ALBA-TCP uttrycker oro för krisen i Haiti

flaggor ALBA-TCP
Foto: ALBA-TCP

ALBA-TCP uttrycker oro för krisen i Haiti

USA har genomfört flera statskupper i Haiti. Bill Clintons stiftelse förskingrade stora delar av det bistånd som skickats till landet efter naturkatastrofer. Förre presidenten mördades. Haiti har plundrats och förtryckts av framförallt USA och Frankrike under lång tid, och idag är det en fallerad stat. Korruption, laglöshet, väpnade gäng och våld dominerar bilden där befolkningen lider stor nöd. 

Kuba har kostnadsfritt under många år försett Haiti med och varit basen i det hälsovårdsarbete som utförs i landet. På grund av det eskalerande våldet har Kuba sett sig föranlett att ta hem en stor del av sina hälsovårdsarbetare från landet för deras säkerhets skull. 

Den progressiva samarbetsorganisationen ALBA-TCP säger att ”det är angeläget att fred, demokrati och de nödvändiga säkerhetsförhållandena återställs i landet”.

Den Bolivarianska Alliansen för Folken i Vårt Amerika-Folkens Handelsfördrag (ALBA-TCP) uttryckte på onsdagen ”sin oro över den allvarliga och långvariga situationen” i Haiti.

I en not från ALBA-TCP fördöms att ”de senaste våldshandlingarna fördjupar krisen och gör en lösning ledd av Haiti som inkluderar en bred dialog mellan det civila samhället och politiska aktörer mer brådskande”.

Man hänvisar till att våldet i Haiti har lett till att 15 000 människor har tvingats lämna sina hem de senaste dagarna, enligt FNs talesperson Stéphane Dujarric.

Medlemsstaterna i @ALBATCP uttrycker sin oro över den allvarliga och långvariga situationen i Republiken #Haiti.

Den bolivarianska alliansen upprepar behovet av att samordna insatserna så att systernationen kan nå den definitiva vägen till fred, i demokrati och utan våld.  pic.twitter.com/clWOIOQLDK

 Jorge Arreaza M (@jaarreaza) 6 mars 2024

I tisdags skedde skottlossning, plundring, sammanstötningar med polisen, kidnappningar och mordbränder – en dag då hundratals människor tvingades lämna flyktingläger och sina hem för att inte falla offer för de väpnade gäng som utövar terror i landet.

Därför menar ALBA-TCP i sin not att ”det är angeläget att fred, demokrati och nödvändiga säkerhetsförhållanden i landet återställs”.

Inför förslaget om en ny internationell intervention upprepar ALBA-TCP ”behovet av att samordna insatserna så att Haiti, genom mekanismer för effektivt samarbete, utan inblandning, kan finna den definitiva vägen till fred och lösa sitt folks humanitära behov”.

Den haitiska regeringen införde på söndagen undantagstillstånd och ett 72 timmar långt utegångsförbud i det västra departementet, där huvudstaden Port-au-Prince ligger, efter att de två största fängelserna intagits av kriminella gäng, vilket ledde till att mer än 3 000 fångar rymde.

Samtidigt befinner sig premiärminister Ariel Henry i Puerto Rico.

teleSUR 240306 / cv

ALBA-TCP manifiesta preocupación por crisis haitiana