En container till Kuba – kontaktuppgifter med mera

Vi ska skicka en container till Kuba!

Kuba är hårt drabbat av USA:s ekonomiska krigsföring och Coronapandemins effekter på exempelvis turistnäringen. Tyvärr kommer inte ens ett maktskifte i Vita huset ändra något på detta. Det är därför som vår solidaritet behövs.

Att Kuba i mars 2020 fick stängas för turister innebar en mycket stor inkomstförlust för den kubanska staten. Den skärpta USA-blockaden har samtidigt lett till bränslebrist, till brist på vissa basvaror, till brist på reservdelar och mycket annat. När det under Coronakrisen uppstod brist på sjukvårdsmaterial passade USA dessutom på att skärpa blockaden ytterligare – allt i syfte att förvärra situationen på Kuba ännu mer. FN:s kommissarie för de mänskliga rättigheterna, Michelle Bachelet, kräver därför att USA ska häva sina sanktioner, åtminstone under den rådande pandemin.

Praktiskt solidaritetsarbete behövs

Trots sina egna ekonomiska problem har Kuba ändå inte tvekat och bistått många länder under Coronapandemin. När Italien i mars i år bad om akuthjälp gjorde Kuba det som inte ens rika europeiska länder som Sverige ville göra: Kuba skickade en läkarbrigad till norra Italien för att hjälpa till. Under våren 2020 skickades kubanska läkare dessutom till ytterligare ett tjugotal länder runtom i världen för att bekämpa Covid-19.

Kuba har visat oss att också ett land i kris kan vara solidariskt. Och vi vill visa Kuba att vi inte har glömt landet. Svensk-kubanska föreningen har därför startat kampanjen En container för Kuba.

Hjälp oss att fylla en container med sådana varor som våra kubanska vänner behöver. I första hand sådana förbrukningsvaror som behövs inom vården, medicinsk utrustning, men också mycket annat: verktyg och redskap, byggmaterial, idrottsutrustning, kontorsmaterial. Listan kan göras långt.

Containern ska skickas till staden Holguín i östra Kuba och kommer lokala och regionala institutioner till godo. Vi samarbetar med den kubanska föreningen ICAP (Kubanska Institutet för Vänskap mellan folken) samt solidaritetsorganisationen Emmaus Åkvarn, Brödet & Fiskarna i Västerås och övriga föreningar i samverkansorganet Praktisk Solidaritet. Dansk-Kubanska Föreningen har också anslutit sig och bidrar med donationer. Containerkampanjen är ett bidrag i kampanjen ”Bryt blockaden mot Kuba”. Donationer kan ske i form av material enligt listan nedan, alternativt genom att bidra till finansiering av projektet.

Engagera dig

För att lyckas med kampanjen behöver vi din hjälp!

Jobba lokalt. Det behövs alltid aktivister som hjälper till med att hämta eller ta emot, sortera och pack ner saker för transport.

Skänk prylar som kan komma till användning i Kuba. Kläder och mat behövs inte. Annars det mesta. Hör gärna av dig till info@svensk-kubanska.se och berättar vad du vill donera.

Lokala kontakter:

Malmö: Henning Süssner Rubin, henning.suessner@gmail.com 070-723 7455
Lysekil, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg: Bengt-Olof (Olle) Andersson, bengt.olof.andersson@gmail.com 070-884 1952
Göteborg:   Claudio Alvarez, svensk.kubanska.goteborg@gmail.com  tel 0702-591771 (efter 16).   Gunnar Silvermo, gunnarsilvermo@gmail.com
Halmstad: Bror Persson, brorpersson@telia.com 070-203 1488
Jönköping: Mats Werning, mats.werning@gmail.com 070-692 9600
Eskilstuna: Betty Möller, bettymoller02@gmail.com 0730 229 873 alt.  Eva Boström, evabholm@hotmail.com  070-218 3281
Stockholm: Martin Arovén, info@svensk-kubanska.se 070-352 4622 alt. Birgitta Norlin birgittanorlin@yahoo.se 08-31 95 30
Uppsala: Gabor Tiroler, g.tiroler@gmail.com, 073-683 0825, 018-406 2983 P-O Lennartsson, pom.lennartsson@telia.com, 072-976 1852
Västerås: Mats Ericson, mats.ericson@hecla.se , 070-311 6498
Växjö: Cecilia Valdebenito 073-5469217
Motala: Sara Jonsson, amandusign@gmail.com , 070-392 2579
Mjölby: Elias Gunneflo, e.gunneflo@gmail.com , 070-8439423
Norrköping: Roberto Gonzalez Cabezas, robertogonzalezcabezas@gmail.com , 073-574 0977
Donera pengar till kampanjen. Dessa behövs för att finansiera containern och transporten samt för att köpa sådant som behövs, och som inte har donerats. Använd plusgiro 23 57 15-0 eller swisha ett valfritt belopp till 123 182 3772. Märk din betalning med ”Container”.

Exempel på material för containerinsamlingen

Har du frågor om sådant som inte finns med på listan så går det bra att höra av sig till oss. Kom ihåg att listan inte är en slutgiltig sammanställning. Tänk på att allt skall vara rent, helt och funktionsdugligt samt i förekommande fall ej försumbara volymer . Inte mat och kläder! Arbetskläder och arbetsskor, rena och i gott skick är välkommet!

Medicinsk utrustning

Förbandsmaterial, termometrar, blodtrycksmanschetter, engångshandskar, munskydd,  paracetamol, kryckor, glasögon, Första hjälpen Kit.

Elektronisk utrustning

Datorer, såväl stationära som bärbara. Rensade och gärna konfigurerade på spanska (alternativt engelska). Bärbara har fördelen av att fungera såväl i 110 som 220 volt. USB-minnen, datorreservdelar och tillbehör som skärmar och tangentbord. Datorprojektorer, kopiatorer, skrivare (med extra färgpatroner), digitalkameror. Om möjligt bifoga manualer. Ljudanläggning gärna mobila.

Pedagogiska hjälpmedel, kreativt material och kontorsmaterial

Pennor av alla slag – kulspets, blyerts, tusch. Papper i alla former – såväl för kopiator som skrivmaterial, miniräknare, linjaler, böcker på spanska, ryggsäckar. Kreativt material som papper, färgpennor, kritor, tyger och tyll för att göra dockor, scenkläder och annat av garn. Penslar (stora och små), akrylatfärg. Garn, nål, virk- och sticknål, saxar, trådrullar, måttband, barnleksaker som pussel, böcker utan text eller spansk text, etc.

Utrustning för sport och utbildning inom sport

Fotbollar, bollpumpar, handbollar, volleybollar, hopprep, elastiska lindor, skydd av olika slag (armbåge, knä mm), tidtagarur, ryggsäckar, dräkter för olika sporter (t.ex judo eller tröjor i tunt material). Fiskeutrustning såsom Metspön, kastspön, rullar, fiskelina, drag, krokar

Verktyg

Allt av intresse som kan användas inom såväl byggnation (snickeri) som maskinreparationer – t.ex. hammare, skiftnycklar, fasta nycklar, skruvmejslar, vattenpass, tänger av olika slag, maskiner som skruvdragare, vinkelslip (med skivor), elektriska sågar, motorsågar, verktyg och maskiner för trädgårdsarbete t.ex. grästrimmer, spadar, krattor, skyfflar, svetsaggregat. Skruv för plåt och trä, bult, mutter. Arbetskläder, -skor och -handskar.

Hushållsprodukter

Lakan, handdukar, hygienprodukter (tvål, schampo, tvättmedel) gardiner, bordsdukar, möbelöverdrag, bestick, salladsbestick, oömma uppläggningsfat. Kaffebryggare, termos.

Övrigt

Vi har fått specifika önskemål om toner, skrivare, plåt, däck, fälgar, motorer och annat. Har ni sådana känningar inom sådana branscher – kontakta oss. Vi kommer skicka en sammanställning av detta till kontaktpersoner och insamlingsgrupper.