Colombia: Lejda mördare har människorättsaktivister i sikte

"Att vara en social ledare är inte ett brott". Morden på aktivister verkar inte ha något slut. 4 på 48 timmar är senaste noteringen från det högerstyrda Colombia. Foto: hacemosmemoria.org

100 dollar kostar ett människoliv

85 % av morden på människorättsaktivister begicks förra året i de latinamerikanska länderna Colombia, Brasilien, Guatemala, Honduras och Mexiko.

Människorättsaktivister i Colombia skjuts av lejda mördare som dödar för så lite som 100 dollar, sade idag en högt uppsatt FN-tjänsteman och uppmanade landets regering att kämpa mot den ökande mordfrekvensen.

Ett fredsavtal i Colombia som skrevs på för två år sedan gjorde slut på landets halvsekellånga inbördeskrig. Detta har medfört en nedgång med 40 procent i mordfrekvensen allmänt, medan dödandet av aktivister tvärtom ökat, uppgav Michel Forst, FN:s specielle rapportör för människorättsförsvarare.

Enligt en rapport i juli från den brittiskbaserade kampanjgruppen Global Witness så mördades närmare fyra jord- och miljöaktivister i veckan, varje vecka förra året. Det är det dödligaste året som registrerats.

”I landsbygdsområden, där statens frånvaro kombineras med utbredd närvaro av organiserade och beväpnade illegala grupper, så är män och kvinnor, mänskliga rättighetsförsvarare ett enkelt mål för de som ser dessa och deras människorättsagenda som ett hinder för sina intressen, ” sade Forst i ett uttalande efter ett tiodagarsbesök i Colombia.

”Jag blev förvånad att få veta att för 100 dollar så kan du ’komma undan med det’ eller åtminstone hyra en lejd mördare”, sa han.

Aktivister som arbetar med mänskliga rättigheter och rätt till jord, de som försvarar HBTQ-rättigheter och ledare från Afro-colombianska grupper samt ursprungsbefolkning, är de som löper störst risk, sa Forst.

”Jag blev verkligen bestört av det jag hörde från dem”, sa Forst som träffade fler än 200 aktivister runt om i Colombia. Mödrar gav honom foton på sina söner och döttrar som försvunnit. Forst hörde också vittnesmål från aktivister som hade utsatts för attacker som han beskrev som de ”mest förfärliga upplevelserna” som han fått höra om i sin karriär. ”Situationen jag ser i Colombia är verkligen dramatisk.”

Aktivister skjuts ner i en takt av en varannan dag så här långt under året i Colombia. Det enligt Indepaz, en Bogotabaserad tankesmedja. Forst noterade att under hans tio dagar långa officiella besök i landet mördades fyra aktivister.

Forst uppgav att han också var bekymrad över vittnesmålen från Afro-colombianska aktivister som hävdade att attackerna på dem kunde ha en direkt eller indirekt koppling till utländska företag som opererar i Colombia, huvudsakligen inom gruvsektorn.

Den nya regeringen under den konservative president Ivan Duque har fördömt våldet sedan han intog sitt ämbete i augusti och lovade flera åtgärder och en nationell plan för att bättre skydda aktivister.

Enligt regeringskällor har 213 rättsaktivister mördats mellan januari 2016 till oktober 2018.

”Jag känner ett åtagande i de högsta nivåerna i staten. Vi får se under de kommande månaderna om detta följs av konkret implementering, ” yttrade Forst.

Thomson Reuters Foundation  181203

https://www.reuters.com/article/us-colombia-rights-killings/human-rights-activists-say-hitmen-are-targeting-them-in-colombia-u-n-idUSKBN1O22OW?fbclid=IwAR3ynS491qoHm8QwdOYeGwt-ssgbPt0iamT_TP97COGYqJ0JyBMTNDRqiNQ