Bolivia: Nu inleds den “mjuka statskuppen” mot Evo Morales i Bolivia

Bolivia
Bolivias populäre president Evo Morales. Foto: thefamouspeople.com

Den USA-stödda politiska högern i Bolivia trodde igår (fredag) att den kunde lamslå Bolivia genom en så kallad ”nationell protestdag”. Men lika dåligt som oppositionens valresultat har varit de senaste tio åren, lika uselt blev paralyserandet av det bolivianska samhället.

Men oppositionens ”stormtrupper” lyckades ´besegra´ och mörda Suleydi Estivariz Lopez, en 56-årig kvinna som vägrade att stänga sin enkla affär på order av oppositionen som med knytnävarna släckte hennes liv. Händelsen ägde rum i kommunen Riberalta i länet Beni. Historien upprepar sig från Nicaragua och Venezuela.

Oppositionen försöker repetera den nicaraguanska oppositionens terror och med våld hindra Bolivias populäre och framgångsrike president Evo Morales från att ställa upp i presidentvalet nästa år.

Det var den så kallade “21 Februarirörelsen” som kallade till nationella protester. Men eftersom rörelsen, i likhet med den nicaraguanska och venezuelanska oppositionen saknar en folklig förankring bland arbetare och lönearbetare, utan stöds av de kapitalstinna grupperna i samhället, så blev protesten ett fiasko. Medel- och överklassungdomar ställde till våldsamheter i La Paz. De ömsom sparkade på polisens sköldar och ömsom kastade sten och ägg på de utsända poliserna och orsakade materiell förstörelse på Valtribunalens fastighet. Ordningspolisen föll dock inte för provokationerna som utfördes för att dessa USA-utbildade ungdomar skulle få de rubriker och foton de eftersträvade i de internationella medierna. De följer Gene Sharps statskuppsmanual i detalj för en statskupp med ”mjukt ansikte”.

Och när kravallpolisen inte lät sig provoceras, visade oppositionen sitta rätta ansikte: mord. Inrikesminister Carlos Romero uppgav att mordet på Suleydi Estivariz López genomfördes av aktivister från Riberaltas Civilkommitté som försökte tvinga henne att stänga sin butik. I Nicaragua försökte beväpnade terrorister att stänga hela fabriker men i flera fall var det istället de beväpnade gängen som jagades på flykten av de organiserade arbetarna. Händelserna visade klassursprunget på oppositionens protester och för vem, vad och vilka intressen som stod bakom kuppförsöket.

Romero uppgav till pressen att terroristerna attackerade den äldre kvinnan som slogs till marken, trots att en grannkvinna försökte försvara henne och få de fega männen att sansa sig och respektera hennes ålder. Men Suleydi Estivariz slogs till marken och avled av skadorna. Alla affärsidkare som höll sina affärer och verksamheter öppna i fredags hotades av oppositionens hejdukar. Men det bolivianska samhället trotsade oppositionen och de flesta regionerna i Bolivia upplevde en normal fredag.

 

I september 2008 försökte de så kallade civilkommittéerna att genomföra en statskupp mot regeringen Evo Morales, tre år efter valsegern som gav Bolivia den längsta politiska och ekonomiska stabilitet under landets historia som republik. Folkmobiliseringen och det internationella stödet, framför allt från de latinamerikanska regeringarna och folken som då löd under progressiva regeringar och inte som nu, nyliberala och USA-stödda, blev motkraften som neutraliserade statskuppen som stöddes av USA-ambassadören. Denne och USAID utvisades efter de oblyga händelserna 2008.

Santa Cruzprovinsens guvernör Ruben Acosta, till höger, samtalar med USA-ambassadören Philip Goldberg, i september 2008 när Acosta och andra separatistiska civilkommittéer försökte störta president Evo Morales enligt den jugoslaviska modellen med separatism. Philip Goldberg var en av dem som höll i trådarna för Jugoslaviens sönderfall i smånationer.

De nuvarande protesterna från den politiska högern har sin bakgrund i att denna försöker stoppa den bolivianska Valtribunalens godkännande av Evo Morales kandidatur som föreslagits av Bolivias sociala- och folkliga organisationer, bönder och gruvarbetare. Högern anser att Morales inte har rätt att ställa upp efter att en manipulerad folkomröstning, som mer handlade om ett utomäktenskapligt barn som ”av en tillfällighet avslöjades just vid tidpunkten för folkomröstningen”, än rätten för Morales att ställa upp, vann med en liten marginal. Men författningsdomstolen hade en annan mening och gav den bolivianska folkrörelsen rätt att nominera Morales till att ställa upp till val för en ny presidentperiod.

Den bolivianska ekonomin och sociala reformer har haft en enorm framgång och applåderats till och med av Internationella Valutafonden, som igår uppgav att Bolivias ekonomiska tillväxt för 2019 beräknas sluta på minst 4,5 procent, en av den amerikanska kontinentens högsta. Ingen tvekar på att Morales kommer inkassera en promenadseger i valet nästa år, därav den politiska högerns och USA:s desperation.

Evo Morales 10-åriga regeringsinnehav vilar på en social och folklig bas som sett sina levnadsförhållanden förbättras dramatiskt de senaste tio åren. Eller, som det står på berghällen bakom den unge skoputsaren i La Paz: ”Leve Arbetarnas och Böndernas Regering”!

Dick Emanuelsson, text och foto 181208

Valmyndigheten i Santa Cruz, Bolivia, oppositionens bastion, brändes ned

Den aviserade kampanjen för att förhindra den sittande presidenten Evo Morales att kandidera i nästa års presidentval i Bolivia, eskalerades igår i enlighet med steg två i Gene Sharps och CIA:s statskuppsmanual. Valmyndigheten i oppositionens fäste i länet Santa Cruz attackerades av maskerade personer.

– Vi har sett de riktigt katastrofala förhållandena som TED (Valtribunalen) nu befinner sig i, främst för folkbokföringsenheten (SERECI). Allt har brunnit upp. Dokument och datorer har förstörts och alla fönster har slagits sönder.

Det uppgav en kommission bestående av polis, åklagare och valtjänstemän i sin rapport av den förstörelse som Valtribunalen i Bolivias befolkningsmässigt största stad Santa Cruz drabbades av när oppositionen demonstrerade. Resultatet blev det avsedda; kaos och materiell förstörelse.

Oppositionen vet att den är chanslös om Evo Morales och hans vicepresident Alvaro Garcia Linare ställer upp i nästa års presidentval. Duon har under tolv års regerande i Bolivia varit exempellöst framgångsrika på alla fronter i det sociala, politiska och ekonomiska livet. Därför insisterar oppositionen på att den bolivianska landsorganisationen COB:s nominering av Evo och Alvaro till presidentposten inte är legitim eftersom en manipulerad tidigare folkomröstning gav en förlust med en procent, medan författningsdomstolen var av en annan mening och gav duon rätt att ställa upp. Så har också landets Valtribunal (OEP) beslutat.

Den 27 januari 2019 är det primärval och då ska partiernas kandidater till presidentposten utses av partiernas medlemmar för första gången. Också det beslutet, som anses bredda demokratin och göra folket mer delaktig i den demokratiska processen, har förkastats av oppositionen som hotar med hungerstrejker och generalstrejker. Förra veckan ägde en generalstrejk rum som dock bara samlade ett mycket litet antal, än mindre arbetare och vanliga anställda bolivianer.

Men för oppositionen spelar det ingen roll. Den håller fast vid samma USA-manual för att åstadkomma regeringsbyte som i Venezuela och Nicaragua.

Det är heller ingen tillfällighet att gårdagens vandalism och förstörelse ägde rum i Santa Cruz, som historiskt sett är den politiska högerns och separatisternas centrum. Det var här som försöket till en statskupp via en uppstyckning i regioner inleddes i september 2008. Den fick till följd att USA-ambassadören Philip Goldberg, med rik erfarenhet av hur Jugoslavien slogs sönder i regioner i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet, utvisades från Bolivia. Han hade träffat Ruben Costa, guvernören i länet Santa Cruz och dåvarande ordföranden för ”Civilkommittén”, en illa dold organisatorisk fasad som gick i spetsen för uppstyckningen av Bolivia i sällskap med civilkommittéerna i länen Pando, Beni och Tarija.

Det var heller ingen tillfällighet att det var påstådda maskerade studenter som attackerade fastigheten där Valtribunalen i Santa Cruz är belägen. Statskuppsmanualen och USA:s ”lärare” satsar sedan ett decennium målmedvetet och metodiskt på universitetsstuderande, både på de privata som på de statliga universiteten.

Den tredje fasen av Gene Sharps manual för regeringsbyte sammanfattas med att kampen koncentreras för politiska och sociala rättigheter och ett försök att mobilisera fram våldsamma protester där statens olika organ och institutioner hotas. I Santa Cruz uppfylldes det steget igår genom att länets skattemyndighet samt det regionala kontoret för de statliga telekommunikationerna, ENTEL, attackerades.

Men det var länets Valtribunal, som är den institution som ger Evo och Alvaro rätt att ställa upp i valet, som var huvudmålet för kuppmännen. Därmed drar den till sig hatet som målmedvetet piskas upp på samma sätt som när sandinistlokaler brändes ned i Nicaragua i våras eller PSUV-lokaler i Venezuela förra året, där också den centrala Valtribunalen attackerades med brandbomber.

James Petras, universitetsprofessor i USA och en känd vänsterintellektuell i Latinamerika, sa i måndags, en dag INNAN händelserna i Santa Cruz: ”Det finns intellektuella grupper och ett antal NGO:s som kritiserar Evo Morales från vänster men spelar högern i händerna. Det är uppenbart att Evo Morales har ett stort folkligt stöd, också från armén, åtminstone än så länge. Men Washington har en omfattande plan som stöds av Brasilien som nu omförhandlar försäljning av olja. Det verkar som Bolsonaro är involverad med USA i sökandet efter hur man kan begränsa försäljningen av olja från Bolivia. För det andra; de mobiliserar vissa delar av befolkningen, inklusive intellektuella grupper av höger och mitten, de anklagar Evo Morales för korruption (del av Kuppmanualen). De använder alla lagliga och olagliga medel. Men Evo Morales har ett brett folkligt stöd och har vidtagit vissa åtgärder nu som kan fördjupa detta folkliga stöd.

Men, säger Petras och fortsätter: ”Vi måste inse att läget i Latinamerika av i dag är ogynnsamt. I Argentina, Brasilien, Chile eller Peru existerar hårda högerregeringar som söker att låsa in Bolivia för att skära av en de sista progressiva bastionerna i Latinamerika. Det är mycket allvarligt och vi har inte tillräcklig uppmärksammat att denna omringning av Bolivia har skapats.”

Evo Morales kommenterade i dag händelserna i Santa Cruz. Han menade att oppositionen inte räds så mycket Evo-Alvaro utan ursprungsbefolkningarnas rörelse och den bolivianska arbetarklassens stöd till duon: ”Vi har fortfarande vissa skillnader till en del grupper av bolivianer. Dessa begär att Evo och Alvaro inte ska utses till kandidater. Jag vill påstå att det inte beror på rädsla för Evo och Alvaro utan av rädsla för den ursprungliga indianska rörelsen, det är rädsla för arbetarna, som för första gången i Bolivias historia via en extrakongress där COB (landets LO), beslutar att Evo ska vara dess kandidat. Det har aldrig hänt tidigare sedan grundandet av COB och republiken”, sade Bolivias statschef stolt när han invigde nya installationer i kommunen Belén de Andamarca i gruvarbetarlänet Oruro.

Dick Emanuelsson 181212

https://boliviadickeman.blogspot.com/2018/12/igar-tog-oppositionen-steg-3-i-sin.html?fbclid=IwAR1NarSp6xuzChgtUCW80PDlO8cpfzgQTaV6vlnXVF0AKS6hp2mrbyEeu4s

Protesterna var ”klassbaserade, rasistiska och våldsamma”

Bolivias regeringsparti MAS (Rörelsen för Socialism) sade genom sin talesman David Ramos att fredagens protester från de s.k. plattform 21F, tillsammans med ledare för oppositionen, hade en klassbaserad, rasistisk och våldsam karaktär.

Personer som deltog i protesterna tvingade affärer, marknader och små handlare att ge efter och stänga. Tidningar rapporterade att de protesternade slängde stenar, flaskor, käppar och andra saker mot medborgare och poliser när dessa försökte öppna gator som blockerades av stolar, rep, sopcontainers och jordhögar

I La Paz stötte demonstranterna samman med poliser som vaktade Högsta Valmyndigheten TSE. I staden Riberalta dog en kvinna efter att ha attackerats av aktivister från 21F. Fallet utreds för närvarande.

David Ramos framhöll att denna bild av våldsamheter var en presentation av rörelsen 21F, som fördömer Evo Morales kandidatur till primärvalen 2019. Det är en rörelse från ”överklassen, rasistisk och våldsam. Våldet som de utövar har kostat en kvinna livet, en kvinna som bara ville arbeta”, sade han i en intervju med kanal RTP. Ramos underströk att i Bolivia råder full demokrati och inte en diktatur som oppositionen hävdar.

Agencia Boliviana de Informacion 181207

https://www1.abi.bo/abi_/?i=416664&fbclid=IwAR1vm8p2C6Sjb4QaNq8q4s-IiD0zLveWckZZQV6mxrv8-FRGXTTaR_rZ7QA