Blockaden av Kuba: är det bara kommunistpropaganda?

"Mentiras", "lögner" står det på USA:s murslev. Stormakten gör allt för att knäcka kubanerna och tvinga dem till underkastelse.

Flyglinjer, resebyråer, metaller, träkol, hotellkedjor, kryssningsföretag och flygbolag finns bland nya offer för USA:s blockad. En blockad som drabbar alla kubaner. (Med undantag av de USA-köpta agenterna som istället lever gott på USA:s politik).  

Blockaden: är det bara kommunistpropaganda?

Vita Huset förföljer företag som handlar med Kuba i hela världen. För att de inte ska tappa USA-marknaden har nu Panasonic bestämt att det inte ska köpa kubansk kobolt till sina batterier.

Träkol från det kubanska träslaget marabú säljs inte längre av Amazon sedan ett barnbarn till en tidigare jordägare stämt företaget. Det invasiva ogräset växer på mark som en gång tillhörde hans farfar.

American Airlines har stämts av en familj som påstår sig vara ägare till Havannas Internationella Flygplats José Martí. Familjen hotar ytterligare 40 flygbolag.

Samma sak händer med kryssningsföretagen Royal Caribean och Carnival. Liksom med företag i turistbranschen som Expedia, Booking, Melia.

Att blockaden hindrar investeringar och inkomster? Att det hindrar Kubas ekonomiska utveckling? Nej, det är förstås bara kommunistpropaganda.

Cubainformacion 191015

Bloqueo a Cuba: ¿propaganda comunista?

Resebokningsföretag bojkottar Kuba

Resebokningsföretaget Trivago, ett tyskt dotterbolag till USA-ägda Expedia, avlägsnade nyligen alla referenser till Kuba. Trivagos bortplockande av kubanska hotell från sidan är förmodligen för att företaget skräms av utsikterna att stämmas för ”trafficking” i konfiskerad egendom, enligt Artikel III i USA:s blockadlagar, Helms-Burton. Denna lag tillämpas sedan i juni och två åtal har väckts mot Expedia.

Manuel Marrero Cruz, Kubas turistminister, uppgav nyligen att USA:s begränsningar av möjligheter till resor har kostat Kuba upp emot 38,7 miljarder dollar.

Tillämpningen av Artikel III har tvingat också andra företag att bryta sina förbindelser med ön. Till exempel drabbades Amazon och hantverksframställt träkol från FOGO Charcoal av stämningar i september. Båda företagen upphörde med försäljning av produkter från Kuba.

Cuba Central Team 191115

Flygbolag ställer in flighter till Kuba

Det colombianska flygbolaget Avianca, med två dagliga flighter till Kuba, har tills vidare ställt in biljettförsäljningen för flyg till ön. Bolaget ska tillsammans med USA se ifall det är OK att flyga dit.

On Cuba News 191103 (nedkortat)

Avianca suspends sale of tickets to and from Cuba

 

Avianca suspends sale of tickets to and from Cuba

Amazon åtalat för att ha handlat med ”konfiskerad egendom i Kuba”

I torsdags lämnade Daniel Gonzalez in ett åtal mot Amazon för att ha sålt träkol producerat i Kuba på landområden som tillhörde hans farfar innan revolutionen 1959. Det är ännu ett åtal enligt USA:s Helms-Burtonlagar. Dessa gör det möjligt att kräva skadestånd av alla som ”utnyttjar” tillgångar som tidigare ägts av USA-företag eller kubaner (eller ättlingar till dessa) som numera bor i USA.

Träkolet tillverkas av ett invasivt ogräs. Eftersom det är ett kooperativ som gör det, har det kunnat säljas till USA efter regler som infördes 2016 under Obama. Denne ville satsa på Kubas privata sektor, som han såg som en potentiell bundsförvant i försöken att göra slut på Kubas socialism. Åtalet riktas också mot FOGO Charcoal, ett företag i Miami som sålde träkolet (vilket det inte gör längre).

Andra åtal gäller exempelvis den spanska hotellkedjan Meliá Hotels International. Dess chef, Gabriel Escarrer Julia, förklarade nyligen att ”Meliá utsätts för påtryckningar och osäkerhet för att det vidhåller sitt åtagande i Kuba. Men jag vill säga till er, med stolthet, att Kuba är en del av vårt DNA, och utan tvekan är det fast rotat i vår historia”, rapporterar OnCuba. Nyligen öppnades ett nytt Meliáhotell i Varadero. Ett åtal enligt Helms-Burton i Spanien har avvisats då spanska domstolar inte har jurisdiktion för att lösa territoriella dispyter utanför Spanien. Landet har dessutom antagit in en lag riktat mot Helms Burton. I USA är Melia inblandat i rättsfall med ca 40 käranden som hävdar att alla Melias 34 hotell i Kuba tillhörde deras förfäder och att Melia utnyttjar deras egendomar.

[När spanska hotellkedjan Meliá på 1990-talet beslutade sig för att satsa på verksamhet i Kuba, tvingades de stänga sina hotell i USA].

Cuba Central Team 190927