Ägna er åt Florida, inte Venezuela! (eller Nicaragua och Kuba)

Nicaragua, Marco Rubio
Den högerextreme senatorn Marco Rubio i Miami med ledare för de USA-stödda vandalerna i Nicaragua. Foto: @marcorubio & youtube. Nu är det Venezuela som sysselsätter Floridasenatorn.

Ägna er åt Florida, inte Venezuela! (inte heller Kuba och Nicaragua!)

De US-amerikanska senatorerna Rick Scott och Marco Rubio verkar ha problem med den elementära processen att räkna. Sist jag kollade var det femtio delstater, inte femtioen, i Amerikas förenta stater. Tyvärr verkar Scott och Rubio ha missat denna lektion i samhällskunskap och har på något sätt kommit att tro att de är representanter för det venezuelanska folket.

Rick Scott. Foto: Prensa Latina
Marco Rubio, till salu för lobbygrupper

Även om det är en tragedi att Scott och Rubio inte kunde lära sig detta grundläggande faktum innan de valdes in i senaten, är det inte förvånande. Under de senaste åren har Florida blivit en plattform för neokonservativa att utöva politiskt spel för gallerierna snarare än god politik. I stället för att fokusera på frågor som verkligen betyder något för deras väljare har imperialister som Scott och Rubio fokuserat på att föreslå lagstiftning som lagen om att säkra betalningsmöjligheter i rätt tid och maximera belöningar för att gripa ”olagliga regimtjänstemän” (STOP MADURO). STOP MADURO-lagen föreslår att den redan absurt höga belöningen på femton miljoner dollar för ”information som leder till gripandet av Nicolás Maduro” höjs till hundra miljoner dollar. I lagförslaget hävdas att Maduro och andra regeringstjänstemän har varit inblandade i ”konspirationer för att importera kokain” och använt och konspirerat för att använda ”maskingevär och förstörelsebringande anordningar” för att utföra ”narkoterrorism”.

Medan många neokonservativa i Washington har försökt agera som domare, jury och bödel när det gäller det konspiratoriska påståendet att Maduro är Venezuelas Pablo Escobar, har många oberoende journalister påpekat de uppenbara bristerna i denna berättelse. Enligt The Grayzone har myten om att Venezuela är en narkotikastat redan avfärdats av Washington Office in Latin America (WOLA), en tankesmedja i Washington som i allmänhet stöder USA:s operationer för regimförändringar … mindre än 7 % av den totala narkotikatrafiken från Sydamerika går via Venezuela”. Lagförslaget hävdar också att Maduro har haft ett ”narkotika-terrorism”-partnerskap med Colombias revolutionära väpnade styrkor (FARC) under de senaste tjugo åren. Denna lika tvivelaktiga anklagelse har också misskrediterats så långt tillbaka som 2019, då Venezuelanalysis rapporterade att ”… FARC var inblandade i narkotikahandeln endast på de lägsta nivåerna och tog ut skatt på kokaförsäljning. Sedan fredsavtalet 2016 och FARC:s demobilisering har dessutom kokaskördarna i Colombia nått rekordnivåer år efter år, vilket bekräftar att gerillan inte spelade någon större roll i den olagliga handeln.”

I stället för att arbeta för Floridas befolkning för att ta itu med delstatens katastrofala sjukvårdssystem, skenande hemlöshet och extrema inkomstskillnader har senator Scott och Rubio och deras gelikar valt att sätta ideologi framför politik. I stället för att göra den amerikanska drömmen till en amerikansk verklighet har de neokonservativa i Washington för alltid försökt strypa alla nationer som inte följer marknadsfundamentalismens dogmatiska doktrin med hjälp av sanktioner. Sanktioner, som de som för närvarande riktas mot Venezuela, har visat sig leda till att oräkneliga civila dör; i Irak, till exempel, rapporterar The Transnational Institute att ”två miljoner irakier … dog av sanktionerna, hälften av dem barn”. På samma sätt rapporterar Al Jazeera från Kuba att ”restriktionerna på import av livsmedel har bidragit till undernäring – särskilt bland kvinnor och barn – och vattenkvaliteten har försämrats eftersom kemikalier och reningsutrustning är förbjudna”. För de neokonservativa är inget pris för högt att betala för att sprida förtryck över hela världen.

Det är uppenbart att senatorerna Scotts och Rubios utrikespolitiska prioriteringar inte är i samklang med grundläggande moral, än mindre med deras floridianska väljares önskemål och behov. Därför är det inte förvånande att både Rubio och Scott är inbitna anhängare av Israels mordiska framfart i Gaza. Båda senatorerna har tillsammans gjort det orwellska påståendet att Israel är ”offret” för Palestina. Rubio har dessutom klargjort sitt stöd för folkmord i det ockuperade Palestina och sagt: ”Jag tror inte att Israel på något sätt kan förväntas samexistera eller hitta någon diplomatisk utväg med dessa vildar…. De måste utrotas.”

I motsats till senatorerna Scott och Rubio har Venezuela konsekvent stött Palestina i dess kamp mot kolonialismen. Faktum är att president Chavez före sin bortgång var en av de mest populära ledarna i arabvärlden för sitt orädda stöd för palestinskt självbestämmande och sina ansträngningar att hålla Israel ansvarigt för sina många brott. Än i dag har Venezuela fortsatt att stödja Palestina i FN genom att stödja Sydafrikas fall mot Israel i Internationella domstolen. I stark kontrast till Scott och Rubio, som har förgiftat diskursen med sitt irrationella och destruktiva stöd för Israel, har Venezuela ständigt agerat som en röst för de röstlösa i det ockuperade Palestina.

När de fortsätter att bedriva lagstiftningskrig mot Venezuelas suveränitet med tvivelaktiga lagförslag som STOP MADURO-lagen måste man fråga sig: är Scott och Rubio verkligen intresserade av att företräda sina väljare, eller bara de rikas och mäktigas intressen? Om senatorerna Scott och Rubio har någon självrespekt kommer de att sluta vara brickor i ett större geopolitiskt spel och rikta sitt fokus tillbaka på sina väljare. Florida förtjänar ledare som är problemlösare, inte ineffektiva törnar i sidan på utländska regeringar.

J.D. Hester, Dissident Voice 241009 (ZT)

Stop the Distraction: Fix Florida, Not Venezuela | Dissident Voice

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!