De amerikanska staternas organisation OAS skämmer ut sig

Med ambitionen att bli återvald som ordförande för det skändligen misskrediterade OAS driver Luis Almagro sin kampanj med de vanliga lögnerna mot Kuba, Venezuela och Nicaragua.

Almagro har iscensatt en show i USA, nu med anklagelsen att Kuba exporterar ”torterare” till Venezuela och Nicaragua.

Ja, det är ju hemskt. Tänk er de 46 000 kubanska solidaritetsarbetarna i Venezuela. Den stora majoriteten av dem är läkare, hälsovårdstekniker, sjuksköterskor, lärare, idrottstrännare, kulturinstruktörer. Enligt Luis Almagro ”utbildar de i tortyr”.

Men inte nog med det. De hundratals kubanska läkare som arbetar i Nicaragua är också ”torterare” försäkrar bedragaren, som nyss tillkännagav sin kandidatur för att omväljas som generalsekreterare för OAS 2020 – 2025.

Och han kan säkert smäda ytterligare tusentals hjälparbetarae som erbjuder sina tjänster i Guatemala, Haiti, Bolivia, Ecuador och kanske till och med de som genomför ögonoperationer inom ”Operation Mirakel” i Almagros eget hemland Uruguay. Bara där har ”Operation Mirakel” hjälpt 77 200 personer under elva år att återfå synen. Det enligt Prensa Latina. Av dessa led 50 000 av starr och skulle varit fortsatt blinda om de inte hade fått vård.

Kubas Medicinbrigad i Uruguay har tagit emot över 450 000 fattiga uruguayaner enligt hälsovårdsdmyndigheter i landet. ”Operation Mirakel” anlände till Uruguay 2005 som en del av ett avtal för att avhjälpa synsvårigheter. 2007 började sjukhuset ”Ögonsjukhuset José Martí” att fungera. Vad säger herr Almagro om det? Betecknar han dessa läkare som återgett synen åt tusentals medborgare i hans land som torterare?

Vi skulle kunna fortsätta att räkna upp exempel från ytterligare 68 länder där det finns kubanska läkare. Det de gör är att ge solidaritet.

Alla i Kuba vet, och jag är säker på att den stora majoriteten av latinamerikaner också vet, att Almagro är en lögnare, cyniker och en vulgär dräng betald av USA. Och som en sådan bör vi avslöja honom och hans anhängare och finansiärer. Nu, inför hans önskan att återväljas till ledningen för en av de mest diskrediterade institutioner på denna planet, har han åter dragit igång en kampanj med användning av sina mest slitna lögner mot Kuba, Venezuela och Nicaragua. Det är mycket möjligt att han blir återvald eftersom en person som han har få medtävlare. Hans roll som anti-latinamerikansk dräng överträffar vem som helst som aspirerar på denna position.

Vid hans senaste besök i Washington deltog legoknektar som rest dit från Kuba, med flygbiljetter och alla kostnader betalda av USA. De var inbjudna för att ljuga, för att stödja påstådda vittnesmål och för att applådera Almagro för varje utfall mot Kuba, Venezuela eller Nicaragua som ”kränkare av de mänskliga rättigheterna”.

Almagro markerade mönstret för mötet när han försäkrade att det handlar om en ”bestämd och kontinuerlig process för att fördöma den kubanska regimen.” Denne cyniker anklagade den kubanska regeringen för att exportera ”terrormekanismer” till andra länder som Venezuela och Nicaragua. Till denna cirkus samlades personer från de sämsta lagren. Sådana som Rene Bolio, som kallar sig president för Justicia Cuba och Orlando Gutierrez. Båda dessa med kopplingar till terrorister i den kubaamerikanska maffian i Miami. De var de som öppnade debatten bland nostalgiker, terrorister, aspiranter att bli det, med flera. Självklart fanns där höjdarna, Berta Soler och Marta Reyes, de självutnämnda Damerna i Vitt. Alla under ledning av den värste, Luis Almagro, generalsekreterare för OEA.

Flera av dessa lever i Kuba eller reser regelbundet till ön, de förses med massor av dollar av USA och de låter alltid låna sig, såväl till USA som Europa, för att ta flyget till vilket möte som helst som organiseras för att smutskasta Kuba.

När jag läser den kompletta deltagarlistan till spektaklet lägger jag märke till att jänkarna får punga ut med en rejäl summa pengar eftersom det blir många flygbiljetter, middagar, drinkar och julgåvor.

Vad gäller Almagros påståenden om tortyr vill jag påminna om att det i ett hörn av vårt oberoende Kuba finns ett mörkt tortyrcenter skapat av USA på den illegala basen i Guantanamo. Dit har hundratals personer förts, många bara för att de ser arabiska ut, och där utsatts för den grymmaste misshandel som någon människa kan utsättas för. Många har inte klarat det utan avlidit. Andra har begått självmord. Andra väntar att någon gång få en rättegång för att åtminstone få veta varför de förts dit.

Det kan tyckas märkligt att herr Almagro, hans ökanda OEA och hjonen han samlar och betalar, aldrig höjt den minsta protest mot den verkliga tortyr som dessa människor utsätts för.

Om vi pratar om Almagros ”tortyroffer” så vill jag påminna om den dåvarande chefen för WHO Margaret Chan som vid ett besök i Kuba juli 2014 sade:”Vi skulle varmt vilja önska att alla invånare på jorden skulle ha tillgång till hälsovård av den kvalitet som Kuba har.”

Under de första fem åren efter revolutionen lämnade ungefär hälften av alla läkare ön. Knappt 3 600 blev kvar. Idag har Kuba mer än 85 000 läkare och högst andel läkare i förhållande till befolkningen i världen, 7,7 per 1 000 invånare, dvs. 1 läkare per 130 invånare. I den senaste historien har det funnits tillfällen när mer än 50 000 kubanska hälsovårdsarbetare, varav hälften läkare, utfört uppdrag i 68 länder.

Under alla dessa år har 325 000 hälsovårdsarbetare utfört 580 000 internationella uppdrag. Fler än 4 miljoner fattiga i 34 länder har gratis opererats tack vare det solidariska kubansk-venezolanska projektet Operation Mirakel. Kuba har fler läkare i andra länder än de rika länderna sammanlagt. Bara i Venezuela har de kubanska insatserna under tolv år räddat 1,5 miljoner liv.

Kubas Brigader vid katastrofer, Henry Reed-brigaderna, belönades 2017 av WHO efter att ha vårdat fler än 3,5 miljoner personer i 21 länder.

Elson Concepción Pérez, Granma 181209

http://www.granma.cu/mundo/2018-12-09/jolgorio-mercenario-en-la-oea-09-12-2018-20-12-54