Blockadnotiser

Teckningen vill illustrera att Kuba hindras från att köpa medicinsk utrustning. Det leder till dödsfall. USA:s "hjälp" till kubanerna i ett nötskal.

Världshistoriens längsta blockad går mot sitt 60:e år. Den är nu hårdare än någonsin. Den slår mot företag och enskilda i hela världen. Det är en grym och kollektiv bestraffning som fördöms av FN varje år. Blockaden är ett brott mot internationell rätt och FN-stadgan. Det är fantastiskt att Kuba stått emot i alla dessa år. USA utnyttjar att det bestämmer i Internationella Valutafonden och Världsbanken. Likaså att det styr över dollarn. Därför är banker också i Europa livrädda för att stöta sig med USA och betalar böter i miljardklass för påstådda brott mot USA:s blockadlagar. USA kan nämligen hindra dem från att handla med dollar och då är det kört.

Vi har tidigare rapporterat om att USA nu släpper fram krav i domstolar på skadestånd för de nationaliseringar Kuba gjorde efter revolutionen. Om att all båttrafik, inklusive kryssningar från USA, förbjudits. Vilket tvingat 800 000 passagerare att avboka eller acceptera andra destinationer. Att också möjligheten till studieresor kraftigt inskränkts. Att möjligheterna för Kuba-amerikaner att skicka pengar till familjemedlemmar också kraftigt beskurits. Att utbyte med Kuba skurits ner till ett minimum. Att visumansökningar måste behandlas i tredje land. Osv.

Nedan några blandade notiser om blockaden.

Här i Sverige har vi de senaste dagarna fått rapporter om att Swedbank inte längre förmedlar penningförsändelser till Kuba, vilket man tidigare gjort. Likaså vägrar plötsligt DHL att leverera paket till Kuba.  Företaget uppger ”globala sanktioner”.  Men det finns inga globala sanktioner. Det är bara USA som har sanktioner mot Kuba, men det påtvingar andra USA:s lagar.

Liberaler och andra Kubafiender fortsätter att hävda att blockaden är bra för Kuba, för då har de något att skylla sina misslyckanden på. Och enligt dem har de materiella bristerna inget med blockaden att göra. En blockad, som redan innan Trumps senaste åtgärder, kostade Kuba 12 miljoner dollar per dygn!

Spansk hotellkedja i Kuba åtalas i Spanien av USA

USA:s blockad av Kuba blir alltmer grotesk. Nu har släktingar till Rafael Lucas Hill, en f.d. kubansk affärsman, inlett en process i Spanien mot hotellkedjan Meliá. Denna ska enligt Hills USA-släktingar tjäna på egendom som konfiskerades av Kuba 1960. Enligt Miami Herald är det första åtalet någonsin i Spanien som drivs av Kuba-amerikaner mot ett spanskt företag.

Rättegången ska äga rum i spanska domstolar och Spanien lyder inte under USA:s blockadlagar. Inte heller den artikel i Helms-Burtonlagen som Trump nyligen godkänt. Den innebär att domstolar i USA kan behandla fall där ägare, eller släktingar till ägare, av egendomar i Kuba som de hade före 1959 kan resa krav på de som idag använder det som de (eller anförvanter ägde). Det betyder att användare av hamnar, industrier, bostäder, lantegendomar, järnvägar osv kan krävas på mångmiljonbelopp. Nu krävs Meliá på 10 miljoner dollar.

I USA har stämningar lämnats in mot fartyg som använder kubanska hamnar. [vilket de inte längre gör efter att Trump nyligen förbjöd också kryssningsfartyg att angöra kubanska hamnar].

Cuba Central Team 190621

Blockaden bra för Kuba?

Trump har förbjudit de redan kraftigt begränsade studieresorna till Kuba. Likaså har kryssningsfartyg förbjudits att segla på ön, vilket drabbar 800 000 passagerare som reserverat biljetter. [förbudet infördes så drastiskt att kryssningsfartyg på väg till Kuba fick styra om till andra destinationer]. Företag och banker blir bötfällda för att ha några som helst förbindelser med ön. Nu senast är det reseföretaget Expedia som tvingas betala 325 000 dollar.

Genom att tillämpa Helms-Burtonlagarna fullt ut dras företag i hela världen inför domstol om de har investeringar i Kuba. I Miami förbjuds allt kulturellt utbyte med ön.

Men enligt media är blockaden ett sätt för Kubas regering att bortförklara sina misslyckanden. Så klart.

Cubainformacion 190530  och 190627 (med mycket utförliga källhänvisningar i originalet)

 

USA:s sanktioner slår mot telekomföretag

Enligt nyhetsbyrån Reuters så har USA:s ”Internet insatsstyrka för Kuba” släppt en rapport via USA:s UD:s websida. I rapporten sägs det att USA:s sanktioner avhåller företag i USA inom IT-sektorn att ha med ön att göra. Det trots att Washington har en önskan om att utöka tillgången till Internet på ön [detta som en del av Obamas taktik för att vinna inflytande, från det att USA tidigare nekade Kuba tillgång till såväl hård- som mjukvara]. Förra året protesterade Kubas regering mot ”insatsstyrkan” för att det är ”utländsk inblandning”.

I rapporten rekommenderas att ”USA:s regering klargör de oklarheter som finns och försöker få feedback på hur IT-företag i USA ska få bättre möjligheter att investera.”

Den tidigare administrationen under Barack Obama gjorde en öppning i blockaden för just IT-företag i USA så att dessa skulle kunna göra investeringar och erbjuda vissa speciella tjänster i Kuba. Den nuvarande administrationen har bibehållit detta, men sanktionerna har skärpts och medfört ett allt sämre investeringsklimat. Det skrämmer företag att gå in i den kubanska marknaden, då USA frekvent ändrar sina bestämmelser. Kubas telekommarknad domineras av kinesiska företag, enligt Reuters.

Cuba Central Team 190628