VENEZUELA: Fem kilometer av stöd för de ekonomiska reformerna

???
Stöd för regeringens ekonomiska reformer

Det som skulle bli en oppositionens generalstrejk blev i stället en massiv demonstration på mer än fem kilometer till stöd för de ekonomiska reformerna som regeringen Nicolas Maduro införde i måndags. Det handlar om att radera ett antal nollor, införandet av nya sedlar, en mer stabil växelkurs, en ”normalisering” av bensinpriset till en internationell nivå vilket fått grannlandet Colombias maffia att förlora kontroll och sans.

Av högeroppositionens generalstrejk blev det intet. Inte ens arbetsgivarorganisationen Fedecamera, som gick i spetsen för statskuppen mot president Hugo Chavez i april 2002, ställde upp för att ”lockouta” sina anställda, kunde den colombianska dagstidningen El Tiempo konstatera surt i dag vid lunchtid.

Amerikanska CNN:s utsände reporter var också lagom luttrad när hon konstaterade att det faktisk gick att ta ut pengar i den nya valören på alla Bankomater i Caracas. Enligt vicepresidenten hade 92 procent av det venezuelanska banksystemet gått över till det nya systemet utan större förlossningssmärtor.

Och det grämer och oroar Vita Huset och deras underhuggare i Latinamerika, regeringarna styrda av den politiska högern. I Chile vill president Sebastian Piñera (känd för sina korruptionsaffärer) ställa Nicolas Maduro inför den Internationella Brottsdomstolen (CPI) för påstådd korruption och mottagning av mutor av det brasilianska byggföretaget Odebrecht. Argentinas högerpresident Mauricio Macri, också han dränkt i korruption, är inne på samma spår.

Men den ekonomiska nyhetsportalen Blomberg Business, med säte i USA, kommer med nya avslöjanden (de tidigare publicerade portalen i slutet av juli, två veckor innan attentatet mot Maduro) som hävdar att det från Bogota fanns/finns en plan med colombianska och venezuelanska militärer samt civila om att kidnappa Maduro och för att ställa honom inför rätta. Var då? Förmodligen i Bogota där den venezuelanska ”HD:n i exil” sammanträder i en salong i den colombianska Kongressen.

För en vecka sedan avkunnade denna kuppdomstol en dom som beordrar den venezuelanska polisen att arrestera Maduro och fängsla honom, en absurd och rent löjlig dom. Men vem kan använda denna dom som en förevändning för att intervenera Venezuela?

Trump: ”En militär lösning utesluts inte”!

Ett tiotal länder som ingår i den så kallade ”Lima-Gruppen”, från Chile/Argentina i söder till Canada/USA i norr ingår i gruppen. Den består av latinamerikanska högerregeringar som inte erkände valresultatet den 20 maj då Nicolas Maduro återvaldes till president och där den ”civila-moderata” oppositionen deltog. Men Vita Huset och de kuppvänliga elementen i Venezuela förkastade valet och de senare ser bara en militär lösning för att komma till makten. Donald Trump sa ju också i början av året att han inte uteslöt några som helst alternativ för att vänsterregeringen i Caracas byts ut, ”inklusive militära” medel.

En miljon liter venezuelansk bensin smugglas varje dag till Colombia. Det ekonomiska kriget har hittills försökt svälta ut venezuelanerna. I den bifogade videon som vi spelade in under en reportageresa i grannlänet Guajira i Colombia kan du med egna ögon se hur specialbyggda fyrhjulsdrivna fordon passerar i hög hastighet med flaket fullastade med bensinfat som de smugglat på vägar från Venezuela och gränstrakterna in i Colombia. Varje dag smugglas det en miljon (1 000 000) liter venezuelansk bensin som går över gränsen. Nu, i bästa fall, ska denna kriminella verksamhet som regimen i Bogota har sett mellan fingrarna med, vara avslutad genom de nya ekonomiska reformerna i Venezuela, därav det okontrollerade raseri som de korporativa internationella och nationella medierna nu attackerar Venezuela med.

Kommer de att upphöra med att sabotera Venezuelas ekonomi? Knappast. Det visar alla historiska erfarenheter. Medierna kommer att fortsätta att föra sin mediala psykologiska krigföring mot regeringen i Caracas, var så säker. Men dagens massdemonstration till stöd för regeringens reformer, visar att en intervention inte blir en enkel match.

Video: Smugglingen av venezuelansk bensin

https://youtu.be/P9lhmgw80Ho…

Dick Emanuelsson 180821