Utbredd korruption och våld i Brasiliens nya ledarskikt

Det har inletts undersökningar om korruptionsbrott mot Bolsonaros fru och son. Sergio Moro, domaren som gick så hårt fram mot Lula är plötsligt väldigt förtegen. Det har också kommit fram uppgifter om att Moro redan 2005 började på en plan för att sätta dit Lula. Tisdagen den 11/12 har satts som en internationell kampdag till stöd för Lula.

I Brasilien söker sig nu den nuvarande presidentens parti MDB (förut PMDB) sig allt närmare Bolsonaro och verkar vilja ingå i hans underlag. Speciellt president Temer beter sig närmast som en underdånig hund. Han har grava korruptionsanklagelser emot sig, som han köpt sig fri från i kongressen genom att dela ut tjänster och projekt.

Det är en grym fars hur brassarna än en gång lurats att tro på en räddare undan korruption. Men det verkligen allvarliga är det våld som nu hotar. Innan Bolsonaro tillträtt har våldet och angreppen mot sociala rörelser tilltagit. Senaste uppgiften handlar om två medlemmar och aktivister i de jordlösas rörelse (MST), Rodrigo Celestino e José Bernardo da Silva som mördats i ett läger i Paraiba av pistolmän som anföll när lägret åt middag. Detta kommer säkerligen inte att vara det sista fallet, ännu värre kan det bli efter 1 januari. Vill du delta i stödet för demokratin i Brasilien, anmäl intresse till brassar@yahoo.com för mer information.

Henrik Brandão Jönsson skrev bland annat så här i tidningen Arbetsvärlden:

Efter Bolsonaros seger kan facken komma att förföljas. Hat sprids i sociala medier. Bolsonaro vänder sig mot den fördelningspolitik som Arbetarpartiet drivit i 13 år och anser att partiets starke man, Lula da Silva, ägnat sig åt organiserad brottslighet. Bolsonaro menar att Arbetarpartiets medlemmar är förtäckta kommunister som vill ta från de rika och ge till de fattiga. Landets sociala rörelser kallas för terrorister och fackförbunden kan komma att förföljas.

Bolsonaroregeringen vill ändra på en så kallad terroristlag så att den även ska omfatta sociala rörelser och fackförbund.

”Bolsonaro vill kriminalisera fackförbund och sociala rörelser som inte följer hans politik. Det gör oss väldigt oroliga”, säger fackföreningsaktivisten Juvandia Moreira.

I sociala medier sprider Bolsonaroanhängarna sitt hat och har gått till fysiskt angrepp mot flera sympatisörer till Arbetarpartiet. Under valkampanjen dödades capoeiramästaren Moa do Katendê på en bar i Salvador för att han försvarat Arbetarpartiets politik att minska våldet i Brasilien genom att jämna ut de sociala klyftorna. En Bolsonaroanhängare gick hem, hämtade en kökskniv och högg ihjäl honom.

Nyhetsbrevet BRASIL-SUÉCIA Nummer 291, 181210, Redaktör: Lennart Kjörling