Val i Panama idag 5 maj

Val i Panama. Foto: Panamá América

Val i Panama idag 5 maj

[Idag,] söndag den 5 maj, kommer mer än fyra miljoner väljare att gå till valurnorna i Panama. Ny president, 71 deputerade till nationalförsamlingen, 81 borgmästare, 20 representanter till det centralamerikanska parlamentet och mer än 700 lokala myndigheter ska väljas.

Förtidsröstning via Internet har redan startat. Medborgare bosatta utomlands och de som inte har möjlighet att komma till vallokalen kunde använda sig av denna möjlighet via den plattform som valnämnden ställt till förfogande fram till kl. 23.59 torsdagen den 2 maj.

Under de tidiga timmarna denna söndag kommer vallokalerna att vara öppna så att alla kan utöva sin rösträtt, med förväntan om att det blir en valdag utan kontroverser. Presidentkandidaten José Raúl Mulino leder i opinionsundersökningarna.

Vallokalerna är öppna från kl. 07:00 till 16:00 lokal tid.

Panamas presidentval har påverkats av en politisk kris som har ökat osäkerheten i ett land som befinner sig mitt i en torka och i efterdyningarna av massprotester.

Favoriten i opinionsundersökningarna, den tidigare presidenten Ricardo Martinelli, dömdes till 10 års avstängning för penningtvätt. Den tidigare ministern för allmän säkerhet, José Raúl Mulino, utsågs till hans ersättare av Panamas valdomstol. Martinelli hävdar att han utsätts för politisk förföljelse.

Valets huvudpunkter
Underskottet i Panamas pensionssystem är betydande. Den till stor del tjänstebaserade ekonomin har också en brist på kvalificerade arbetare och ett stort antal okvalificerade arbetare, vilket förvärrar inkomstskillnaderna.

Del av Panamakanalen. Foto: Wikimedia Commons

Torkan har orsakat låga vattennivåer i Panamakanalen, vilket har minskat antalet fartyg som kan passera. Trots att slussavgifterna höjdes innan vattenkrisen började har de ekonomiska effekterna hittills varit begränsade. Det är möjligt att rederierna så småningom kommer att söka sig till andra vägar.

Nästa regering kommer att behöva ta itu med den humanitära bördan av hundratusentals migranter som korsar Panamas Darién-djungel. Slutligen är korruptionen ett ständigt problem, särskilt med tanke på de berömda ”Panamadokumenten” och mutskandalerna i Odebrecht, som har satt landet i rampljuset under de senaste åren.

Cubadebate/teleSUR 240404 / cv

Panamá va a elecciones generales este 5 de mayo

 

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete
behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond.
Om du har möjlighet, ge ett bidrag!