Camilo Guevara March sa alltid ”El Che”

Che's äldste son Camilo
Camilo Guevara March. Foto: CubaSí

Camilo Guevara March sa alltid ”El Che”

Den 29 augusti dog Camilo Guevara March, son till Ernesto Che Guevara och Aleida March. Han arbetade vid Che-centret i Havanna, som ägnar sig åt studier och spridning av Ches idéer. 

Camilo Guevara var på besök i Caracas och avled på grund av en blodpropp i lungorna som orsakade en infarkt. Camilo blev 60 år. 

 

Hans merit var inte att han var Che Guevaras och Aleida Marchs äldsta son. Meriten var inte att ha uppkallats efter Camilo Cienfuegos, befälhavaren med det eviga leendet, den hjältemodiga gerillakrigarens vapenbroder. Meriten var inte att ha ärvt ett utseende och en röst som påminde om hans far. 

Hans merit var att han var sig själv, Camilo, ”el Cabe”, den kubanske spjuvern med det uppriktiga leendet och ibland, men sällan, med den rynkade pannan på grund av något missnöje eller en tillfällig motgång. Vän till sina vänner, far till sina döttrar, en kärleksfull make, en lydig och upprorisk son till sin mor, en bror till sina syskon och till alla dem som han öppnade sitt stora hjärta för – det hjärta som nu insisterat på att inte längre slå. 

Camilos största merit var att han var en del av den enade klanen Guevara March, barn som till en början inte förstod varför deras far inte var där, varför Fidel var deras farbror, varför de var tvungna att hålla dörren stängd i familjens hem, nästan som en fästning, där det då och då passerade någon idiot som fotograferade för att se om han kunde få en bild på någon av dem som en trofé till tabloiderna.

Och så växte de upp, präglade av Ches mäktiga skugga och den kärleksfulla Aleidas enorma ansträngningar, så att de skulle växa upp så som han hade bett Fidel om i sitt avskedsbrev: ”… här lämnar jag (…) de käraste av mina kära… Att jag inte lämnar mina barn och min fru något materiellt och det sörjer jag inte: jag är glad att det är så. Jag ber inte om något för dem, för staten kommer att ge dem tillräckligt för att leva och utbilda sig…”.

Och så blev det. Camilo och hans syskon studerade som alla kubanska barn. Och de växte upp med fler förnamn än efternamn, ibland höljda i hemligheten med sina egna identiteter. Så småningom fick de veta sanningen om sina liv, och de läste var och en av dem i sin egen tid och tolkade avskedsbrevet på sitt eget sätt: 

Till mina barn

Kära Hildita, Aleidita, Camilo, Celia och Ernesto:

Om ni någon gång måste läsa detta brev så är det för att jag inte längre finns bland er. Ni kommer knappt att minnas mig och de yngsta kommer inte att minnas någonting. Er far har varit en man som handlat som han tänkt och kan försäkra att han varit trogen sin övertygelse.

Väx upp som goda revolutionärer. Studera mycket för att behärska tekniken, som gör det möjligt att behärska naturen. Kom ihåg att Revolutionen är det viktiga och att ensam, var och en för sig, gör ingen av oss skillnad. Framför allt hoppas jag att ni alltid ska ha förmågan att i djupet av er själ känna varje orättvisa som begås mot någon människa, var som helst i världen. Det är den finaste egenskap en revolutionär kan ha.

Farväl, mina barn, jag hoppas fortfarande att vi ska ses igen. En stor kyss och kram från Pappa.

 

Det är svårt för Camilo Guevara att minnas mannen i olivgrönt med det glesa skägget som omfamnade honom så kärleksfullt på familjefotona. Han var pionjär och många gånger skulle han upprepa pionjärernas motto från 1967: ”Vi ska bli som Che”. I början, när han var sex år gammal, var han kanske inte ens medveten om att han lovade att bli som sin egen far.

Men han visste hur han med yttersta ödmjukhet skulle uppnå det. Hans villkorslösa kärlek till Kuba, hans kärlek till fotografering, hans hängivenhet till arbetet vid Che Guevara-centret, som leds av hans mor, och alla hans ansträngningar för att rädda och göra sin fars otroliga fotografiska arbete känt på Kuba och i världen var – är – hans bästa hyllning.

”Cabe” (som han kallades av nästan alla sina närmaste) hade en fin kreolsk humor och var väldigt barnkär. En av de många gånger vi träffades, för ungefär 15 år sedan, skämtade han med min dotter Laura, som då var väldigt liten. När jag presenterade honom för henne uppstod en förvirring som han vände till ett skämt: ”Camilo och hans fru”, sade jag till Laurita och pekade på dem, och han, som vanligt med en cigarr i munnen och ett uppriktigt leende, pekade på Rosa, sin fru, och sade: ”Ja, hon är Camilo och jag är hans fru”.  Sedan dess och till denna dag kallar Laurita honom Camilo-fru varje gång vi ses, och han ler sin pappas omisskännliga leende.

Vi träffades senast i maj förra året på Che Centret tillsammans med en rysk journalist. När Camilo tackade ja till intervjun varnade han mig: ”Om det är för att prata om centret och dess arbete, ja, men bara om det.” Under mötet försökte ryssen flera gånger att tala om ”Ches son”, och Camilo, som behärskar Pusjkins språk väl eftersom han studerat i Moskva, lät honom inte avsluta frågan: ”Den här har redan gått längre än vad som var överenskommet”, sa han till mig, och sedan återgick han, precis som Fidel brukade, till det ämne som intresserade honom.

Den dagen, och varje gång hans far på ett eller annat sätt kom upp i våra samtal, hörde jag aldrig Camilo kalla honom för något annat än ”El Che”. Det är uppenbart att han alltid gömde sin far i sitt hjärta. Bara för honom.

Gå lugnt och stilla Cabe. På ditt eget sätt, utan fanfarer eller glitter, var du också en kubansk revolutionär av denna tid, du blev också som han. 

César Gómez Chacón, CubaSí 220830
(Övers: CV)

Camilo Guevara March siempre decía «El Che»