Den venezuelanska högern planerar för våld

Diosdado Canello. Foto: Prensa Latina

Diosdado Cabello varnar för den venezuelanska högerns destabiliseringsplan

Förste vice ordföranden för Venezuelas förenade socialistparti (PSUV), Diosdado Cabello, varnade för planer från delar av landets opposition, att bland annat ta över Miraflores-palatset, regeringens säte, rapporterades det här idag.

I sitt kvällsprogram Con el Mazo Dando avslöjade han ett flygblad som cirkulerar i Venezuela och Miami, i vilken högerflygeln utarbetat en tidtabell för att skapa våldsamheter när Nationella valrådet (CNE) tillkännager resultatet av presidentvalet den 28 juli.

Cabello fördömde att delar av oppositionen och USA-imperialismen har för avsikt att leda landet in i ett inbördeskrig och varnade för att planerna kommer att mötas av de revolutionära och chavistiska krafternas avsikt att upprätthålla och försvara freden på gatorna.

Flygbladet, som innehåller foton som anspelar på var och en av de operationer som ska genomföras, uppmanar ”alla att rösta och stanna i vallokalerna” den 28 juli och föreslår att man dagen därpå, ”oavsett de resultat som CNE tillkännager, marscherar och tar över Miraflores-palatset”.

För den 30 juli uppmanar pamfletten till en ”öppen rättegång mot höga regeringsledare” och menar att den 31 juli är dagen för ”Venezuelas pånyttfödelse”.

Diosdado Cabello, som även är ledamot av nationalförsamlingen, påpekade också att detta är högerns destabiliseringsplan och sade att ”det är vad de tror att de ska göra och att vi ska hålla oss lugna”.

Han kommenterade att ”denna extremistiska del av oppositionen måste ha Universitetsstadion redo för den rättegång som den fascistiska oppositionen utlyst mot Chávez-anhängarna, precis som de gjorde i Chile 1973 efter störtandet av Salvador Allendes demokratiska regering”.

Under de senaste 25 åren har vi lärt oss att göra motstånd och vi har inte lutat oss tillbaka för att se vad som händer, varnade han och hävdade att de chavistiska krafterna ”har kämpat, gjort motstånd, besegrat och byggt upp våra egna segrar”.

Vi har också lärt oss, ”vi begår misstag, men färre än tidigare”. Han tillade att de under hela denna tid har lärt sig att ”känna igen [dessa personer]” och vet att de aldrig ställer upp i val eftersom ”deras väg alltid är våldet”.

PSUV-ledaren betonade att chavister byggde sina egna segrar med befälhavaren Hugo Chávez (1954-2013) och president Nicolás Maduro.

Prensa Latina 240530 / cv

Cabello alertó sobre plan desestabilizador de la derecha venezolana