14 dödade vid protester i Colombia

Colombias kravallpolis slår ner alla protester med övervåld.

Fler döda under en dag i protesterna i Colombia än under en månad i Vitryssland och ett år i Hongkong. 

Kommentar från Latinamerikakännaren Dick Emanuelsson:

Den colombianska statsterrorismen har i år verkställt 55 massakrer. De två poliserna som mördade den 45-årige Javier Ordóñez inte bara gav honom eltortyr utan de rättsmedicinska läkarna konstaterade att hans kranium hade krossats på flera ställen, liksom andra delar av kroppen.
Vad gör då [ förre presidenten, fascisten]Uribes politiske dräng, president Ivan Duque? Jo, han iklär sig polisuniform och reser till en polisstation där han tackar en efter en poliserna, kanske någon eller några av dessa hade avlossat de dödande skotten mot någon av de 14 colombianerna som mördades av poliskulorna i protesterna som uppstod efter mordet på Ordóñez.
Latinamerikakännaren Dick Emanuelsson kommenterar:

Om polismordet på den 45-årige advokaten och tvåbarnspappan Javier Ordoñez i Bogota, Colombia för två veckor sedan som förgäves bad poliserna upphöra med tortyren. Enligt obduktionsprotokollet utsattes Ordoñez för över hundra elstötar med vapnet Taser som kan orsaka hjärtinfarkt. Men han hade också nio delar av kraniet och kroppsbålen delvis krossade. Likheterna med USA och de efterföljande protesterna är också uppenbara. 55 polisstationer brändes ner eller attackerades av rasande folkmassor under en veckas tid. Polisen öppnade eld och dödade 14 personer. [det står 12 dödade i artikeln, men det har ökat till 14].
Det är protester mot detta som notisen nedan behandlar:

14 personer har (hittills) dödats vid protester i Colombia

Enligt rapporter i media har minst 148 personer skadats under de senaste protesterna i Colombia. I torsdags uppgavs siffran av döda till 12, åtta i Bogotá och fyra i Soacha. Av de dödade är tre kvinnor mellan 18 och 36 år. Två av dem sköts ihjäl. En minderårig träffades av tre skott. Rapporterna säger att nio av de dödade har skottskador. [såväl antalet döda som skadade har stigit sedan detta skrevs för några dagar sedan]

Kontoret för FN:s Människorättskontor fördömde i torsdags gripandet av människorättsaktivister i Bogotá och Villavicencio. ”I enlighet med vårt mandat följer vi fallen med människorättsförsvararna. Det är fundamentalt att garantera arbetet för mänskliga rättigheter under de sociala protesterna”, säger organisationen i ett uttalande.

Också advokatkollektivet Cajar fördömer att ”polisen olagligt håller personer gripna”. Det gäller 25 personer på en polisstation i norra Bogotá. Trots de döda och skadade rättfärdigar president Ivan Duque ordningsmaktens aktioner för att slå ner demonstranterna. Dessa kräver rättvisa i fallet med advokaten Jorge Ordóñez, som dog vid ett polisingripande. Våldet mot Ordóñez fogas till den långa listan av polisvåld som har fördömts i sociala medier under pandemikarantänen.

Under dagarna av demonstrationer har också andra händelser av polisvåld registrerats på inspelningar som medborgare gjort och publicerat på sociala medier. Ett av dessa visar en grupp kravallpoliser som driver en grupp gripna framför sig. Plötsligt börjar en av poliserna att misshandla de gripna.

Telesur 200911

Al menos 12 personas han muerto durante protestas en Colombia

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).