Brasilien återinför programmet Fler Läkare

Fler Läkare Brasilien
Foto: Twitter @ricardostuckert via @LulaOficial

Brasilien återinför programmet Fler Läkare

President Luiz Inácio Lula da Silva godkände den lag som gör det möjligt att återinföra det brasilianska programmet Fler Läkare (Mais Médicos),  genom en provisorisk åtgärd av den federala regeringen som godkänts av nationalkongressen.

Genom lagen inrättades den nationella strategin för utbildning av hälsovårdsspecialister, som ska öka antalet läkare inom primärvården i det enhetliga hälso- och sjukvårdssystemet (SUS), främst i de mest utsatta regionerna.

Fram till årets slut kommer 15 000 läkare att anställas för att arbeta i det inre av den sydamerikanska jätten och i stora städers ytterområden. Detta kommer att fördubbla antalet berörda yrkesgrupper till 28 000 och garantera primärvård för cirka 96 miljoner brasilianare.

I sitt tal vid ceremonin beklagade Lula att programmet hade stoppats under den tidigare presidenten Jair Bolsonaros regering.

”När Alexandre Padilha (hälsominister i Dilma Rousseffs regering 2011-2016) skapade Fler Läkare trodde jag inte att någon skulle kunna stoppa det”, sade den f.d. fackföreningsmannen och fortsatte med att garantera: ”Nu är det här för att stanna”.

Lula uppmanade hela samhället att försvara Fler Läkare och SUS, som inte tillhör någon regering utan det brasilianska folket.

”SUS är vårt. Vi måste bara fullända det, förbättra det och värdesätta våra yrkesutövare, från vaktmästare till läkare, så att sjukvården kan fylla sin funktion att rädda liv”, sa han.

Och Mais Médicos är ett sätt att förbättra SUS, betonade han, för med det för vi ut rätten till anständig vård till de mest avlägsna hörnen av vårt land och till den övergivna periferin.

Han sade att det inte räcker med att ha läkare. ”Läkaren måste finnas där människorna finns. Mais Médicos är en möjlighet att närma dem till patienterna och ge dem den respekt som människor behöver ha i det här landet.”

Vid ceremonin rapporterade hälsominister Nísia Trindade att efter den första annonsen som i år utlyste 5 900 tjänster, inkom rekordmånga 34 000 ansökningar.

Av de först utvalda arbetar nu 3 600 läkare i hela Brasilien och 1 300 till ska införlivas i programmet, som skapades 2013 under Rousseffs regering.

Till [den första upplagan av] detta program kom läkare från olika länder, inklusive Kuba, som den 14 november 2019 bekräftade den solidaritet och humanistiska kallelse som vårdpersonal i dussintals länder visat när programmet avslutades, på grund av de villkor och nedsättande uttalanden dåvarande president Bolsonaro gjorde om denna personal.

Cubadebate 230715 /cv

Presidente brasileño certifica ley para el regreso del programa Más Médicos