Bakom kaoset – CIA i Venezuela

CIA och NED är två av USAs verktyg för sabotage och undergrävande verksamhet

Bakom kaoset – CIA i Venezuela

Detta är en kraftigt nedkortad intervju med Raúl Antonio Capote. Hela intervjun finns i länken längst ner.

En intervju med den kubanske journalisten Raúl Antonio Capote, f.d. dubbelagent som infiltrerade CIA och författare till Guarimbas. Los gestores del caos (Guarimbas. Kaosets ledare). ”Venezuela är ett klassiskt exempel på hur icke-konventionella krig utkämpas idag…

I åratal har Venezuela varit offer för icke-konventionell krigföring, och i åratal har Venezuela, mot all logik, lyckats stå emot Imperiet. Ärligt talat var det mycket få människor på kontinenten som [efter Chávez död] trodde att det skulle finnas en ersättare som kunde ge kontinuitet åt den bolivarianska revolutionen. Mycket få människor trodde på det venezuelanska folkets förmåga att göra motstånd och framför allt på Nicolás Maduros förmåga att stå emot den lavin som kom över honom – främst från den amerikanska regeringen och CIA som drog i trådarna.”

En stor del av intervjun handlar om utvecklingen av USA:s strategi för de så kallade färgrevolutionerna, från Europa till Latinamerika, men framför allt om CIA:s operationer mot Venezuelas president Nicolás Maduro.

Venezuela är ett laboratorium för allt detta. Man kan tro att det är kontrarevolutionens legosoldater som går ut på gatorna, och ja, det är sant, de som aktiverar kontrarevolutionen är där och styr allt detta, de är människor som är utbildade och beredda att agera mot regeringen, de är människor som är redo att begå en rad våldshandlingar. Men de har börjat använda sig av element som kriminella gäng, trasproletärerna, ofta mycket unga människor. Vi upplevde det här på Kuba den 11 juli 2021, och de mobiliseras genom sociala medier. I Venezuela har vi sett ungdomar agera, sätta upp kedjor och kablar som vägspärrar, döda människor, bränna människor på gatan; de är kapabla till irrationellt och brutalt våld. De uppmuntras också att begå våldshandlingar av alla slag.

Både när det gäller Venezuela och Kuba handlar det om att framkalla kaos. Syftet med denna typ av krig är att skapa kaos, ett sådant tillstånd av ostyrbarhet att folket känner desperation och besvikelse, på grund av varubrist, brist på mediciner av alla slag, tills staten till slut begår självmord, agerar mot sig själv, vilket är vad de planerar. Den våldsamma attacken mot ekonomin, försöken att överallt stänga av tillgången till finanser, export och import, sabotage mot elsystemet. Titta på likheterna, när ni ser hur de går tillväga kommer ni att inse att detta upprepas överallt, med vissa nyanser, men det kommer att upprepas överallt.

I slutändan besegras denna strategi. Inget av detta fungerar när man riktar det mot ett land som har genomfört en äkta revolution. De lyckades inte göra det i Nicaragua, de försökte med all sin kraft men kunde inte göra det helt enkelt för att det är en äkta revolution. Därför fick deras sabotage inte fäste. Samma sak händer mot Venezuela, de har inte kunnat uppnå något som helst resultat, det gör fruktansvärd, fruktansvärd skada, men de kan inte störta regeringen. Och mot Kuba försöker de samma sak och inte heller här når de resultat, även om det naturligtvis har en fruktansvärd följder för folket.

Det de till varje pris försöker göra är att framställa dessa tre länder, Venezuela, Kuba och Nicaragua, som misslyckade stater. De upprepar det ständigt i sociala medier, i massmedia, och försöker framställa bilden av att vi är misslyckade stater.

De kommer att fortsätta att försöka misskreditera valprocessen i Venezuela eftersom det är det kort de måste spela, de kan inte göra på något annat sätt. De kommer att försöka misskreditera den på alla möjliga sätt, det är mycket troligt att om Maduro vinner, som vi alla vill och tror, kommer de att göra som de brukar, skrika ”valfusk och bedrägeri” som vanligt.

”Den berömda arabiska våren var förberedd och planlagd. En hel process i Tunisien och senare det som hände mot Libyen och Gaddafi, som är ett klassiskt exempel. Det är nödvändigt att studera vad som hände i arabvärlden, vad som hände i Europa, eftersom det ger ett mått på hur taktiken utvecklades och hur de lärde sig från var och en av de platser där de genomförde denna typ av krig och hur de fulländade det.”

Yaimi Ravelo, Resumen Latinoamericano 240420 (ZT)

Hela intervjun i länken (engelska)

The Managers of Chaos in Venezuela

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!