Colombias armé genomför massaker. Regimen tvingas backa! Protesterna fortsätter.

Colombia sätter in armén mot demonstranter. Flera dödade.

Efter att nedanstående skrevs har nu Duque dragit tillbaka skattereformen som utlöste massprotesterna. Men priset har varit högt: 35 döda och fler än 1 000 gripna. 

 

Senaste nytt: (se hela artikeln nedan)
Folkupproret: Ridande bönder och oljearbetare i länet Casanare som blockerar vägarna i protest mot den statsterroristiska Duqueregimen, grep 14 militärpoliser ur den hatade ESMAD-skvadronen.
De 14 hade satts in med målet att bryta blockeringen av vägar i länet med det fatala resultatet att de ringades in av 200 ridande bönder med lasson som om de vore boskap. Poliserna hade begärt förstärkning från arméns helikopter (för det finns det pengar) men som tydligen inte vågade utmana det ridande ”Motståndskavalleriet”. De 14 gripna terror-poliserna överlämnades senare till myndigheterna utan att ett hår hade krökts på deras huvud, en avgrundslik skillnad mot hur ESMAD behandlar sina offer som både misshandlas, torteras och i värsta fall dödas. I staden Cali sköt de ihjäl åtta demonstranter den 30 april.
Regimen i Bogota har lidit ett förnedrande politiskt nederlag. Ett enigt folk har under snart en vecka stridit mot en regim som använt helikoptrar (som från luften beskjuter massorna med tårgas och kulor) eller militärpoliser och arméns antigerillastyrkor kunnat slå ned protesterna eller neutralisera stridslystnaden hos folket.
Även om det första och främsta kravet, ett slopande av en momsbeskattning på colombianernas främsta förnödenheter har hörsammats och finansministern avgått, hörs ropen om att generalstrejken bör fortsätta. De organiserade indianbosättningarna har anslutit sig och större delen av transportsektorn har beslutat gå i strejk. Och när transporterna stannar, stoppas också samhällsmaskineriet.
Dick E., Tegucigalpa 210503

 

I Colombia pågår sedan fyra dagar omfattande protester mot extremhögerns president Duque, vars skattereform slår mot de breda massorna. En generalstrejk är utlyst på obestämd tid. Fruktansvärd repression över hela landet med flera dödsskjutningar!

Colombias tredje stad Cali är totalt militariserad sedan den 28 april den första dagen av generalstrejken då utegångsförbud infördes och landets försvarsminister Molano anlände och i sällskap med armén som intog positioner över staden för att med AKA-gevär kväsa det gryende folkupproret i Colombia.

Bilder och videosekvenser som nu publiceras från landet visar att tårgas används i undantagsfall. I stället är det hett bly från pistoler och gevär som riktas mot ett obeväpnat men kampberett folk!

I ett direktsänt tal till nationen från presidentpalatset på 1 maj-kvällen informerade Duque att han beslutat att kalla ut specialstyrkor från armén som tillsammans med polisiära kravallstyrkor har order att slå ned fortsatta folkliga protester, också med sina vapen som de har använt och använder i kriget.

Den oligarkiska USA-allierade regimen är skakad. Den trodde sig ha övervunnit det nästan förrevolutionära stadiet när generalstrejken i november 2019 ställdes in och pandemin så smått började greppa tag i landet.

Nu, med några av de högsta antalet av smittade och döda i Latinamerika, menar colombianerna krasst, att det största hoten mot colombianerna utgörs av den statsterroristiska regimen som likt en papegoja säger att hotet kommer från viruset och…. Venezuela, ”där de mänskliga rättigheterna bryts flagrant av Madurodiktaturen”.

Ta en titt på bilden från Colombias tredje stad Cali. Hur många människor som samlats där är omöjligt att beräkna. Det ser ut som demonstrationerna mot den nyliberala Piñeradiktaturen i november 2019. Att Piñera i Chile, Duque i Colombia, Lenin Moreno i Ecuador och Bolsonaro i Brasilien har sina dagar räknade, det vet vi. Vad vi inte vet är hur många människoliv som kommer att registreras på deras samveten när de lämnar in.

Foto från Colombias tredje största stad, Cali. Folk har gått man ur huse för att protestera mot Duque-regeringen

Den förre paramilitära narko-presidenten Alvaro Uribe skrev ett Twitter på generalstrejkens andra dag, där han klargjorde att polis och armé skulle ges fria händer att skjuta mot sitt eget folk. Igår beslutade Duque att hörsamma sin politiske mentor och boss.

Om samma beslut, att kalla ut armén, hade fattats i…, ni vet, i de där tre länderna i Latinamerika som börjar med bokstäverna K, V, och N, vad tror ni reaktionerna hade blivit i landets medier, UD, riksdagen, reportrar som jagar v-ledaren ”för en kommentar om kommunistdiktaturens beslut att kalla ut landets arméstyrkor på gatorna”, ett beslut president Ivan Duque fattade på självaste 1 Maj för att stävja det gryende folkupproret i Colombia?

I Colombia idag, liksom Chile 2019, har rädslan försvunnit. Känslan av att ”vi har bara våra kedjor att förlora men en hel värld att vinna”, skakar regimen som i den historiska backspegeln ser och vet att denna beslutsamhet alltid har slutat med seger för folken!

Dick Emanuelsson 210501, 210502

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)