De kubanska läkarna: business eller värda Nobelpriset?

Kubanskt medicinskt samarbete: business eller värt Nobelpriset?

Rätten till allmän och gratis hälsovård är heligt i den kubanska grundlagen. Det är helt otänkbart att det skulle handla om profiter, ”kunder” och privata vinstdrivande företag.

Men Vita Huset, med stöd av en kör av stora medier, upprepar budskapet att Havanna profiterar på det hälsovårdsbistånd som det erbjuder andra länder.

Det är inga statshemligheter. Det är ett legitimt samarbete mellan länder Syd-Syd. Länder som har resurser betalar Kuba. Dessa inkomster bidrar till Kubas allmänna och fria hälsovård. De bidrar också till Kubas samarbete med fattiga länder som inte har råd att betala och som inte behöver göra det.

De kubanska hälsovårdsarbetarna känner till det och godkänner det i individuella kontrakt om de vill arbeta utomlands.

Men Washington insisterar på att det är ”affärer för regimen”. Är det då inte märkligt att USA:s olika departement eller deras underrättelsetjänster inte har kunnat visa ett enda bevis på att dessa pengar hamnar på konton hos politiska ledare eller ämbetsmän? Washingtons hela kampanj är ett berg av lögner, med stora resurser bakom. Dessa resurser har lyckats att köpa några få hälsovårdsarbetare som får manus om vad de ska säga av den ökände senator Marco Rubio.

Den överväldigande majoriteten av hälsovårdsarbetare, som av olika skäl lämnat Kuba, ställer inte upp på det. De lever inte på att smutskasta sitt land utan fortsätter att arbeta i den humanistiska tradition som format dem.

Kampanjen för att förstöra det kubanska samarbetet har gett ganska dålig utdelning. Sant är att några vasallstater till USA, som Brasilien, Bolivia och Ecuador, brutit med Kuba. Men erkännandet till hälsovårdsbrigaderna bara växer och idag har Kuba fler förfrågningar än vad det kan ta hand om.

Initiativ har också tagits för att de medicinska hälsovårdsbrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris. Men det är inget vi får läsa om i tidningarna.

Cubadebate 200518

Cooperación médica cubana: ¿Negocio o Premio Nobel?

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72