han också skrev. Han drev tillsammans med José Rasco (se nedan, kristdemokrat) kampanjen för Valladares befrielse.
Det var Montaner som i ett brev till ett antal ”dissidenter” på Kuba i början av 90-talet, bl a Payá, uppmanade dem att anta partinamn som anslöt till de stora europeiska partierna för att kunna få ekonomisk stöd av deras internationaler, precis som Montaners “Union Liberal Cubano”. Payá tog sig an kristdemo-kratin. I förlängningen har Montaners broderparti Folkpartiet och Payás Kristdemokraterna i Sverige tagit sig an de “oberoende” och Varelaprojektet, bland annat med stöd av SIDA-medel. 11 december bildade de en kommitté för att lansera Payá som kandidat till Nobelpriset.
Mer kan läsas på hemsidan ww.proyectovarela.org med länkar till de flesta andra USAID- eller NED-finansierade hemsidorna mot Kuba, till CANF och till USA-regimens egen Kuba-hemsida.



Oswaldo Payá

Han är tredje i raden av åtta syskon, fem bröder och tre systrar. Fyra bor på Kuba, tre i Spanien och en i Miami. Växte upp i en katolsk familj, och var som tonåring aktiv som katekeslärare och medlem i flera ungdomsgrupper. Framträdde som ledare på ett nationellt kyrkomöte 1986. Har tre barn 10-14 år gamla. Studerade pedagogik och teknik på Havannas Universitet och är sedan länge offentligt anställd tekniker. Han är 50 år (enligt levnadsbeskrivning i Miami Herald, 02 12 17).
3-10 juni 1997 deltog Payá i omfattande överläggningar i Havanna med dåvarande chefen för Kuba-kontoret på USAs utrikesdepartement, Michael Ranneberger, och dåvarande chefen för USAs intressekontor i Havanna, Michael Kozak. Ranneberger utlovade då pengar och tekniskt utrustning till ett värde av mer än 1 miljon dollar. Vladimiro Roca berättade 9 juni i en radiointervju om mötena: “Herr Ranneberger informerade oss om USAs politik mot Kuba och de ansträngningar de gör för att få till stånd en gemensam politik med EU och Latinamerika, och vi uttryckte vårt stöd för detta… Vi kände oss mycket uppmuntrade att fortsätta vår verksamhet.”
Sedan gjorde Oswaldo Payá ett månadslångt besök i Miami och hade överläggningar med sin kollega, José Rasco, då ordförande i Kristdemokraterna i exil, dvs exilgrenen av Payás “Kristna Frihetsrörelse”, eller tvärtom.
Payá deltog också i överläggningar på USAs intressekontor i Havanna i augusti 1999 för att planera gemensamma aktioner för att få det Iberoamerikanska toppmötet i Havanna i november att överge sitt ställningstagande mot USAs blockadpolitik mot Kuba och ”erkänna den inre oppositionen”. De fortsatte den 23 september också med Payás medverkan och då koncentrerat på att samordna aktioner inför det besök Illinois senator Ryan skulle göra på Kuba en månad senare, mot Washingtons vilja. Osv. Mer om samarbetet med USA, se Kuba 1.00
Om Payá är också intressant att veta att han liksom USA välkomnade militärkuppen i Venezuela april 2001.


Innehåll

Svårare ekonomiskt läge

Latinamerika i kris

Kuba och Sverige

En annan läkemedelsindustri är möjlig

Medicuba

Hälften av sockerbruken slår igen

"Nobelpriset nästa!"

En biskops vädjan, en troendes vacklan

Amnesty och Kuba

5 kubaner och kampen mot terrorism

CIA, Bushfamiljen och Miamimaffian

En hjältinna i vår tid

Polo Montañez till minne

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 26 March, 2002