Skarabönder på jordbruksresa
Text och foto Lars Svensson

  

Hushållningssällskapet är en rådgivnings, - service- och samarbetsorganisation för lantbrukare, trädgårds- och fruktodlare. Underavdelningarna kallas hushållningsgillen.Vår avdelning, Skånings och Valle gille runtom Skara, gjorde i början av februari en studieresa till Kuba för att studera kubanskt lantbruk, landsbygdsboende och samhällsliv.
Vårt intresse för Kuba väcktes av att några av oss hört en föreläsning om svenskar på Kuba. De hade utvandrat från Tråvad, en socken i vårt område, till USA och fortsatte sedan till Kuba. Några for direkt till Kuba. Vi ser ju gårdarna , där de en gång bott men så långt söderut, som till deras bosättning, kom vi nu inte. Platsen lär för övrigt vara dränkt av ett dammbygge. Där drev de fram till början av trettiotalet sockerrörsodling och sockerbruk.
Vi var 24 bönder,som samlades till en studiecirkel om Kuba. Anna Artén som föreläsare och studiemateriel från Svensk-kubanska gjorde oss väl förberdda. ICAP, Kubanska Institutet för Vänskap med Folken hade gjort ett omfattande program. Första besöket gjorde vi på ANAP, Nationella Småbondeorganisationen, för bönder som antingen själva drev lantbruk eller ingick i något kooperativ. Innan jordreformen 1959 ägdes 75 % av jorden av 8 % storgodsägare.
Kubas 242 000 bönder är välorganiserade. Inom ANAP finns två delar. CCS med 180 000 medlemmar. CCS förmedlar krediter, ger rådgivning och service till bönderna och bevakar produktionsstyrning. CCS är en motsvarighet till våra Hushållningssällskap. Vi hade ett givande samtal och kunde kalla CCS vår broderorganisation. Förutom medlemmar fanns också vår potatisodlingskonsulent och vår försöksledare med i gruppen. Alla kunde känna igen sig.
CPA med 64 000 medlemmar är ANAP´s andra del. Organiserar mer av kooperativbönderna. Ett visst politiskt inflytande hade man också. Av parlamentets 484 medlemmar kommer 14 från ANAP. Deras ordförande är medlem av riksrådet.
Många jämförelser gjordes. Kubas jordförvärvslag liknar den vi hade innan jordbruket avreglerades. För att kunna överta en gård från föräldrar eller släktingar måste man ha varit verksam i arbetet på gården under minst fem år. Fanns ingen övertagare överläts gården tillbaka till staten. Staten förmedlade överlåtelsen till en efterträdare eller till ett kooperativ. Då äger man inte jorden och säljer inte jorden men man får ersättning för byggnader och markförbättringar vid överlåtelse till ny ägare. Priset sattes av en jordförvärvskommitté.
Skillnader finns också. Kubas bönder har sina kooperativa enheter på basplanet, bland de enskilda bönderna, och har staten som köpare. Våra kooperativ finns i nästa led, dvs kooperativa mejerier, slakterier och handel med spannmål, foder och förnödenheter.
En eftermiddag besökte vi kooperativet Bulgaria, som startades för 22 år sedan av några bönder med sammanlagt 164 hektar. Flera bönder har anslutit sig och idag omfattar kooperativet 1300 ha med 252 arbetande delägare uppdelade i 23 brigader med olika arbetsuppgifter.
Maskinerna var något slitna men de var mycket duktiga på underhåll och reparation. Så småningom måste de ersätta öststatstraktorerna med något annat och få tag i traktorer som passar deras infrastruktur.
Den frivilliga anslutningen till kooperativ förstod vi bättre, när vi såg de stora sockerrörsfälten på 40 - 50 hektar. Anslutningen till kooperativ motsvarar vår storleksrationali-sering. I Sverige köper och arrenderar en enskild bonde flera gårdar för att få rationell drift med maskiner. På Kuba går man in i ett kooperativ.
Tobakskooperativet Rafael Morales visade fördelen med samverkan. Kooperativet bestod av 117 familjer och omfattade 364 ha.
Tobaksodling är en specialodling, där sorter, jordmån, odlingsåtgärder och skörd måste vara rätt avpassade för att få fram tobak med rätt smak för just den sortens cigarr. Man kan inte komma med småskvättar och sälja till en fabrik. Motsvarigheten i Sverige är specialodlingar av vete till kvarnarna för krav på vete till olika brödsorter, kex eller olika sorters konsumtionsvetemjöl.


   

Tobakskooperativets odlingar var mycket välskötta. Odlingarna kräver stora manuella insatser, då bladen plockas för hand och hängs upp i torkhus. I närheten av tobakskooperativet besökte vi en medicinalväxtodling, där man odlade kryddor och medicinalväxter med ett italienskt företag som samriskägare.
Vid många arbetsplatser såg vi välskötta grönsaksodlingar för personalmatsalens behov. Stadsträdgårds-mästerier för direktförsäljning till stadsborna påminde om handelsträdgårdar som förr fanns i våra städer.
Mjölkproduktion drevs mycket extensivt. Man fick kosta på många kor livsuppehälle innan man fick någon mjölk. Där har vi en del att lära dem. Man höll indiska Sebukor för att de var så klimattåliga. För få upp mjölkproduktionen måste man ha ett bättre rasmaterial och kraftigare utfordring.
Vi var mycket nöjda med vad vi sett på Kuba och det mottagande vi fick. Vi känner solidaritet med Kubas bönder. Vi lever under samma villkor; väderleken, politiken och byråkraterna.


Skogen växer
Kubas skogsareal har ökat från 14 till 22 procent sedan 1959. Enligt Fabio Fajardo viceminister inom vetenskap och teknologi så beror det på en aktiv nyplantering. Han talade vid Forumet för samarbetet mellan Afrika, Latinamerika och Karibien som möttes i Caracas, Venezuela. Fajardo påtalade att åtminstone 20 procent av den odlingsbara marken har hög halt av salt och medgav att erosion är ett av de största miljöproblemen som Kuba brottas med. Erosionen är inte ett resultat av fattigdom, som det är i många länder i Tredje världen, utan snarare en konsekvens av föråldrad och olämplig praxis.
RHC 02 02 21


Vegetarisk mat
Fler och fler kubaner går över till vegetarisk diet i ett samhälle där mat är synonymt med kött. Havannas nya vegetariska restaurang, "Pekin", serverar 40 olika vegetariska rätter och har blivit så populär att statliga restaurangkedjan planerar att öppna fler i större städer. En stor artikel om "Pekin" dök upp i Granma i början av februari.
"Pekin" brukade servera kinesisk mat och ligger på 23:e gatan, snett emot den plats där Fidel Castro höll sitt berömda tal om socialismen dagen innan Grisbuktsinvasionen 1961.
Den vegetariska restaurangen i Havannas botaniska trädgård är den bästa idag. Den heter Ecorestorán och serverar mat som de flesta kubaner aldrig hört talas om. Tito Nuñez som hjälpte till att etablera Ecorestorán har också skapat en vegetariska avdelning i Havannas berömda gourmet-restaurang La Ferminia och gjort om kantinen vid Finlays Medicinska Institut till en vegetarisk , vilka alla trodde skulle vara en omöjlig uppgift.
RHC 020204


Föroreningar minskar
Föroreningarna i de östra bergsområdena i länet Santiago de Cuba minskade med 33 procent under 2001 jämfört med året innan, tack vare en handlingsplan för att bevara och förbättra miljön. Enligt "ministeriet för vetenskap, teknologi och miljö" har skogsarealen i länet ökat med 1.995 hektar genom nyplantering.Denna sanering av bergsluften och skydd av miljön är av stor betydelse för den östra regionen av det skälet att länet innehåller en tredjedel av bergstrakterna där en femtedel av befolkningen lever. Myndigheterna bedriver också folkbildning för att stoppa trädfällning och förhindra skogsbränder.
RHC 020124

Innehåll

Fördöm Kuba annars ... !

HIV på Kuba 4

Studiebesök i Hälsolandet

Skarabönder på jordbruksresa


Vi tog bussen till grisbukten

Teatermöte

Bokmässa landet runt

Vi var redo att dö för att störta Batista

Bockar härjar i trädgården

Statsbesök och busskrasch

Fem politiska fångar

Notiser

En bättre värld är möjlig!

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: April 30, 2002