Parlamentsledamöter från 73 länder kräver slut på brännmärkningen

karikatyr
Illustration: Osvaldo Gutiérrez (Osval)

600 parlamentsledamöter från 73 länder kräver slut på brännmärkningen

Brevet, som samordnats av Progressive International, kommer efter att 35 tidigare presidenter uppmanat Washington att ta bort Kuba från listan över länder som sägs sponsra terrorism. .

Omkring 600 parlamentariker från 73 länder krävde på fredagen att Kuba skulle strykas från den falska listan över länder som sponsrar terrorism, som upprättats av USA:s utrikesdepartement.

I ett gemensamt brev, som samordnats och publicerats av Progressive International (PI), uppmanar ledamöterna sina respektive regeringar att vidta omedelbara åtgärder för att verka för att Kuba tas bort från listan.

Kuba togs bort från listan 2015 under den tidigare presidenten Barack Obamas administration och inkluderades igen 2021, under de sista dagarna av Donald Trumps presidentskap. Förutom den karibiska nationen har även Syrien funnits med på den illegitima listan sedan 1979, Iran sedan 1984 och Nordkorea sedan 2017.

Parlamentarikerna hävdar att Kuba bör tas bort från listan med hänvisning till värdighet, anständighet och integriteten i Förenta nationernas (FN) stadga. Enligt FN:s experter har inkluderingen av Kuba undergrävt ”grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten till mat, rätten till hälsa, rätten till utbildning, ekonomiska och sociala rättigheter, rätten till liv och rätten till utveckling”.

Att Kuba finns med på listan över länder som sponsrar terrorism får allvarliga konsekvenser på områden som humanitärt bistånd, företagande, investeringar och handel, vilket allvarligt skadar Kuba och kubanska medborgare.

Av rädsla för att bli anklagade för att anstifta terror och de höga böter som följer med att ha relationer med Kuba har banker, finansinstitut och internationella leverantörer slutat att underlätta handel.

Det hindrar också forskning, eftersom USA förbjuder användning av offentliga medel för resor till eller från länder på listan över statliga sponsorer av terrorism, vilket hindrar forskning och stöd till kubanska akademiker.

Brevet: Vi, de undertecknade parlamentarikerna från hela världen, fördömer Kubas utnämning till ”statlig sponsor av terrorism” och uppmanar våra respektive regeringar att vidta omedelbara åtgärder för att verka för att den tas bort.

USA:s utpekande av Kuba som ”statsstödjare av terrorism” är cyniskt, grymt och ett klart brott mot internationell rätt. Beteckningen, som drogs tillbaka 2015 efter en grundlig utvärdering av Obama-administrationen, tillämpades på nytt på Kuba under de sista dagarna av Trumps presidentskap som den sista akten i hans ekonomiska krigföringskampanj mot ön.

Som presidentkandidat lovade Joe Biden att återupprätta de diplomatiska förbindelser som hans demokratiska föregångare hade byggt upp. Men som president svek Biden sitt löfte – till och med efter att den colombianska regeringen hade lagt ned utlämningsanklagelserna mot medlemmar av Nationella befrielsearmén (ELN): den ursprungliga motiveringen till Trumps förnyade ansökan om beteckningen ”statssponsor”.

Beteckningen är därför cynisk, eftersom Kuba, långt ifrån att sponsra terrorism, har fungerat som en viktig mellanhand i fredssamtalen mellan den colombianska regeringen, ELN och Colombias revolutionära väpnade styrkor (FARC). De pågående samtalen markerar ett decennium sedan Kuba uppmanade Celacs medlemsstater att förklara regionen som en fredszon, ”baserad på respekt för principerna och normerna i internationell rätt”.

Beteckningen är grym eftersom den är utformad för att maximera det kubanska folkets lidande, kväva deras ekonomi, förflytta deras familjer och till och med begränsa flödet av humanitärt bistånd. Enligt FN:s experter har utnämningen undergrävt ”grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten till mat, rätten till hälsa, rätten till utbildning, ekonomiska och sociala rättigheter, rätten till liv och rätten till utveckling”.

Slutligen är utnämningen olaglig eftersom den undergräver ”principen om staters suveräna jämlikhet, förbudet mot inblandning i staters inre angelägenheter och principen om fredlig lösning av internationella tvister”, enligt FN:s juridiska experter. De extrema och extraterritoriella sanktioner som utlöses av utnämningen är därför ett tydligt brott mot internationell rätt.

I maj 2024 tog USA:s utrikesdepartement slutligen bort Kuba från listan över stater som ”inte samarbetar fullt ut” med USA i kampen mot terrorism. Men detta är inte tillräckligt. Kuba fortsätter att lida till följd av sin cyniska, grymma och olagliga utestängning från den internationella ekonomin.

Med detta brev understryker vi hur brådskande det är att ta bort Kuba från listan över ”stater som sponsrar terrorism” i namn av värdighet, anständighet och FN-stadgans integritet, och vi uppmanar våra regeringar att använda alla diplomatiska medel för att rätta till denna allvarliga orättvisa.

Telesur 240920 (ZT)

Nearly 600 parliamentarians from 73 different countries call on the US to take Cuba off the “State Sponsor of Terrorism” list