Den ”mjuka kuppen” i Kuba

Ohämmat blandar sig USA i andra länders angelägenheter. Det ifrågasätts aldrig av våra medier eller politiker.

 

USA blandar sig in i andra länders angelägenheter som om det vore en självklarhet. Medier eller politiker ifrågasätter aldrig stormaktens rätt att göra det. När USA avslöjas för krigsbrott, allomfattande övervakning och billigt intrigerande vänds vreden och straffen inte mot förövaren USA, utan mot avslöjaren, i detta fall Julian Assange och Wikileaks. 

Hemliga telegram och den ”mjuka kuppen” i Kuba

Kubanska media har de senaste dagarna visat på USA-diplomaters direkta inblandning i en falsk hungerstrejk som utlöste ett försök till en ”mjuk kupp” i Kuba. (Se https://www.cubainformacion.tv/contra-cuba/20201201/88959/88959-cuba-muestra-la-participacion-directa-de-la-embajada-de-eeuu-en-la-provocacion-de-san-isidro) [Eller läs tidigare artiklar på Svensk-Kubanskas hemsida där de senaste undergrävande aktionerna redovisas.] [Hungerstrejken var ”falsk” så tillvida att de ”hungerstrejkande” både åt och drack.]

Men det började inte då. 2011 avslöjade Wikileaks USA-regeringens försök att provocera fram denna typ av aktioner på ön. USA riktar in sig på unga konstnärer och universitetsstuderande. (https://www.youtube.com/watch?v=C1fUKdCjV1E).

I ett telegram från 27 november 2006 står det: ”63 unga demokratiaktivister från Kubas viktigaste oppositionsgrupper träffades på ett möte som utgör en milstolpe i försöken att hitta en gemensam ståndpunkt. Mötet hölls på gården till residenset för USA:s Political Affairs Officer i Havanna. Flera personer från Intressekontoret [numera ambassad] var närvarande.”

”Efter ett kort välkomsttal av Political Officer från USA:s beskickning talade de tre ungdomsgrupperna till de närvarande. Därefter fick de se en rörande dokumentär om hur Jugoslaviens diktator Milosevic störtades. Filmen belyste den viktiga roll som ungdomar från jugoslaviska OTPOR, ”motstånd”, spelade i genomdrivandet av förändringen genom möten, mobiliseringar och sarkasm.”

”Ett nyckelelement i händelsen [mötet hos US-diplomaten] var att det var en gräsrotsaktivitet som skapades av kubanerna. Den skulle inte ha hänt utan stöd från USA:s Intressekontor som stod för lokal och kontakterna. Vi kommer att jobba lika hårt för att uppmuntra motståndsaktioner. Särskilt för att förbättra och öka nätverkande bland universitetsstudenter som är motståndare till regimen.”

Telegrammet finns att läsa på: https://wikileaks.org/plusd/cables/06HAVANA23546_a.html

Tidigare, i februari 2005, hade OTPOR-ledaren Ivan Markovic i ett möte med USA:s president George W.Bush framfört planerna på en ”färgrevolution” i Kuba. Det framgår av den franska dokumentären ”United States to the Conquest of the East” på https://youtu.be/W_7t3xxCEXM?t=275. (Efter 4,5 minuter).

Ett annat telegram, också det från USA:s Intressekontor i Havanna, är daterat 15 april 2015. Efter att ha diskvalificerat den traditionella kontrarevolutionen som korrupt, splittrande och utan inflytande, står det:

”Unga människor, inklusive bloggare, musiker och artister tillhör inte identifierbara organisationer trots att de är mycket bättre på att inta rebelliska positioner med större attraktionskraft. Men de är strikt kontrollerade av myndigheterna och undviker att få stämpeln ”dissident” på sig. Inte heller verkar de aspirera på att inta en ledarroll. Den internationella berömmelse som några få lyckats få, sådana som bloggaren Yoanny Sanchez, gör traditionella dissidentorganisationer ännu mer avundsjuka och hindrar dem från att arbeta med de nya nätverk som den yngre generationen börjat skapa.”

Den som har ögon att se med kan se vad som pågår.

Resumen Latinoamericano 201210

Soft Coup in Cuba: Two Secret Cables and a Revealing Video | Resumen LatinoAmericano English (resumen-english.org)

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72