Trump vill lägga beslag på coronavaccinforskningen

Trump vill lägga beslag på coronavaccinforskningen

Medan Kuba delar med sig av sin Interferon Alfa 2b (se tidigare artiklar på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida), så vill USA lägga beslag på forskning och medicin för egen räkning. Ett av många sätt som de grundläggande skillnaderna visar sig på. 

USA erbjöd ”en stor summa” till tyska bolaget CureVac för att komma åt dess forskning på vaccin mot Coronaviruset, enligt tyska myndighetspersoner som fruktade att Trump tänkte ta första tjing och lägga beslag på vaccinet för USAs räkning.

”Erbjudandet” kom under ett möte med Trump och Mike Pence den 2 mars i Vita Huset med CureVacs Vd, Daniel Menichella, som var säker på att kunna ta fram ett verkningsfullt vaccin inom några månader. Det sagt lämnade han bolaget som han lett i två månader, utan att ange något skäl.

En av Cure Vacs grundare, Ingmar Hoerr, tackade Menichella för hans bidrag till vaccinforskningen och ”avstod från att kommentera mediespekulationerna och förkastade alla påståenden om försäljning av bolaget eller dess forskning”.

Vita Huset sa att ryktena var överdrivna, och att Trump talat med 25 bolag som också håller på, och att vaccinet skulle delas med hela världen.

Men Tysklands inrikesminister Horst Seehofer sa att förbundskansler Angela Merkel, vars förhållande till Trump som bekant är mycket frostigt, ska samla regeringen till möte på måndag för att diskutera Tysklands försvarsstrategi för att behålla CureVac i landet.

Coronaviruset är inte längre bara en hälsofråga utan en nationell säkerhetsfråga, sa Seehofer. Regeringen ska inte bara säkra landets gränser och tillgång på livsmedel utan också sin medicinska industri och läkemedel.

Enligt Die Welt am Sonntag skulle Trump ha erbjudit CureVac omkring 1 miljard US$ för att säkra exklusiv tillgång till vaccinet för USA. Trumpregeringen har varit ovanligt aggressiv i sina försök att få kontroll över företag som utvecklar teknologi som USA behöver för sin säkerhet.

Die Welt rapporterade att tyska regeringen lägger bud på CureVac för att få det att stanna i landet. ”en försäljning till USA måste hindras på alla sätt.”

I februari antydde USAs justitieminister William P. Barr att USA borde försöka ta över två europeiska telekomföretag, Ericsson och Nokia, som är de främsta konkurrenterna med kinesiska Huawei som knyter upp länder runt om i världen för sitt 5G, femte generationens nätverk.

Mike Pence tonade ner tanken, men det är ju bekant att Trumpregeringen försöker få kontroll över europeiska teknikföretag.

Karin Bennhold och David E. Sanger, 2020315, Översättning Eva Björklund

[Att Tyskland och Sydkorea har så låga dödstal i epidemin beror delvis på att de utnyttjat det kubanska Interferon 2b, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar på hemsidan].

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0