Sydamerikas presidenter överens om integration

Brasilien
Sydamerikas ledare möts i Brasilia. Foto: Twitter @presidencia_BR
Sydamerikas presidenter undertecknar Konsensus Brasilia

Den gemensamma visionen om Sydamerika som en region för fred och samarbete, baserad på dialog och respekt för folkens mångfald, bekräftades på nytt.

Brasiliens utrikesministerium informerade om slutdeklarationen från mötet mellan sydamerikanska presidenter som hölls på tisdagen i Brasilien, känt som Brasilia-överenskommelsen [Consenso de Brasilia – här på portugisiska, spanska och engelska].

Dokumentet i nio punkter anger att ledarna för de sydamerikanska länderna möttes på inbjudan av Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva för att utbyta synpunkter och utforska vägar för samarbete och integration i regionen.

Bland dessa finns bekräftelsen av den gemensamma visionen att Sydamerika utgör en region för fred och samarbete, grundad på dialog och respekt för folkens mångfald, inriktad på demokrati och mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och social rättvisa, rättsstatsprincipen och institutionell stabilitet, försvar av suveränitet och icke-inblandning i ländernas inre angelägenheter.

De var också ense om att världen står inför flera utmaningar med bland annat klimatkris, risk för nya pandemier, ökande sociala orättvisor och hot mot institutionell och demokratisk stabilitet.

De enades om att regional integration måste vara en del av lösningen för att kunna möta utmaningarna att bygga en fredlig värld, stärka demokratin, främja ekonomisk och social utveckling, bekämpa fattigdom, hunger och alla former av ojämlikhet och diskriminering, främja jämställdhet, få till stånd en ordnad, säker och normal migration samt ta itu med klimatförändringarna, bland annat genom innovativa mekanismer för finansiering av klimatåtgärder.

Ledarna förband sig att arbeta för ökad handel och investeringar mellan länderna i regionen, samt att förbättra infrastruktur och logistik, stärka värdekedjor, införa handelslättnader och åtgärder för finansiell integration, avskaffa ensidiga åtgärder och ge marknadstillträde medelst olika avtal för att ekonomiskt komplettera varandra.

De erkände också vikten av att upprätthålla en regelbunden dialog för att främja integrationsprocessen i Sydamerika och för att föra ut regionens röst i världen.

Ett annat beslut var att inrätta en kontaktgrupp, under ledning av ländernas utrikesministrar, i syfte att utvärdera erfarenheterna av det sydamerikanska integrationsarbete och utarbeta en färdplan för densamma, som ska läggas fram för statscheferna för övervägande.

De enades också om att främja sydamerikanska samarbetsinitiativ ”med inriktning på sociala frågor och jämställdhet, på områden som rör medborgarnas omedelbara behov, särskilt människor i utsatta situationer”.

Slutligen planerar ledarna att träffas igen för att följa upp de sydamerikanska samarbetsinitiativen och se vilka nästa steg som skall tas. Tid och plats ska fastställas inom en snar framtid.

I toppmötet deltog presidenterna Alberto Fernández, Argentina; Luis Arce, Bolivia; Gabriel Boric, Chile; Gustavo Petro, Colombia; Guillermo Lasso, Ecuador; Irfaan Ali, Guyana; Mario Abdo Benítez, Paraguay; Chan Santokhi, Surinam; Luis Lacalle Pou, Uruguay, och Nicolás Maduro, Venezuela. Peru företräddes av ministerrådets ordförande Alberto Otárola.

teleSUR 230530 /cv

Encuentro de presidentes suramericanos en Brasil finaliza con el Consenso de Brasilia

Presidente Lula propone avanzar en la integración de América del Sur