En galen hund har släppts loss mot Venezuela

En ”galen hund” rusar runt i Latinamerika. En vakthund för det militär-industriella komplexet, som heter James Mattis, USA:s försvarsminister. ”Galen hund” är öknamnet den förre generalen Mattis fick i Afghanistan och Iraq, dit USA exporterade sin demokrati. De vill göra samma sak igen och åter tvinga på den Latinamerikas länder, förlitande sig på stödet från underlydande och diskrediterade regeringar som är beredda att spela med och uppdatera USA:s bakgård.

Det är därför Mattis´ rundresa gick till Brasilien, Argentina, Chile och avslutades i Colombia. I centrum står det militära hanterandet som göms bakom paroller som ”säkerhet” och ”bekämpandet av knarkhandeln”. Det handlar om en plan att underminera syd-syd integrationen som drogs igång av de framstegsvänliga regeringarna runt Kuba och Venezuela.

Genom att Brasilien och Argentina återigen fösts in i högerfållan planerar USA att damma av Monroedoktrinen, denna gången baserad på ”humanitära interventioner” för att hindra ”katastrofer” och andra traumatiska händelser. Förra året genomfördes en gemensam militärövning i brasilianska Amazonas med denna förevändning.

I ett område där gränserna från Colombia, Peru och Brasilien möts, 700 km från Venezuela. Här genomfördes övningar med militära enheter från 16 länder, under befäl av USA:s strateger. Under ett år genomfördes flera militärövningar, något som påskyndats i och med Ecuadors kursändring under president Lenin Moreno.

Vad gäller Argentina var Mattis´ beösk det första av en försvarsminister från USA sedan Donald Rumsfeld för 13 år sedan. I Argentina handlar det om återgången till begränsad självständighet, installation av USA-baser som avlägsnar parentesen av Kirchner och nu tar nya ”gam-lån” som skuldsätter Argentina i generationer.

För Brasiliens kuppmakare Michel Temer, som med alla medel försöker hindra Lulas återkomst till presidentposten, är insatserna höga. Tillsammans med Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika är Brasilien medlem av BRICS. Detta undgick inte Mattis som varnade Brasiliens regering över farorna med ett alltför nära samarbete med Kina och risken för att bli beroende av länder som ”inte delar vår syn på demokrati.” Mattis hyllade Temerregeringens hållning mot ”den förtryckande regimen” i Venezuela.

För den galne hunden är den ekonomiska och militära belägringen av Venezuelas regering kanske den viktigaste frågan för rundresan. Ett syfte är också att konsolidera Limagruppen, som agerar i samstämighet med Luis Almagros OAS för att underminera Venezuela. Högerledamöter som, liksom Julio Borges och Antonio Ledezma, flytt Venezuela för att kräva militär invasion av sitt eget land har fått öppet stöd av Almagro.

Borges, ledare av partiet Primero Justicia, har angetts av en ung medlem i sitt eget parti, Juan Requesens, som är anklagad för att ha hjälpt mördare som skulle döda president Maduro och massakrera Chavister med drönare lastade med sprängmedel. En planerad attack från Miami och Bogota kom från ett Colombia som nu regeras av Alvaro Uribes knähund, Ivan Duque som knäböjer inför ledarhunden.

Det är välkänt att USA kanaliserar en stadig ström av pengar genom sina stiftelser och NGO-er som NED och USAID. Trots Trumps gapande om att skära ner fonder för utlandet, inklusive de för undergrävande verksamhet, så har hökarna i Miami tvärtom lyckats få ökade anslag för ”demokratifrämjande” i Kuba, Venezuela och Nicaragua. Den rabiate senatorn Marco Rubio fick godkännande av USA:s kongress av 20 miljoner dollar avsedda för Venezuela och 15 miljoner för nya attacker mot Kuba. Det trots att UD ”bara” bad om 9 respektive 10 miljoner dollar. Ytterligare 29 miljoner dollar har anslagits till media, som till det misskrediterade Radio/TV Martí, som sänder USA-propaganda mot Kuba.

För att ”hjälpa civilsamhället” i Nicaragua har 5 miljoner dollar avsatts. Detta ska läggas till budgeten för CIA och dess organisationer. Här ingår 125 000 dollar till Human Rights Watch och 119 000 dollar för att ”främja medborgardeltagande i lokala affärer.”

Pengar som också finansierar den groteska Högsta Domstolen i ”exil”. Den finns nu i Colombias huvudstad Bogota och leds av Venezuelas förre riksåklagare Luisa Ortega, som tidigare utgav sig för att vara Chavist, men som nu är efterlyst för korruption och är god vän med Alvaro Uribe. En kostsam teater som ”dömt” Nicolas Maduro till 18 års fängelse för påstådd korruption.

Un perro rabioso contra Venezuela

Resumen Latinoamericano 180821