Ecuadors president sviker sitt folk och deltar i ödeläggandet av Amazonas

Ursprungsbefolkningen har drabbats hårt av rovdriften

Bödlarna av Amazonas, Texaco-Chevron, har en allierad i Ecuadors president Lenin Moreno som attackerar sin föregångare Rafael Correa för hans stöd till ursprungsbefolkningarna

Ecuadors förre och populäre president Rafael Correa riskerar nu att ställas inför rätta för att ha försvarat landets ursprungsbefolkningar och dess regioner i Amazonas mot ”ekomördarna”. Så kallas Texaco-Chevron av miljö- och indianorganisationerna i Ecuador efter att det multinationella oljebolaget lämnade nästan 1 000 ”bassänger” med spillolja i den ecuadorianska delen av Amazonas. Oljan har förstört natur och vattendrag för en stor del för indianbefolkningarna i denna del av Ecuador. USA-bolagets exploatering av landets naturresurs har skapat nästan obotliga skador på människor och natur.

Det är min slutsats efter ett reportage jag gjorde under tre dagar i mars 2011, bara en månad efter att domstolen dömde oljebolaget att betala 9,5 miljarder dollar i skadestånd till den drabbade befolkningen.

Den politiska högern är på offensiv och den juridiska kontrarevolutionen i Latinamerika fortsätter, inte bara i Brasilien. Där dömdes Lula till tolv års fängelse för en påstådd muta i form av en etagevåning som åklagaren och domstolen påstod att han hade fått i mutor av det brasilianska byggföretaget Odebrecht, trots att Lula varken har satt sin namnteckning på ett lägenhetskontrakt och än mindre satt sin fot i den nämnda lägenheten.

Hans partikamrat Dilma Rousseff, som valdes till president med 53 miljoner röster i bagaget avsattes för korruption, trots att när rättegången kom till stånd någon sådan inte kunde bevisas. Men då hävdade åklagaren att hon gjort sig skyldig till ett ”administrativt fel” i form av att hon påstod ha flyttat en summa från ett ministerium till ett annat vilket togs som förevändning för att avsätta henne. Men detta ”administrativa fel” är vanligt i regeringsarbete, även i Europa. Men Dilma kunde inte påvisas ha stulit en enda dollar.

Den förre ecuadorianske presidenten Rafael Correa har gått samma väg. Nu påstås han ha använt tio miljoner dollar för att finansiera kampanjen ”Chevrons Smutsiga Ansikte i Ecuador”. Bland annat ska Correa, enligt president Morenos regeringsminister Eduardo Jurado, ha utsatt Ecuador för en stor risk att bli utsatta för USA-sanktioner och en slags internationell skiljenämndsdomstol.

Correa bjöd in prominenta Hollywoodskådisar som Danny Glover för att dessa på plats skulle ta del av de gigantiska miljöskadorna på Amazonas som Chevron orsakade denna känsliga del av planeten, och det hela få ökad publicitet. Moreno och Chevron anser det var en ”förtalskampanj” mot det transnationella USA-oljebolaget. Chevron köpte upp Texaco 2001. Texaco opererade i Ecuador 1964–1990.

Men Jurado är ute och fiskar i grumligt vatten. Det dröjde faktiskt till slutet av 2013 innan Rafael Correa personligen blandade sig i den juridiska konflikten mellan de anmälande indianbefolkningarna och multijätten Chevron. Orsaken var glasklar; Texaco vägrade att följa domstolens beslut att betala ut skadeståndet på 9,5 miljarder dollar med hänvisning till ”korrumperade domare”.

Den långvariga konflikten mellan indiansamhällena och Chevron har också sin bakgrund. Det var indianernas representanter som ville att rättegången skulle genomföras i USA och inte, som Chevron ville, i Ecuador. Bägge parter var överens om en sak, även om inte Chevron uttryckte det offentligt; den ecuadorianska rättsapparaten var genomkorrumperad.

Indianerna visste att oljebolaget med sina gigantiska kassakistor lätt skulle kunna köpa både åklagare, advokater som domarna i Ecuador. Indianerna var medvetna om att de inte skulle ha en sportslig chans om målet skulle avgöras i Ecuador. Och eftersom Giganten Chevron var starkare kom rättegången att genomföras i Ecuador.

Men livet kan ibland gestalta sig med stor ironi och förhållandena kan ändras snabbt. Inte bara rättsapparaten i Ecuador var korrumperad. Så också den politiska makten, från presidenten till kongressen. Flera regeringar i Ecuador störtades och avsattes av folket mellan 2001–2005. Det året valdes Rafael Correa till president i en brakseger. Hans första åtgärd var att stänga kongressen, utlysa val till en författningsskrivande församling och rensa ut bland domare och åklagare. Förmodligen började Chevron ana oråd och när rättegången gick in i sluttampen och USA-bolagets gigantiska ekologiska folkmord konfronterades kanske direktörerna i bolaget ångrade sig och i stället hade velat ha rättegångsförhandlingarna genomförda, som indianerna ville, i USA. Men då var det försent.

Men hur opererar och agerar dessa bolag som oftast har en omsättning större än länder i den så kallade tredje världen?

När BP, British Petroleum fick ett plattformshaveri utanför Houston i den mexikanska golfen och skitade ner med sin olja i detta område i USA, var det ingen tvekan om att bolaget skulle betala sina böter. BP betalade för sina skador medan Chevron vägrar, det är ju bara ett av de där ”jävla rövhålsländerna”, som Trump vräkte ur sig för ett halvår sedan mot länderna i Centralamerika och några i Afrika.

– Naturkatastrofen i Amazonas är fem-sex gånger större än utsläppet av BP, British Petroleum, i den Mexikanska Golfen och 30 gånger större än utsläppet från BP:s tanker Exxon Valdez´ i Alaska, sa Correa i augusti 2013. BP betalade 4,5 miljarder dollar i böter till USA och förklarade sig skyldig på 14 punkter för brottet. På det accepterade oljebolaget och det betalade också 14 miljarder dollar för rengöring och rekonstruktion av området. Ett tredje beslut var att inrätta en fond på 20 miljarder dollar för att gottgöra de drabbade. Sammanlagt blir det nästan 40 miljarder dollar.

Var Rafael Correas indignation 2014 då berättigad? Och var hans uttalande mot Chevron en ”risk för Ecuador”, som dagens president påstår? När jag 2011 intervjuade indianledare i de drabbade områdena var de snarast kritiska mot att ha fått så litet stöd från regeringen Correa i sin klagan mot Chevron. Tre år efter att jag gjorde reportaget kom Danny Glover och andra personligheter till området och med en plasthandske drog Rafael Correa upp det miljöskadliga och illaluktande resterna från spilloljan som varje sekund dygnet runt går ner i grundvattnet och tar död på djur och fisk i floderna. Många av barnen som drack vattnet och badade i vattnet har skadats. Andra har drabbats av cancer.

Det var mot detta ekologiska folkmord som Rafael Correa till slut reagerade och bjöd in internationella personligheter som på plats tog del av ekomordet. De var skakade av vad de såg, luktade och hörde i indianernas vittnesmål.

Att Lenin Moreno nu går denna ”Oljebläckfisk” till mötes är bara följdriktigt, menar Correa och oppositionen mot den man som valdes med det avgörande stödet från sin föregångare. Lenin Moreno är en politisk förrädare som i dag är totalt underordnad USA:s utrikespolitik.

”Att attackera den förra regeringen i stället för att påminna världen hur Chevron förstörde Amazonas, lämnar inga tvivel att dessa förrädare upprättade en pakt med det transnationella företaget. Alla bör bli indignerade”, skrev Correa på sitt Twitterkonto i dag, fredag. Han tillade att han anser att Morenoregeringens agerande är ett ”fosterlandsförräderi”.

Correa ser ett klart mönster i Lenin Morenos agerade och beslut och det kan sammanfattas i ett namn: Mike Pence, Donald Trumps vicepresident som för några veckor sedan genomförde en resa till ett antal latinamerikanska länder varav Ecuador var ett.

”Man måste vara naiv för att tro att uttalandena och besluten i frågor som Chevron, hans uttalanden (och beslut och ultimatum) om Assange eller USA:s spionflyg (som nu ska få landa och göra operationer i Ecuador) är tillfälligheter”.

För Jurado handlade det om att Correa ville glänsa på den internationella arenan. Han varnade också för att Correa personligen kan bli skadeståndsskyldig till eventuella kostnader som den ecuadorianska staten kan bli skyldig att betala. Allt enligt en ecuadoriansk lagparagraf som ger den förra regeringen ansvaret.

Chevron har gått till en internationell domstol för att denna ska utdöma ett skadestånd mot Ecuador till förmån för USA-bolaget. Så förvandlas bödeln till offer och tvärtom.

Och den Latinamerikanska Juridiska Kontrarevolutionen fortsätter sitt korståg mot allt progressivt i vad Trump, Moreno och Macri anser vara USA:s bakgård.

Dick Emanuelsson 180907

https://ecuadordickemasve.blogspot.com/2018/09/amazonas-bodlar-texaco-chevron-har-en.html